BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBatmak üzere olan ülkenin kaderi IMF'in elinde----

Batmak üzere olan ülkenin kaderi IMF'in elinde

Batmak üzere olan ülkenin kaderi IMF'in elinde
14 Ekim 2021 - 18:28 www.finansgundem.com

Lübnan tarihin en büyük krizini yaşıyor... Batmak üzere olan ülkenin kaderi IMF'in elinde

Parası yüzde 90'ın üzerinde değer kaybeden Lübnan, batmak üzere. Tarihinin en büyük krizini yaşayan ülke de halk kahve içecek para bulamıyor. Hükümet krizi çözmek için IMF ile görüşmeye başladı.

Dolar rezervlerindeki açık nedeniyle Lübnan lirası yüzde 90'ın üzerinde değer kaybederken, Lübnan tarihinin en kötü ekonomik krizini yaşıyor. Lübnan'daki ekonomik kriz ve para birimdeki değer düşüşü Lübnan halkını en basit keyiflerinden, günde bir fincan kahve içmekten mahrum etti.Krizden önce elinde bir fincan kahve ile bir öğleden sonrasını plajlarda geçirmek pek çok Lübnanlı için makul fiyatlı bir keyifti. Ancak, kahve dükkanı sahipleri paranın değer kaybını dengelemek için kahve fiyatlarını yükseltmek zorunda kaldığından işler değişti.

IMF İLE GÖRÜLMELERE BAŞLADILAR

Lübnan, binlerce kuruluşun kapanmasına ve yüz binlerce kişinin işten çıkarılmasına neden olan eşi benzeri görülmemiş bir ekonomik ve mali krizin içinde bulunuyor. Lübnan, ülkeyi mevcut krizden çıkaracak milyarlarca dolar yardımın önündeki engellerin kaldırılması umuduyla Uluslararası Para Fonu ile görüşmelere başladı.

"KAHVE İÇMEYE PARAMIZ YETMİYOR"

Lübnan vatandaşlarından Bashir Corfali, "Eskiden bir fincan kahveyi, dükkanına göre 1.500 Lübnan lirasına (yaklaşık 1 dolar) veya 750 Lübnan lirasına alırdım. Şimdi bir fincan kahvenin fiyatı 7.500 Lübnan lirası ve her hafta ancak iki fincan kahve içebiliyorum. Kahve içmeye paramız yetmiyor." dedi.

"KAHVE VE SUYUN FİYATI 9 KAT ARTTI"

Bir başka Lübnan vatandaşı Hayel Jouni de "Kahvenin fiyatı ortalama 4.000 Lübnan lirası ama deniz kenarında 6.000 Lübnan lirasına alıyorum. Elbette oraya her gün gidemeyiz. Eskiden deniz kenarına gider, her gün kahve içerdim. Bir fincan kahve ve bir şişe su eskiden bana 1.500 Lübnan lirasına mal olurdu. Şimdi suyun ve bir fincan kahvenin fiyatı 9.000 Lübnan lirası. 9.000 Lübnan lirası benim için fark ediyor çünkü maaşımız hala Lübnan lirasıyla ödeniyor." ifadelerini kullandı.

"NEREYE GİTTİĞİMİZİ HİÇ BİLMİYORUZ"

Ali Hussein isimli işletmeci ise "Eskiden bir fincan kahveyi 500 ila 750 Lübnan lirasına satardık. Şimdi fiyat ortalama 4.000 Lübnan lirası. Eskiden bize günde 300 veya 250 müşteri gelirdi ama şimdi günde ancak 100 müşteriye satış yapabiliyorum. Nereye gittiğimizi hiç bilmiyoruz. Piyasa kötüleşiyor ve yeni fiyatlarla iş yapıp yapamayacağımızı bilmiyoruz." şeklinde konuştu.

Lübnan'da eğitim uçağı düştü

 

Piyasalarda gün sonu 14/10/2021

 

Biden, Roma, Vatikan ve Glasgow'a ziyaret gerçekleştirecek

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nedim14 Ekim 2021 19:56

    Allah yardımcıları olsun!  Bu derin devlet  ya da üst akıl her ne halt ise Türklerin eliyle çökertilmediği sürece  Dünya nın hiç bir yerinde özellikle Orta doğu da hiç bir kimseye rahat yok. Bunların ideolojilerini ve bu ideolojilerin ardına gizlenen münafık tohumlarını  itlaf etmek zaruri hale gelmiştir ki bir daha fitne çıkarmasınlar.  Bu tipleri din uleması pozunda  olabileceği gibi malum yüzsüz muhalefette (zaten niyetlerini gizlemiyorlar) en fazla olmak üzere bol miktarda var!  

  • BORSACI14 Ekim 2021 19:40

    bizimde durumumuz günden güne kötüleşiyor bazı emekli vekiller bile 5 yerden maaş alırken bu ülkenin yüzde ellisinin aylık geliri 3.000 tl oldugunun bilincinde degiller eylemleri söylemleri farklı halk bitik durumda .amma onlarda güllük gülistanlık bir yaşam ve söylem var ama hiçte öyle degil.

  • Tarhan tarcan14 Ekim 2021 18:37

    IMF Nereye yetişecek gelişmekte olan ülkelerin hali harap kötü yönetilen o kadar çok ülke varki hangisine yardım etse sonuç hüsran artık bunları IMF de kurtaramaz IMF nin artık bunlardan kendisini kurtarması gerek