BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBaşkan 'çekirdek enflasyon' dedi, kurlar yükselişe geçti----

Başkan 'çekirdek enflasyon' dedi, kurlar yükselişe geçti

Başkan 'çekirdek enflasyon' dedi, kurlar yükselişe geçti
08 Eylül 2021 - 11:34 www.finansgundem.com

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, para politikasını belirlerken çekirdek enflasyona “ağırlık” verileceğini vurguladı. Değerlendirmeler sonrası kurda hareketlilik arttı.

Piyasaların odağında bugün Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun vereceği mesajlar vardı. Kavcıoğlu, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısında önemli mesajlar verdi.

Enflasyonun politika faizini aşmasının ardından Merkez Bankası'nın 23 Eylül'de nasıl bir aksiyon alacağı merak ediliyor. PPK öncesi Başkan Kavcıoğlu, bugün 'çekirdek enflasyon' vurgusu yaptı. Değerlendirmeleri "faiz artırımı olmayacak" şeklinde yorumlayan piyasalarda hareketlilik arttı.

Dolar/TL, yüzde 1'in üzerinde artışla 8,47 seviyelerine yükseldi.

TÜİK verilerine göre ağustos ayında yıllık TÜFE artışı yüzde 19,25 gerçekleşerek yüzde 19'luk politika faizini aşmıştı. Ağustos ayında çekirdek enflasyon ise yüzde 16,76 olarak kaydedilmişti.

Kavcıoğlu, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve bunların orta vadeli enflasyon hedefiyle uyumlu seyretmesine ilişkin analizler yanında, önümüzdeki dönemde arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına biraz daha fazla ağırlık verileceğini söyledi.

Kavcıoğlu, "Kısa vadede enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların etkisini yitireceğini ve son çeyrekte enflasyonun düşüş eğilimine gireceğini düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi.

Türkiye ekonomisinin OECD ülkeleri içinde ikinci en büyük büyümeyi gösterdiğini kaydeden Kavcıoğlu "Rezervlerdeki iyileşmeler öngörülerimizle uyumlu seyretmektedir" dedi.

Kavcıoğlu'nun konuşmasından satır başları:

- Yabancı ziyaretçilerin önemli bölümü ABD'den. Doğrudan yabancı yatırımlarda da AB payı yüzde 60 civarında. Bu toplantıya katılımınızı, görüş alışverişi ortamını önemli buluyorum.

- Aşılamanın hhızlanması toparlanmayı destekliyor. Hizmetler sektörü imalat sanayine kıyasla salgına bağlı kısıtlamalardan daha fazla etkilendi. Son dönemdeki PMI verileri, hizmetler sektörünün de imalattaki toparlanmaya eşllik ettiğini gösteriyor. Küresel ekonomide talep kompozisyonu açısından daha dengeli görünümü destekliyor.

- Başta Euro bölgesi olmak üzere, hizmetler PMI'daki güçlü artışlar küresel ekonominin genele yayılan toparlanma gösterdiğini izliyoruz. Büyüme tahminlerine bakıldığında; büyüme ağustos ayında nisan ayına kıyasla daha olumlu bir görünüm gösteriyor. Bu gelişmeler, ticaret ortaklarımızın, Türkiye'nin dış talep görünümünün iyileştiğini ortaya koyuyor. Bu durum ihracatımızın artışına katkı veriyor.

- Salgında ülkeler, doğrudan kamu harcamaları destekleyen teşviklerle ekonomileri desteklediler. Mali alana göre doğrudan kamu harcamaları daha yüksek bazı ülkelerde sermaye kredi ve likidite imkarnlarının kullanıldığını görüyoruz. Gelişmiş ülkelerde milli gelirin yüzde 20'sini aşan kamu destekleri verildi. Milli gelirin 25'i oranında ekonomi desteklendi. İtalya ve Almanya'da maliye politikasının yanı sıra sermaye kredi destekleri kullanıldı.

- Türkiye aşılamada ilerleme kaydeden salgını kontrol altına almakta başarılı ekonomilerden. Bu durum yatırım ve istihdama olumlu yansıdı. Daha erken ve güçlü geçtiği sıkılaşmayla, reel faiz veren nadir ülkelerin başında geliyor.

