BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBayram TL'ye yaradı----

Bayram TL'ye yaradı

Bayram TL'ye yaradı
23 Eylül 2015 - 14:06 www.finansgundem.com

Bayram öncesi talep nedeniyle TL, dolar karşısında diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre daha iyi performans gösterdi

Genel olarak gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel hareket eden dolar/TL, global risk iştahında bozulma ve TCMB'nin faiz adımı atmak için FED'in artırımlara başlamasını bekleyecek olmasıyla kısa olan haftada yükseldi. Ancak bayram öncesi TL talebi nedeniyle TL'nin dolar karşısında diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre daha iyi performans gösterdiği belirtiliyor.

Faiz tarafında bir adım atmak için ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarına başlamasını bekleyeceğine işaret eden Merkez Bankası (TCMB), Fed'in faizleri değiştirmemesi ardından beklendiği üzere Eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında kısa vadeli faizleri sabit tuttu.

TCMB, yurtiçi ve küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıkları dikkate alarak, gerekli görülen süre boyunca likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasına karar verdi. TCMB bir önceki PPK açıklamasında "daha sıkı bir likidite politikası" ifadesini kullandığı için bu ay yapılan değişiklik analistler tarafından TCMB'nin daha fazla sıkılaştırma ihtiyacı olmadığını düşündüğü şeklinde yorumlandı.

Dolar/TL bayram öncesi son işlem gününde 3.0430'a kadar yükseldikten sonra saat öğlen 3.0230 seviyelerine çekildi. Kapalıçarşı'da dolar 3.0280 liradan, euro 3.3690 liradan kapandı.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, TCMB'den toplantıda herhangi bir aksiyon açıklanmamasına rağmen TL'nin bu haftanın en çok satılan gelişmekte olan ülke para birimi olmadığını söyleyerek, "Türk lirası bu hafta dolara karşı yüzde 0.8 değer kaybediyor. Beraber incelendiğimiz para birimlerinde ise dolara karşı yüzde 1.1-2.0 değer kayıpları var. Bu hafta TL'nin göreceli iyi performansını, bayram tatili öncesi hanehalkının tatil ve nakit harcamaları için ellerindeki doları TL'ye çevirmeleri olduğunu düşünüyorum" dedi.

Ökte, BIST hisse senetlerinde ise gelişmekte olan ülke endeksindeki yüzde 2.0 satışa rağmen değer kaybının sadece yüzde 0.5 olduğunu söyleyerek, "Bunu da bayram öncesi tek seans işlem gerçekleştiriliyor olmasına ve ilk seansta 2015 ortalamalarının yüzde 40 altında hacim gerçekleşmesine bağlayabiliriz. Yani, bugün normalde BIST'te satış yapmak isteyecek kurumsal yatırımcılar bayram sonrasını beklemiş olabilirler" dedi.

Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün Ankara'da ekonomistlere gerçekleştirdiği sunuma katılan bankacılar, TCMB'nin Fed odaklı bekle-gör politikasını sürdüreceği ve devam eden risklere karşı mevcut politika araçlarının yeterli olduğu mesajını aldıklarını belirttiler. TCMB'nin bugün ekonomistler ile gerçekleştirdiği toplantı çok farklı bir mesaj verilmemesi nedeniyle piyasalarda önemli bir etki yaratmadı. 

 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)