BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBatı Akdeniz'de ihracat 2,3 milyar dolara ulaştı----

Batı Akdeniz'de ihracat 2,3 milyar dolara ulaştı

Batı Akdeniz'de ihracat 2,3 milyar dolara ulaştı
03 Aralık 2022 - 12:21 www.finansgundem.com

Batı Akdeniz'de 11 ayda yapılan ihracat 2,3 milyar seviyelerine ulaşırken, Uludağ İhracatçı Birlikleri ise kasımda, bölgeden 3 milyar dolarlık ihracat yapıldığını belirtti. Dış satımlar; otomotiv, tekstil, maden, meyve sebze gibi sektörlerde gerçekleşti

Antalya, Isparta ve Burdur'u kapsayan Batı Akdeniz'den 11 ayda 2 milyar 330 milyon 618 bin 407 dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada, bölgenin 1 Ocak-30 Kasım döneminde gerçekleşen ihracatının yüzde 1,99 arttığını belirtti.

Kasımda en fazla ihracatın 59,8 milyon dolarla yaş meyve sebze sektöründen gerçekleştirildiğini vurgulayan Çavuşoğlu, yaş meyve sebze sektörünün geçen yılın kasım ayına göre aynı ihracatı gerçekleştirdiğini bildirdi.

Maden ve metaller sektörünün ise 31 milyon dolar ihracatla ikinci sırada yer aldığına değinen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörümüz ise geçen yılın kasım ayına göre yüzde 8,9 oranında düşüşle 24,1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Son dönemde gerçekleştirdiği çalışmalarla öne çıkmayı sürdüren kimyevi maddeler ve mamulleri sektörümüz kasımda da geçen yılın aynı dönemine göre artış göstererek, 18,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi."

Çavuşoğlu, iklimlendirme sanayi sektörünün kasımda ciddi bir çıkış yakaladığını ve yüzde 193,5 artışla 13,3 milyon dolarlık ihracat yaptığını ifade etti.

En fazla ihracat yaptıkları ülkelere ilişkin Çavuşoğlu, "Kasımda Antalya, Burdur ve Isparta'dan 130 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirildi. Rusya yüzde 98,23 oranında artış ve 23 milyon dolarla kasımda en fazla ihracat gerçekleştirilen ülke oldu." değerlendirmesinde bulundu.

"Avrupa pazarındaki pay rekorlarla büyüyor"

Kasımda Çin'e gerçekleştirilen ihracatın 13,8 milyon dolar olduğunu belirten Çavuşoğlu, Bulgaristan sınırında yaşanan sorunların Almanya pazarında kayıplara neden olduğunu dile getirdi.

Bölgeden 11 aylık dönemde ise en fazla ihracatın 175,5 milyon dolarla Almanya'ya gerçekleştirildiğini kaydeden Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Almanya'yı ikinci sırada Rusya izledi ve bu ülkeye ihracat yüzde 6,40 oranında artışla 171,2 milyon dolar oldu. Çin'e gerçekleşen ihracat yüzde 37,78 gerilemeyle 168,5 milyon dolar oldu. Hollanda, bölgemiz ihracatında önemli bir aktör olmaya başladı. İhracatın sürekli arttığı Avrupa pazarı her ay rekorlar kırarak büyümeyi sürdürüyor. Bölgemizden Hollanda'ya yüzde 69,91 oranında artışla 115,1 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Beşinci sırada yer alan ABD de bölgemizin önemli bir pazarı haline geldi. ABD'ye ihracatımız yüzde 20 artışla 114,1 milyon dolar oldu."

Uludağ İhracatçı Birlikleri: Kasım ayında dış satım 3 milyar dolar oldu

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) geçen ay 3 milyar dolardan fazla dış satıma imza attı.

UİB'den yapılan açıklamaya göre, kasım ayı ihracatı 3 milyar 33 milyon 421 bin dolar olan birliklerin geriye dönük 12 aylık dönemdeki ihracat tutarı ise 32 milyar 114 milyon 226 bin dolar olarak gerçekleşti.

Kuruluş bünyesindeki Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin dış satımı, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 15 artışla 2 milyar 478 milyon dolara ulaştı.

Kasım ayında Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği 102 milyon 880 bin dolar, Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 76 milyon 310 bin dolar ihracat yaptı.

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği geçen senenin aynı ayına kıyasla yüzde 65 artışla 34 milyon 759 bin dolar, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği de yüzde 33 yükselişle 10 milyon 784 bin dolar ihracat kaydetti.

UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "Diğer" başlığı altında listelenen sektörlerin kasım ayı ihracatı 330 milyon 563 bin dolar olarak açıklandı.

Açıklamada verileri değerlendiren UİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik, 2022 yılını geride bırakmaya hazırlanırken küresel bazda yaşanan sorunlar nedeniyle rekabette zorlanan ihracatçı firmaların her şeye rağmen üretmeye ve ihracata devam ettiklerini belirterek, "Göstergeler, 2023 yılının zor geçeceğinin işaretlerini verse de birlik üyeleri olarak hedeflerimiz doğrultusunda yolumuza devam edeceğiz. Kasım ayında gösterdikleri performans için tüm üretici ve ihracatçı firmalarımıza teşekkür ederim. Bu yılı hedeflerimiz çerçevesinde tamamlayacağımıza dair inancım tam." ifadesini kullandı.

Savaşa rağmen Batı Akdeniz'in ihracatı 1 milyar dolara yaklaştı

Batı Akdeniz'in domates ihracatı yüzde 26 arttı

Batı Akdeniz'den ihracat rekoru

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)