BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBaskı altında nasıl korkusuzca yatırım yapılır?----

Baskı altında nasıl korkusuzca yatırım yapılır?

Baskı altında nasıl korkusuzca yatırım yapılır?
27 Aralık 2022 - 18:00 www.finansgundem.com

Korku, bir şeylerin ters gittiği anlamına gelir ve yatırımlarınızda bir şeyler ters gidiyorsa, bunu hemen bir uyarı sinyali olarak algılamak en doğrusudur.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım, baskı seviyesi oldukça yüksek bir aktivitedir. Bu işle yıllarca uğraşan en deneyimli trader’lar bile bu baskıyı çok iyi tanır ve sürekli hisseder. Yatırımda başarının sırrı ise baskı altında dahi doğru kararlar verebilmekte yatar.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, korkusuz olmak, çoğu insanı korkutan şartların üzerine çıkmak anlamına gelir. Baskı altındaysanız, bir karar vermek için ikna, ağır etki veya gözdağı altındasınız demektir.

ABD’li yatırımcı Steve Burns, New Trader U’da kaleme aldığı makalede, baskı altında nasıl korkusuzca yatırım yapabileceğinizin sırlarını veriyor. Burns’e göre baskı, doğru yönlendirildiği takdirde, başarıya giden yolda anahtar bir işlev görebiliyor.

Zihinsel, duygusal ve finansal korku

Korku sizi bir kişinin, şeyin, durumun veya yerin tehlikeli veya tehdit dolu olduğuna dair inancınızın neden olduğu zihinsel, finansal veya fiziksel zararlardan korumayı amaçlayan savunmacı bir duygudur. Korku, tehdide tepki olarak savaşma ya da kaçma tepkinizi tetiklemek için sinir sisteminize gönderilen bir uyarıdır. Vücudunuz, tehdide karşı savaşmanızı veya ondan hızla kaçmanızı sağlamak için adrenalinle buna yanıt verir. Vücudunuzdaki bu adrenalin salınımı, kalp atış hızını ve stres hissini yaratan da şeydir.

İlk zamanlarda bu tepkinin amacı bir düşmanla savaşabilmek veya bir yırtıcıdan kaçabilmekti. Bu elbette modern zamanlarda yararlı bir tepki değil çünkü normalde günlük hayatımızda fiziksel mücadeleye pek ihtiyaç duymayız. Savaşlarımızın çoğu artık zihinsel, duygusal, finansal veya kariyerlerimizle ilgili.

Bugün çoğu zaman korkumuz bir şeylerin ters gittiği anlamına gelir ve bu, hafif bir tehlike ve hatta sadece belirsizlik hakkında bir uyarı sinyalidir. Ayrıca, çoğu modern korku, kusurlu bir bakış açısı, hazırlık eksikliği veya belirsizlikle başa çıkamamaktan kaynaklanır.

Korkusuz olmak, çoğu insanı korkutan durumlarda korkmanın üzerine çıkma yeteneğidir. Baskı dolu bir durum ise, bir şey yapmak için ikna, ağır etki veya gözdağı altında olduğunuz durumdur.

Bugün çoğu zaman korkumuz bir şeylerin ters gittiği anlamına gelir ve bu, hafif bir tehlike ve hatta sadece belirsizlik hakkında bir uyarı sinyalidir.

Baskı altında neden geriliriz?

Baskı altında gerginleşmek, hazırlık eksikliğinden, plan yapamamaktan veya konfor alanınızın dışına çıkmaktan kaynaklanabilir.

Belirli bir durumda ne yapacağınızı defalarca uyguladıysanız, uygulama zamanı geldiğinde eskisi kadar gergin hissetmezsiniz. Başarılı sporcular ve yatırımcılar, tüm alternatif durumları ve bir şeyler ters gittiğinde ya da beklenmedik bir şey olduğunda ne yapılması gerektiğini bilirler. Hazırlık aşaması, hazır olduğunuz için aktivite esnasındaki gerginliğiniz için önemli bir tedavidir.

Bir eylem planı, size ne yapacağınızın bir haritasını verir ve şartlardan kaynaklanan pek çok belirsizliği ortadan kaldırır. Ne yapacağınızı biliyorsanız, hazır olmanız gereken tek şey planınızı uygulamak ve planladığınız eylemlerin sonuçlarının geri bildirimlerine tepki vermektir. Bir plana sahip olmak, önceden ne yapacağınızı bildiğiniz için, şartlardan kaynaklanan baskının çoğunu ortadan kaldırır.