- Gelişmiş ülkelerde yüksek dış borç görünse de risk primi ve politika faizi düşük seyrediyor. Mali parasal politikalarla salgının hane halkı ve reel sektör üzerindeki olumsuz etkiyle bir çok ülkede borçlulukta artış meydana geldi.

- 289 trilyon dolara ulaşan borç yüzde 360’ını aştı dünya gelirinin gerek kamu gerek özel sektör borçluluğuna ilişkin gelişmele daha çok gündeme gelecek. Ekonomideki farklı esimlerin borçluluk durumuna bakıldığında gelişmiş ülkeler kamu ve hane halkında yüksek yükü var. Türkiye borçluluk anlamında gelişmiş ülkelerden tüm kategorilerde belirgin şekilde olumlu ayrışıyor.

- Görece iyi noktadayız. Kamuda reel sektörde nispeten daha yüksek oranlar görüyoruz. Şirketlerin mali durumuna ilişkin çalışmalar önem arz ediyor. Reel sektörün borçlu olması, olumsuz bir durum değildir. Reel kesimin borç çevirme oranı oldukça yüksek. Türkiye gibi genç nüfuslu, yüksek büyüme potansiyeline sahip ancak tasarrufları yeterli olmayan ülkelerde, borçlanma normal bir durumdur. Verimli şirketlere ihracata artışı destekleyen alanlara yönelmesini önemsiyoruz.

- Vaka sayılarının yeniden artıran varyantlar belirsizliğin sürmesine yol açıyor. Yeni salgın dalgası yaşanıyor. Türkiye, Almanya ile birlikte daha iyi performans gösteriyor ve vaka sayıları düşük ülkeler arasında yer alıyor. Merkez bankaları gibi salgının seyrine dair gelişmeleri yakından izliyoruz.

- Aşılamada, iyi performans sergiliyor ve olumlu ayrışıyor. Aşı sayısı 99 milyonu geçti. 50 milyon kişi en az bir kez aşılandı. Bu performansın katkısıyla hareketlilikte artışa rağmen vaka sayıları görece düşük seyrediyor. Aşılamanın yaygınlaşması, cari denge iktisadi faaliyeti de olumlu etikiliyor. Türkiye'de milli gelir, öngörülerimizle uyumlu olarak ikinci çeyrekte yıllık yüzde 21,7 büyüdü. Baz etkisi hariç ilk çeyreğe göre yüzde 0,9 arttıgğını görüyoruz. Dönemlik büyümeye hem iç talep hem dış talep katkı verdi.

- Avrupa'da büyüme güçlü oldu. Bir çok ülkeyi geride bıraktık. OECD içiresinde, İngiltere ardından en yüksek büyümeyi kaydeden ülke olduğumuzu söyleyelim. Yıllık büyümede tüketim ve makine teçhizat yatırımlarının sürükleyici olduğu göze çarpıyor. Avrupada aşılamaya yönelik olumlu görünüm turizm ve dış talep olarak ekonomiye yansıyor. Net ihracat da büyümeye olumlu katkı vermeye devam ediyor. Siparişlerde güçlü bir yukarı yönlü harekete işaret ediyor.

- Hizmetler ve turizmdeki toparlanma talep kompozisyonunda mal ve hizmet ayrımında dengelenmeyi sağlıyor. Sektörel güven endekselir de hizmetle rve erakendede kayda değer iyileşme görünüyor.

- Yatırımlara özel vurgu yapmak istiyoruz makine teçhizat yatırımlarında büyümeye önemli katkı verdiğini gösteriyor. Mb olarak yapılan çalışmalar firmaların yatırım iştahının yüksek olduğunu gösteriyor. Anketlerde firmalarımız inşaat dışında kalan tüm sektörlerde faamiyet ve üretimi kısıtlayan sorunlar arasında finansal sıkıntıların azaldığını gösteriyor. Bu tarihsel ortalamaların altına aindi.

- Yatırım ve istihdam eğilimleri yüksek sevileyelere geldi. İstihdam bekelntileri tçüncü çeyrekte de iyileşymeye devam ediyor yatırı mi da yüksek seyrediyor. Makroekonomik göstergelerdeki iyixeme sürdükçe oynaklık azaldıkça kredi kanalının etkin kullanılarak yatırı mgörünümne olumlu katkı sağlayacak.

