BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBatık İnebolu 84 yıl sonra bulundu----

Batık İnebolu 84 yıl sonra bulundu

Batık İnebolu 84 yıl sonra bulundu
22 Mayıs 2019 - 09:50 www.finansgundem.com

Mersin-İstanbul seferini yaparken Urla yakınlarında fırtına yüzünden batan yolcu ve yük gemisi İnebolu, yıllar sonra 42 metre derinlikte görüntülendi

İzmir’de sürdürülen yüzülebilir körfez çalışmaları sırasında, o günlerde tüm Türkiye’yi yasa boğan deniz facialarından birinin yaşandığı İnebolu gemisinin batığı bulundu. Milliyet'ten Gökhan Karakuş'un haberine göre; Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nden Prof. Dr. Muhammet Duman ve bilim ekibi, yüksek çözünürlüklü sonar ve hassas sismik sistemler ile 42 metre derinlikte yatan İnebolu’yu görüntüledi.

Türk denizciliğinin en acı deniz kazalarından biri olarak tarihe geçen S/S İnebolu, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin yolcu ve yük vapuruydu. 

122 kişi kurtarıldı

103 yolcu ve 38 mürettebat ile birlikte Mersin-İzmir-İstanbul seferini yaptığı 11 Kasım 1935 gecesi Urla ile Kilizman arasında fırtınaya yakalanan gemi, su alarak batmıştı. AntalyaLimanı’ndan kalktığından beri yaşadığı denge sorunu yüzünden batarak sulara gömülen gemiden 122 kişi kurtarılırken, 2’si mürettebat 19 kişi hayatını kaybetmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürdüğü yüzülebilir körfez çalışmaları sırasında denizin derinliklerinde araştırma yapan bilim insanları, 84 yıl sonra bu önemli tarihi gerçeği ortaya çıkaran bir keşfe imza attılar.

Çalışmalara, kılavuz kaptan Uluç Hanhan da katkı sağladı. Çalışmalar bir araya getirilince batığın İnebolu’ya ait olduğu ortaya çıktı. Keşfin cumhuriyet tarihi denizciliği için çok önemli olduğunu ve elde edilecek verilerin o günlere ışık tutacağını söyleyen Prof. Dr. Muhammet Duman, “Tamamen sonar ve sismik verilerine dayalı olarak yapılmış bu tahminin, görsel açıdan da kanıtlanması gerekmekte. Umarım bu keşif deniz bilimlerinin geleceği için yeni adımlar atılmasına sebep olur. Derin su dalgıçlarının görüntülemesiyle İnebolu gemisinin tarihi aydınlanacak” dedi. 

Kaptan Uluç Hanhan ise, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin o yıllarda oldukça kısıtlı olanaklarıyla satın aldığı İnebolu gemisinin yıllar sonra keşfinin tarihsel değerlerimize sahip çıkmak adına önemli olduğunu belirtti.

‘İnebolu’nun adı verilmeli’

Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde yaşayan yerel tarih araştırmacısı Mustafa Fakazlı, İnebolu’nun adının bir gemiye verilmesini istedi. Fakazlı, “Kuvayımilliye tarihinde vazgeçilmez yeri olan ilçemizin adını taşıyan geminin denizin altında bulunması bizi mutlu etti. İnebolu isminin bundan sonra başka gemilere verilmesini çok isteriz. Çünkü ilçemizde her evden bir deniz şehidi çıkmıştır” dedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)