BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBaşdanışmanların 'kur' kapışması----

Başdanışmanların 'kur' kapışması

Başdanışmanların 'kur' kapışması
13 Eylül 2017 - 15:49 www.finansgundem.com

Bülent Gedikli, Cemil Ertem'in "Kur seviyesine düşük demek yanlış" açıklaması için "Arkadaşımız biraz tecrübesiz" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanları Cemil Ertem ile Bülent Gedikli arasında dolar kuruna ilişkin fikir ayrılığı yaşandı.

Dolardaki düşüşün ihracatı olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gedikli, 11 Eylül Pazartesi günkü Twitter paylaşımında "Bizde kurların daha aşağı gitmesi riskli. Çünkü ihracatı zora sokar, şirketlerin kârlılığı düşer. Bu da istihdam sorununu doğurur. Merkez Bankası elindeki araçları kullanarak kurlara müdahil olmalıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem ise Reuters'a bugün yaptığı değerlendirmede, "Dalgalı kur rejimi uyguladığımız için kur seviyesine düşük ve bu seviye tehlikeli demek yanlış. Reel sektör, bankalar, TCMB, siyaset herkes düşük faiz istiyor, ancak bizim isteğimiz dışında bir de piyasa gerçeği var. TCMB piyasa gerçeğini bizden ayrı olarak yönetmesi gereken tek kurum, TCMB'ye bu yönetme hakkını ve iradesini vermemiz gerektiğini düşünüyorum" ifadelerine yer verdi.

Habertürk TV yayınında Cemil Ertem'in bu değerlendirmesi hakkındaki düşünceleri sorulan Bülent Gedikli de şu ifadeleri kullandı: "Arkadaşımız biraz tecrübesiz. Etrafındaki insanların da biraz şeyine gelmiş, öyle anlıyorum veya gazete haberlerinden okumuş olabilir, tam konuyu değerlendirdiğini de düşünmüyorum. Yaptığı açıklama da onu gösteriyor. Biz burada bir kur seviyesi söylemiyoruz. İkinci nokta şudur, siyasiler her zaman Merkez Bankası ile ilgili açıklama yapar, çünkü MB, kanun gereği hükümet hedefleriyle uyumlu çalışmak zorunda. Öyle bir şey söylemiş ki sanki MB ayrı bir cumhuriyet. Türkiye Cumhuriyeti yanında başka bir cumhuriyetten bahsediyormuşuz gibi bir yaklaşım var. Ben bunu zaten doğru bulmuyorum ve yıllardan beri kavgasını verdiğimiz konu."

Gedikli, canlı yayından sonra Twitter hesabından yaptığı bir açıklamada da ise "Yatırımcılarla (Sayın Cumhurbaşkanımızın da savunduğu) sıcak paracılar arasında ki tartışma, fikir tartışması olur, herkes aynı düşünemez" ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Cemil Ertem, Türkiye ekonomisinin hedefleri, bu hedeflere için geliştirilecek araç ve politikalarda savunduğu görüşlerin çok net olduğunu söyledi. Twitter üzerinden değerlendirmede bulunan Ertem, "Konjonktüre bağlı olarak, teoriye dayanan bazı söylemlerden kimse fikir ayrılığı gibi gereksiz tartışma alanları açmasın. Türkiye yüksek faiz, gereksiz değerli TL oluşturan yanlış ekonomi-politikalarından çok çekmiştir. Bu konuda "hepimizin" görüşü ve duruşu nettir." dedi.

Ertem, “Dalgalı kur rejiminde kur seviyesi tartışmak yanlış" cümlesi, teorik bir üst cümledir, bu cümle hiç bir yere gönderme yapmıyor” ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Şey şey şey13 Eylül 2017 19:11

    Gedikli ne demek istemis. Şeyden şey şey kaynaklı şeyin şeyi. O da birşey mi bu da şey

  • Levent İleri13 Eylül 2017 17:36

    Canikli yanlış yerde. Baştan faiz artırılsa enflasyon da artmazdı. Enflasyınun düşmesi için faizin yüksek olması gerekir

  • İsmail13 Eylül 2017 17:14

    getiremmi balta kurek vurun bir birinize ayırmayın sakın bunlarda para derdindeler biz gibi ülke batmış umrularında degil sn Canıklı