- Kredi faiz oranlarındaki yükseklik krediye erişimi kısıtlandırıyor. Kredinin yatırı mve işletme sermayesi stok artırımı için talep edildiğini borç vçevirme talebi giderek azaldı,

- İşgücü piyasasında toparlanmaya işaret etmektedir hizmetler istihdamı daha yavaş toparlanma sergilemese salgın öncesi düzeyinin altında olsa da sanayi ve inşaaatta istihdam artışıyla tarım dışı istihdam salgın öncesi düzeylerini aştı. Hizmetlerde de istihdamı nsalgğın öncesin aşacak.

- Ekonomi farklı şoklara maruz kaldı kalıcı etkilerini sınırlayıcı dengeyi gözeten fiyat istikrarını öncelikleyen para politikası duruşunu benimsedik. Cari işlemler ve ginansman verilerini yakından takip ediyoruz turizmde toparlanma altın itahlatında düşüşü ihracat artışı dış dengeyi destekliyor.

-  Rezervlerdeki iyileşmeler öngörülerimizle uyumlu seyretmektedir. Rezervlerimiz 115-120 milyar dolar seviyesine gelmiştir. Yatırım, üretim, istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir halinin devamı için uygun zemin oluşturulacaktır.

Gıda Komitesi'nde yaptığımız enflasyon çalışmalarını daha da ileri götüreceğiz.

Kavcıoğlu, Alman iş örgütü toplantısına katılacak

 

Gelişen ülkelerin enflasyonla 'agresif' mücadelesi

 

YORUMLAR (28)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • izzet BAŞ09 Eylül 2021 08:38

      Bunlar ekonomistmişşşşş   duyrulur....Hükümet kabinesinde ekonomiyi bilen veya anlayan kimse yok.... Gazel okuyorlar....2800 TL ile geçinmeye çalışanı bakan yapsalar  o daha iyi yapar.... Tepedekilerin bir eli yağda bir eli balda.......

  • trader09 Eylül 2021 07:19

    demek ki neymiş? köşe yazısı yazarak olmuyormuş.....

  • Yorum08 Eylül 2021 21:13

    5.5 aydır durdu durdu durdu Bi çekirdek enflasyon dedi başka bişey ini hatırlamıyorum şimdi doları durdur bakeyim Naci ağbalı eleştirmek kolaydı demi hadi şimdi sıra sende

  • Hakan sarı 08 Eylül 2021 20:14

    Bir merkez başkanı düşünün biliyorki faizleri düşürürse kur yukarı çıkacak ve enflasyon patlayacak ve sonra tekrar faiz artırımı zorunda kalacak ama buna rağmen sırf bir inat uğruna bu hamleyi yapacak ve gene daha da fakirleşeceğiz umarım tez zamanda bunlardan kurtuluruz

  • Uyumsuz08 Eylül 2021 18:45

    Çekirdek enflasyon, öz çekirdek eflasyon, has çekirdek enflasyon, öz hakiki çekirdek enflasyon.... bla bla blaaa.. ne oldu sizden önce ki mb başkanını hedefe koydunuz yerden yere vurdunuz koltuğu kaptınız. Ne değişti Allah aşkına bu değişim sonrası dolar mı düştü enflasyon mu düştü faiz mı düştü olan tek şey alım gücü her ay düşen bir millet, bir eli bal da bir eli yağ kaymakta olan bir kesim var onları saymıyorum hep tribün hep algı hep cek cak yazık çok yazık...

  • ıtri08 Eylül 2021 17:42

    cahil herif batırdın ekonomiyi

  • vatandaş08 Eylül 2021 17:35

    belki mesleginde iyi olabilirsin ama dış güclere gücün yetmez onun için başarılı olman mümkün olmaz koca türkiye bir apple etmiyor ne konuşsan boş ne yapsan boş al maaşı otur koltugunda bari güzel olacak vaatlerde bulunda milet iyi desin.