Seviyenizin veya uzmanlığınızın ve yeterlilik çemberinizin dışına çıktığınızda stres, gerginlik ve baskı ortaya çıkabilir. Sıradan hayatınızda ve kariyerinizde çok az baskı hissediyor olabilirsiniz ama büyümek için hayatta daha yüksek performans seviyelerine geçmek gerekir. Topluluk önünde konuşma yapmak, finansal riskler almak veya terfi almak gibi yeni şeyleri ilk yaptığımızda gergin olmamız doğaldır, ancak yeni şeyler yaptıkça deneyim yoluyla korkuyu yok ederiz. Korkunun en iyi çözümü, hazırladığımız bir planla korktuğumuz şeyleri yapmaktır. Bir şeyi ikinci kez yapmak, çok az korku verir.

Bir plana sahip olmak, önceden ne yapacağınızı bildiğiniz için, şartlardan kaynaklanan baskının çoğunu ortadan kaldırır.

Yüksek baskı durumunda sakin kalmak

Kendi yeteneklerinizi nasıl yorumladığınıza ilişkin zihinsel çerçeveniz ve koşulların önemi, ne kadar sakin kalabileceğinizi ve şartlardan kaynaklı ne kadar baskı hissedeceğinizi belirler. Sakinlik ve baskı özneldir ve içsel deneyimlerdir. Ne kadar sakin kalacağınız, kendinize olan güven seviyenize ve hem başarılı olma olasılıklarını hem de başarısızlığın sonuçlarını nasıl yorumladığınıza bağlıdır. Duygularınızın çoğu, şartlar ortaya çıkmadan veya sonuç henüz bilinmeden önce hayal gücünüzden kaynaklanır. Düşüncelerinizi yönetmek, sakinlik seviyenizi belirler; iç diyaloğunuz sizi sakinleştirebilir veya stresinizi atmanıza yardımcı olabilir.

Ne kadar sakin kalacağınız, kendinize olan güven seviyenize ve hem başarılı olma olasılıklarını hem de başarısızlığın sonuçlarını nasıl yorumladığınıza bağlıdır.

Hissettiğiniz baskı düzeyi, istediğiniz sonuca ulaşmak için kendinize olan inancınızla ve başarısız olmanız halinde ortaya çıkacak sonuçlarla büyük ölçüde ilişkilidir. Her durumu, başa çıkacağınız sonraki 100 durumdan yalnızca birine göre çerçevelendirebilirseniz, bu, istenen sonuca ulaşmak için stres ve baskı seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilir. Yüksek baskı durumlarına sakinlik getiren özellikler şu şekilde sıralanabilir:

Diğer alanlardaki geçmiş başarılar

Kendinize olan inanç seviyeniz

Ne yapacağınıza dair adım adım çizilmiş kapsamlı bir plan.

Uygulama yeteneğinize olan güven

Uzmanlığınıza olan inancınız

Benzer durumlardaki geçmiş deneyimleriniz

En kötü senaryo için bile endişelenmemek

Doğru bakış açısını korumak

Kaybetmekten korkmamak

Mahvolma riskini yönetmek

Nasıl korkusuz olabilirim?

Hazırlık aşamasını hallettiyseniz ve içine atılacağınız duruma nasıl yaklaşacağınıza dair bir plana sahipseniz, ne yapacağınızı bilmeme korkusunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Kendi yeteneklerinize inanırsanız ve onları uygulamaya hazır olduğunuzu bilirseniz, yeterince iyi olup olmadığınızdan korkmadan baskı dolu bir durumla başa çıkabilirsiniz.

Başarıya ulaşmak için bir sisteminiz varsa, başarısızlık korkusuna değil, stratejinizin uygulanmasına odaklanırsınız.

Bakış açınız genişse, uzun vadeli başarıyı daha kolay hedefleyebilirsiniz. Söz konusu stresli durumu da bu sayede uzun vadeli başarıya bakış açınız bağlamında daha az ağırlıklı olan kısa vadeli bir mesele ya da aşama olarak değerlendirebilirsiniz.

Korku sizi bir şeylerin doğru olmadığı konusunda uyarabilir. Bu mesajı doğru anlamalı, onu dinlemeli ve riskli veya hazırlıksız olarak gördüğünüz sorunları düzeltmelisiniz. Planınızı güvenle ve kendi avantajınıza olacak şekilde uygulamaya hazır olduğunuzda korku dağılmalıdır.

Deneyim ve uzmanlıkta ne kadar gelişirseniz, yeni şeyler geliştirirken ve denerken de o kadar az korku yaşarsınız. Korku, büyük şeyler başarmak isteyenler için değişmez bir arkadaştır, ancak korkunun sesi, yardımcı bir haberci haline geldikçe ve bir barikat olmaktan çıktıkça daha yönetilebilir hale gelir.

20’li yaşlarda nasıl yatırım yapmalı?

 

2023’te yatırımcılar en iyisini ummalı, en kötüsüne hazırlıklı olmalı

 

Yatırımlarınızda kayıplarla başa çıkmak için 7 altın kural

 

Kazançlı yatırım için bu 5 noktaya dikkat edin

 

Elit yatırımcılarda ortak 6 karakter özelliği

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)