BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakBaşdanışman Karatepe'yi heyecanlandıran tabak----

Başdanışman Karatepe'yi heyecanlandıran tabak

Başdanışman Karatepe'yi heyecanlandıran tabak
04 Şubat 2016 - 06:47 www.finansgundem.com

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Karatepe, Lima'da işadmlarıyla birlikte gittiği restorandaki tabak için neden "Ben bu tabağı öperim arkadaş" dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Güney Amerika ülkelerine yaptığı gezide 100'e yakın işadamı da bulunuyor. İşadamlarını Peru'nun başkenti Lima'daki bir restoranda hoş bir sürpriz karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gezisini izleyen gazetecilerden Vahap Munyar, bu güzel sürprizi Hürriyet'teki köşesinde anlattı. 

İşte Munyar'ın o yazısı: 

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın Şili, Peru, Ekvador gezisine Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) önderliğinde eşlik eden işadamları, Lima'da (Peru) La Rosa Nautica adlı deniz ürünleri restoranına gitti.

Güral Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Güral, masadaki servis tabaklarını anında tanıdı, arkasını çevirdi, çevresindekilere gösterdi:
 


- Yemeklerinizi bizim tabaklardan yiyeceksiniz.

Yemekte işadamlarına konuk olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, Cumhurbaşkanı’nın Başdanışmanları Şeref Malkoç ve Şükrü Karatepe, Güral’ı kutladı. Karatepe, takdir için bir adım daha attı:
- Dünyanın öbür ucunda bir Türk şirketinin ürünleriyle karşılaşmak gurur verici. Ben bu tabağı öperim arkadaş.
Emay Mühendislik Müşavirlik ortağı Hamdi Aydın, fotoğraf makinesine davrandı:
- İsmet Bey, al tabağı eline, arkasını çevir, objektife poz ver...
Biz de o saatlerde Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın, eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın yer aldığı heyetle Türkiye’nin Lima Büyükelçisi Ferda Akkerman’ın rezidansındaydık.

Konakladığımız otele dönünce lobide Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) eski Başkanı Oğuz Satıcı, tabak konusunu açtı. Güral, Aydın’ın çektiği fotoğrafı gösterirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Şubat 2015’teki Meksika, Küba ve Kolombiya seyahatini anımsadı:
- Meksika Cumhurbaşkanı’nın Cumhurbaşkanımız Erdoğan onuruna verdiği yemekte de bizim ürünümüz olan tabaklarla servis yapılmıştı.
Ürünlerini Güney Amerika ülkelerine İspanyol bir işadamının dağıttığını belirtti:
- Güney Amerika ülkelerine ihracatımız 640 bin Euro. Bu kadar uzak bir bölgeye ihracat yapabilmek bizim için önemli.

Sonra Cumhurbaşkanlığı’nın hazırladığı kitapçıktan Peru’yla dış ticaret verilerine baktım:
- Peru’ya 2015’in ilk 11 ayında 163 milyon dolar ihracat yaptık. Aynı dönemde ithalatımız 58 milyon dolarda kaldı. Yani, Peru ile dış ticarette 105 milyon dolar artıdayız.
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da, 2015’te Türkiye’nin ihracatını aşağı çeken iki önemli etkene işaret etti:

- 2015’te ihracatımız kur etkisiyle 13 milyar dolar düştü. Ayrıca, gerileyen emtia fiyatları, ihraç ürünlerimizin değerini de aşağı çekti. İhracatımızda bu nedenle yaşanan düşüş de 11 milyar dolar oldu.

Petrol fiyatlarının dış ticaret dengesinde yarattığı olumlu gelişmeye de değindi:
- Düşen petrol fiyatları enerji ithalatı faturamızda 15 milyar dolarlık tasarruf sağladı...
2015’teki gerileme, ihracatçıları yeni pazarlara yöneltiyor. Erdoğan’ın Şili, Peru, Ekvador seyahati, bu ülkelerle ticari ilişkileri yukarı doğru tetikleyecek gibi görünüyor...
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)