BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringBasel II faktoringe doping yapacak----

Basel II faktoringe doping yapacak

Basel II faktoringe doping yapacak
09 Nisan 2012 - 11:42 www.finansgundem.com

Garanti Faktoring Genel Müdürü Hulki Kara, Basel II sürecinin faktoringe yeni potansiyel yaratacağı konusunda oldukça umutlu

Geçen yılı 40 milyar dolar ciro ile kapatan faktoring sektörünün bu yıl yüzde 15 oranında büyüyeceğini öngören Garanti Faktoring Genel Müdürü Hulki Kara, Basel II sürecinin faktoringe yeni potansiyel yaratacağı konusunda oldukça umutlu
Ticari alacakların takibi ve tahsilatını üstlenen, gerekirse finansman desteği sağlayan faktoring sektörünün umudu Basel II'de. Temmuz 2012'de uygulanmaya başlanacak olan Basel II bankacılık sektörü ile reel sektör arasındaki kredi ilişkilerini kökünden değiştirecek. İşletme sermayesi veya ratingi düşük olan şirketler daha yüksek kredi maliyetlerine katlanacak.
Geçen yılı 40 milyar dolar ciro ile kapatan faktoring sektörünün bu yıl yüzde 15 oranında büyüyeceğini öngören Garanti Faktoring Genel Müdürü Hulki Kara, Basel II sürecinin faktoringe yeni potansiyel yaratacağı konusunda oldukça umutlu. 22 yıl Garanti Bankası üst yönetiminde çeşitli görevlerde bulunan, 4 ay önce ise Garanti Faktoring Genel Müdürlüğü'ne atanan Hulki Kara ilk röportajını AKŞAM'a verdi.
YENİDEN YAPILANIYOR
Bankacılıktan gelmesinin ajantajını kullanarak önceliği şirketin büyümesine veren Hulki Kara, 1 milyon dolarlık bir bütçe Garanti Faktoring'in yeniden yapılanması için harekete geçti. Hem şirketin hedefleri hem de sektöre ilişkin mesajlar veren Kara, Basel II başladığı zaman bankaların rasyolarında ciddi düzeltmeler olacağını vurgulayarak, 'Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik kredilendirme süreci faktoring şirketlerinde daha avantajlı hale gelecek. Bankalar bazı KOBİ'lere yeni rasyolar nedeniyle yeteri kadar kredi imkanı sunamayacak. O da bizim için avantaj olacak' dedi.
- 2012 yılında faktoring sektörüne ilişkin beklentileriniz neler?
Sektörün cirosal bazda yaklaşık yüzde 10-15 civarında büyümesini bekliyorum, biz ise yüzde 25 büyütmeyi hedefledik.
- 2012 gündeminizde neler var?
Şirketimiz açısından,2012 yılı değişim ve yeniden yapılanma yılı olacak. Organizasyon ve süreçler anlamındaki yapılanmamızı 2011 yılının ekim ayından bu yana büyük ölçüde tamamladık. Bu yıl faktoring ciromuzu yüzde 25 büyütmeyi, operasyonel karımızı ise yüzde 60 oranında artırmayı hedefliyoruz. Bölge müdürlükleri sayımızı artırıyoruz. Sene başında 7 olan bölge müdürlüğü sayımızı 12'ye, halen 11 olan temsilcilik sayımızı gerekli izinleri teminen 20'ye çıkarmayı düşünüyoruz.
FAKTORİNG YASASI ÇIKMALI
- Sektörün büyüme ivmesini artırmak için neler yapılmalı?
Temel olarak baktığımızda imaj sorunu devam ediyor. Eğer sektörün hızlı büyümesini bekliyor isek, 2009'da Meclis'e sevkedilen banka dışı finansal kurumlar yasa tasarısının bir an önce yasalaşması şart. Yasanın Meclis'ten geçmesi halinde, sektör önemli kazanımlar sağlayacak. Ayrıca, Temmuz 2012'de uygulanmaya başlanacak olan Basel II kriterlerinin bankacılık sektörü rasyolarında yaratacağı olası değişikliklerin özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler nezdinde sektörümüze yeni ciro potansiyeli yaratması olasıdır.
CİROSU 3 MİLYAR $'I AŞTI
- Ne kadarlık bir ticari alacağa aracılık ediyorsunuz?
Geçen yıl 3,1 milyar dolarlık ciroya ulaştık. Bu rakamı bu yıl yüzde 25 oranında artırmayı hedefliyoruz. Faktoring orta ve küçük ölçekli işletmelere ciddi finansman desteği sağlıyor. Temsilcilik sayılarının artmasıyla bu segmentteki ciromuz da giderek artacak.
1 milyon $'lık bütçe ayırdı
- Yeniden yapılanma için ne kadar bütçe ayırdınız?
Bu projelerin büyük bölümünü bağlı olduğumuz grubumuz içindeki Garanti Teknoloji şirketi ile birlikte yürütüyoruz ve onların proje yönetimi konusundaki uzmanlık ve deneyiminden yararlanıyoruz. Grubumuz içinde farklı şirketlerde de daha önce benzer projeler yapılmış olduğundan, bizim için çok büyük maliyetler doğurmuyor. Yaklaşık 1 milyon dolarlık bir bütçenin yeterli olacağını öngörüyoruz.
Fonlama maliyetleri 2-3 puan aşağı geldi
- Fonlama maliyetlerinde bir değişiklik oldu mu?
Yurtiçi ve yurtdışı TL borçlanmalarda maliyetler yılbaşından bu yana iki üç puan aşağı geldi. Özellikle yılın ikinci yarısına yönelik, gerek uluslararası piyasalarda, gerekse Türkiye'deki ekonomik göstergelerde daha olumlu bir tablo bekliyorum. Yeni yılda Türkiye'ye para girişi gözleniyor. Şahsi beklentim yıl sonuna kadar TL maliyetlerinin 1-1.5 puan daha aşağı gelebileceği yönünde.
Şirket olarak en önemli hedefimiz, faktoring işlem adedi ve ciromuzu artırmak ve paralelinde fonlama kabiliyetimizi geliştirmek. Bunun için daha fazla sayıda banka ve finansal kuruluş ile çalışmayı hedefliyoruz. Bu amaca yönelik şirketimiz içinde yeni bir yapılanmaya gittik.

Ayfer Arslan-Akşam

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)