BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBazı sağlıkçılar neden aşı olmuyor?----

Bazı sağlıkçılar neden aşı olmuyor?

Bazı sağlıkçılar neden aşı olmuyor?
29 Ocak 2021 - 13:25 www.finansgundem.com

Türkiye'de aşılanma sürecinin başlamasının ardından sağlık çalışanları oldukça hızlı bir şekilde aşılandı. Küçük bir azınlık da olsa aşıyı reddeden sağlık personeli olduğu söyleniyor.

Türkiye'de aşılanma sürecinin başlamasının ardından hızlı bir şekilde sağlık çalışanlarını aşılamayı tamamladı. Toplu aşılama geçmişi olması ve kamu sağlık sisteminin tecrübesi sürecin çabuk atlatılmasına neden oldu. Günlük aşılama sayısı 100 binin üzerine çıktı. Daha sonra aşılama 90 yaş, 80 yaş, ve 75 yaş üstü gruba kadar indi.

ASIL NEDEN GÜVENSİZLİK

Sözcü Gazetesi yazarı İsmail Saymaz bu haftaki bir köşe yazısında sağlık çalışanlarının aşılanma sürecinde de bazı problemlerin göze çarptığını kaleme almıştı. Saymaz köşesinde şu ifadeleri kullanmıştı: Elimde Bartın Devlet Hastanesi’nin raporu var. Rapora göre hastanedeki 743 personelden 490’ı aşılanmış. Yani, yüzde 65’i. Uzman tabiplerin yüzde 87’si, tabiplerin yüzde 85’i, eczacıların yüzde 72’si aşılanırken; bu oran ebeler ve sağlık memurlarında yüzde 64’te, hemşirelerde yüzde 61’de, sağlık teknikerlerinde yüzde 56’da, sağlık teknisyenlerinde yüzde 44’te kalıyor. Kuşkusuz, içlerinde Covid-19’a yakalandığı için aşılanmayanlar var. Ancak doktorlara göre asıl neden, güvensizlik.

YÜZDE 90 ORANI BİLE DÜŞÜK

Sözcü Türkiye'nin dört bir yanındaki tabip odaları ile konuşarak sağlık çalışanlarının aşılanma sürecini araştırdı. Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Başkanı Nesrin Ekici, Eskişehir'de (26 Ocak) 18 bin 250 aşılanma görüldüğünü bunun 14,500'ünün sağlık personeli olduğunu belirterek yaklaşık 3 bin personelin aşılanmadığını söyledi.

Samsun Tabipler Odası Başkanı Dr. Funda Neslihan Furtun sağlık çalışanlarının yüzde 90'ının aşılandığını ifade ederken, Türk Tabipleri Birliği(TBB) Elazığ Başkanı Özcan Uçar illerinde sağlık çalışanlarının yeteri kadar aşılanmadığını, yüzde 90 oranının bile düşük olduğunu aktarıyor.

DAHA ŞEFFAF OLUNABİLİR

Antalya Tabip Odası Başkanı Nursel Şahin illerinde sağlık çalışanlarının aşıya karşı bir tereddütü olmadığı görüşünde. Şahin, Antalya'nın en çok aşı yapılan 4. il olduğunu söylerken bakanlığın isteyince verileri şeffaf bir şekilde paylaşabildiğine dikkat çekerek, “Bakan hastalık grubunda yapmadığı bir şeyi yaptı, il il aşılama oranlarını verdi. ‘Demek ki verilebiliyormuş' dedik biz. Ama aşının yan etkileri ya da görülen aksaklıklar konusunda da daha şeffaf olunabilir. Sağlık çalışanları açısında çok sıkıntı olmadığı izlenimi içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

‘ÇOK NADİR KENDİ TERCİHİ İLE AŞI OLMAYANLAR OLDU’

Sağlık çalışanlarında genel olarak aşılanmama gibi bir izlenim göze çarpmazken Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Başkanı Ekici, “Hamile olan sağlık çalışanları, çok yakın tarihte covid geçirdiyse veya yakın bir zamanda ciddi bir rahatsızlık, ameliyat geçirenler ya da corona virüsü tedavisi görenler aşılanmadı. Büyük çoğunluğu tıbbi gerekçelerle aşı olmayanlarla birlikte çok nadir olmakla birlikte şahsi tercihi aşı olmak istemeyen, aşı reddinde bulunanlar da aşılanmadı” değerlendirmesinde bulundu.

Trabzon Tabip Odası Başkanı Dr. Kibar Yaşar Güven yardımcı sağlık personeli ve temizlik görevlisi, şoför gibi diğer personellerden az sayıda kişinin de değişik gerekçelerle (hastalığı geçirmiş olma ya da geçirdiğini düşünme, aşı güvenliği ve yan etkilerinden çekinme vb) aşılanmamış olabileceği düşünülüyor.

KOMPLO TEORİLERİNE İNANANLAR DA VAR

Antalya Tabip Odası Başkanı Nursel Şahin aşılanma süreciin şeffaf yönetilmediğini aktararak vatandaşa farklı aşıların sunulamamasının sağlık çalışanları arasında da aşı tereddütüne sebep olmuş olabileceğini aktarıyor. Şahin, “RNA aşısına ulaşmak isteyenler var. Sosyal medyada dolaşan komplo teorilerine inanan kesimimizde azda olsa var. Ama şimdi mutantlarla ilgili haberlerde vatandaşın olmayabilir ama sağlık çalışanlarının kafasını karıştırmaya başladı” değerlendirmesinde bulunuyor.

HEKİMLER ÖRNEK OLDU

Samsun Tabipler Odası Başkanı Dr. Funda Neslihan Furtun'un verdiği bilgilere göre hekimlerin aşıya rağbet göstermesi diğer sağlık personeline de örnek oldu ve aşıya karşı duyulan şüpheleri ortadan kaldırdı.

Türk Tabipleri Birliği(TBB) Elazığ Başkanı Özcan Uçar ise bölgesi adına yaptığı tespite göre hastane personelinin hekimlere göre daha düşük oranda aşılandığını ifade ediyor.

ANTİKOR TARAMASI TESTİ YOK

Trabzon Tabip Odası Başkanı Güven ise Sağlık Bakanlığı'nın düzenli olarak antikor taraması yapmadığını söylüyor.

Cevad Zarif: ABD'nin Türkiye'ye yaptırım kararını kınıyoruz

 

Piyasalarda gün ortası 29/01/2021

 

Borsada spekülatif hisselere yönelmek yatırım değil kumar

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)