  • Volkan08 Eylül 2021 16:12

    Çekirdek enflasyona veya toptan enflasyona bakılması gerekir, çok geç alınmış bir karar. Gıda alınıp uzun süre stoklanabilen ürün değil ve ekonomide payı az, perakende ürünlerin fiyatları da çok değişken ve istatistikler güven vermiyor. Doğrudan dolara bakıyoruz demekten daha iyi. Aslen faiz ve kur ile parası olan az bir kesim ilgileniyor, vatandaşın ezici çoğunluğu fakir ve eli kolu bağlı, devlet ve işveren ne verir ise onunla idare etmek zorunda kalıyor.

  • Hehe08 Eylül 2021 16:05

    Ooo cekirdek eflasyon nedir biliyormu acaba yine mi texten okuyor yaa

  • Hehe08 Eylül 2021 19:13

    Dakota cekirdegi iyi diyor ama bakacakmis Not: ben cekirdekciyim diyormus Birileride ben ekonomistim diyordu ama hatirlayamadim cok unutkanim milletsel bir olay yaa kusura bakma

  • Mucize Reis : )08 Eylül 2021 16:01

    EK. Biri yazmalı ama. İşçi hak ister sendıka yok.. memur hak ister sendıka yok, işsiz iş ister kurum çalışmaz. tuik veri hazırlar sağdan yont soldan yont veri uydur. Tv de iktisatçı saygın insanlar konuşuyor, hoop ertesı gun yayınlara davmet edilmez. Bir gazeteci yazar eleştirir vay sen ocu bucu olursun. vb. vb. onlarca yazarım neyse. İktisatta bazı konular birbirini otokontrol eder. Sen bazı noktaları tek emir zinciri ile diskalifiye eder, off yaparsan, kapatır sustutursan, aşına aşına piyasa dengesini kaybeder. oluşan durum ise, geneli kapsamaz, anca bir kaç hedefi kapsa. Bir takım kişiler 2021 yılını yaşarken, geri kalan kesim 1990 larda kalır hayatı değişmez. O bakımdan FED bile bu konuda çok özenli. en alt bireyin ekonomisine bakıyor, açıkada söylüyor. Biz göstermelip programlarla, insanları görmezden gelip, kendimizce tepelere bübüyerek çıkıyoruz.  İnandırıcı bulmuyorum. Sistem çalışmıyor çunku. Biz engellemeler olmadan büyümeliyiz gelişmeliyiz.

  • Erkam08 Eylül 2021 15:41

    Çekirdek enflasyon derken kuruyemişçideki çekirdekten bahsediyor hemen alınıyorsunuz

  • Borsazade08 Eylül 2021 15:40

    YETER ARTIK Bİ SUSUN YA KONUSMAYIN DOLAR DÜŞECEK YETER ARTIK Bİ SUSUN YETER EKONOMİ KENDİLİĞİNDEN DÜZELECEK LANET OLSUN

  • vatandaş08 Eylül 2021 15:23

    bunlar konuşmasa susup otursalar piyasa dengelenecek bir konuşuyorlar bir taraf çıldırıyor ya dolar ya enflasyon ya faiz ,allahınızı severseniz bari az konuşun milleti mahvettiniz ,bir dediğinizde biribirini tutsa gam yemeyeceğiz dün ak dediğiniz bu gün kara diyorsunuz yeter millet bitti ,bitti yanıyoruz ,yapmayın etmeyin yazık bu millete ,lütfen susun bari

  • osmanlı torunu08 Eylül 2021 15:18

    imf'den 6,5 milyar dolar gelmemiş olsa bitmiştik

  • Islak odun 08 Eylül 2021 14:49

    Faizi indir doları çıkar,altını düşür borsayı çıkar bu iş sizin işiniz değil belliki,iyice sıva badana ettiniz bırakın gidin.

  • Anladın sen08 Eylül 2021 18:04

    Herifin rumuzuna bak bir de hak yazmış :))) görürüz ahirette kim hak kim değil sizi gidi seviciler sizi.

  • kamileoynakbaş08 Eylül 2021 16:25

    hak rumuzda çıldırmış uzman bi şeler atmış trakamsal .onun öle olmadıını bilmiyo .vah hak vah ..biraz oku araştır izle incele.vah vah vah hak.ıslak odun haklı araştır hak.hak araştır .ülke bu haklar yüzünden bu halde .cehapa maveddi .klişeleri .nasıl bi kin nefret dolu bunlar böle vah vah vah hak.

  • Haka cevap 08 Eylül 2021 15:41

    Sen ne oksijen israfısın ya. Bugun endeks 144 ama hisseler dipte dolar alanlar party yapıyor bunlar konustukca dolar cıkıyor. Kör müsün?

  • Hak08 Eylül 2021 15:02

    Sen defol git, gözünüze dizinize dursun, Avrupa dahil tüm ülkeler pandemiyle boğuşuyor, senin ülken 21,7 ile dünyada ikinci olmuş, rezervlerinin zorunlu karşılık dahil swap açık pozisyonlar la 118 milyar dolar olmuş hala manipülasyon ve iftira peşindesiniz yazıklar olsun, Yunan bile batan ülkesine sırtını dönmüyor, ya siz kimin vatandaşı evladisiniz,,,,

  • bokio kokio08 Eylül 2021 14:25

    ülkeye verdiği zarar % 35 çöküşle başladı devam ediyor.bu derece güvenilmez bir merkez bank müdürü daha evvel olmadı .kaztede yazı yazarken bi anda böle oldu .kendide şaşırmış olabilir ben neymişim falan derken ilk gün % 35 ülke çöktü .ve bu hala burada .faiz indircem dese dolar 15 .diyemiyorda demek istğyo ama dolar ucacak korkuyo .sanırım akapa parti rejimi doların ucmasını ve üülkenin son nkademe batağa girmesini istiyor.yaptıkları herşey kaos çünkü .

  • kaportacı salim usta sanayiden08 Eylül 2021 14:22

    ilk müdürlüğünde ülke yüzde 35 çöktü .ve hala devam ediyor.düzeltme gelmemiş güven yok bu işi bilmiyorki güven duymuyor piyasa ve bugün konuştu piyasalar tekrar çöktü .safi çöküş .ilaç için bi yükselsin piyasalar desekkte yok .şimdi bu müdür faiz indircek dolar 11 mi 15 mi olur.herkes konuşuyor artık akapa partisi doları ucurmak istiyo .belliki .bu müdür kaldıkça dolar ucusta .ülke batışta zaten .imamcı mezunların yönewttiği kamuşlar batakta borsada emlak gyo başı çekiyo .babacan zamanı hisse 1 dolardı şimdi nerdeyse beşte biri .yeni rejim böle bi şe .çöküyosun çöküyolar 

  • Volkan08 Eylül 2021 13:53

    Ekonomi tam olmasa da artık oturmuş bir bilim sayılır. Vatandaşın döviz alıp bankaya koyması yönetimi rehavete itmiş gibi, bir krizde bu paralar talep edilirse sistem çökebilir tehlikeli oyun oynanıyor. Türk Lirasına güven kazandırmak gerekir. Öte yandan vatandaşa ve ihracatı olmayanlara döviz kredisi verilmemesi olumlu, bu düşük fazili dövizden bankalar kazanıyor gibi, dövizi olan da kur artışı ve kafasının rahat olması ile memnun.

  • İlk zamanlarda08 Eylül 2021 13:45

    Kardeş sen git yazını yaz çiz sana göre değil bu işler,dimi sinovac çı çok güzel aşıydı beaaa

  • emmi08 Eylül 2021 13:24

    bir halt yaptığınız yok bari al maaşını SUS! sesiniz çıkmasın en azından zararınız azalır-konuştukça batıyoruz

  • Bir bankacı08 Eylül 2021 13:16

    Sayın başkan sen hiç konuşma çekirdek eflasyon çekirdek dolar güzel ülkem ne hale geldi

  • EFE08 Eylül 2021 12:50

    REZERVİN YOK SALLIYORSUN SENDEN MERKEZ BANKSI BAŞKANI DEĞİL BAKKAL BİLE OLMAZ

  • Batık borsa08 Eylül 2021 12:31

    ÇEKİRDEK ENFLASYON, YARIM DOLAR 4.20 TL, YA BIRAKIN BU İŞLERİ BORSADA HİSSELER YERDE ENDEKS 140 KÜSÜR SAÇMALIK ÜLKESİ OLDUK vatandaş sonuna kadar haklı DOLAR AL KAZAN ÜLKESİ OLDU