BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBaşçı'dan para ve kur politikası toplantısı----

Başçı'dan para ve kur politikası toplantısı

Başçı'dan para ve kur politikası toplantısı
09 Aralık 2015 - 10:38 www.finansgundem.com

Merkez Bankası Başkanı Başçı, 2016 yılı para ve kur politikası bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi

2016 yılı para ve kur politikası bilgilendirme toplantısı düzenleyen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 'Bu toplantıda politika sinyali vermiyoruz' dedi.
 
ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 5
 
TCMB'nin temel amacının fiyat istikrarı olduğunu belirten Başçı, bu çerçevede 2016 ve 2017 için olduğu gibi 2018 enflasyon hedefinin de yüzde 5 olarak belirlendiğini söyledi. Başçı, TCMB'nin hesap verme yükümlülüğünün unsuru olan belirsizlik aralığının her iki yönde 2 yüzdelik puan olarak korunduğunu belirtti.
 
2016 yılı başlarında düşüş sürecine girmesi beklenen enflasyonun yıl sonunda yüzde 6,5 seviyesinde gerçekleşmesinin öngörüldüğünü belirten Başçı, cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam edeceğini vurguladı.
 
Enflasyonda yakın dönemde hedefin üzerinde kalmamızın nedeninin cari dengedeki yüksek açık olduğunu belirten Başçı, cari açık ile ilgili çok güzel iyileşmeler olduğunu, cari açığın enflasyon önündeki engel olmaktan çıktığını belirtti.
 
Başçı, resmi rezervlerin kısa vadeli dış borçları karşılama oranının, bankaların yurtdışı şubelerine olan borçları hariç yüzde 100'ün üzerinde olduğunu bildirdi. Bankacılık sektörünün yurtdışı borçlarının ağırlıklı ortalama vadesinin uzadığını belirten Başçı, ortalama vadenin 2013 yılındaki 44 ayın üzerine çıkarak 50 ayın üzerine geldiğini, daha da uzama eğilimi olduğunu söyledi.
 
BOTAŞ'ın döviz talebinin yarı yarıya düştüğünü belirten Başçı, sakin günlerde talebi kamu bankaları tarafından karşıladıklarını; Mart ayından itibaren BOTAŞ'ın döviz talebinin daha da azalacağını söyledi. Başçı, 2016 ilk çeyrekten itibaren ılımlı bir döviz rezervi artışı görülebileceğine dikkat çekti.
 
ASGARİ ÜCRETİN ETKİSİ NE OLUR?
 
'2016 yılında Para ve Kur Politikası' konulu sunum yapan Merkez  Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Asgari ücretin enflasyona etkisi yüzde  1,5 olacak." dedi
 
Erdem Başçı, şu ifadeleri kullandı:
 
"Ekim enflasyon raporunda verdiğimiz tahmin doğrultusunda 2016 yılı başlarında düşüş sürecine girmesi beklenen enflasyonun yıl sonunda yüzde 6,5 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor.
 
Cari işlemler dengesindeki iyileşme devam edecektir. Alınmakta olan tedbirler ekonominin dış şoklara karşı dayanıklılığını artırmaktadır.
 
Enflasyonda yüzde 5’e ulaşmak için 3 puan civarında bir çaba gerekiyor. Hedefimiz  önce yüzde 8’den 6,5’a indirmek, daha sonra da takip eden yıl yüzde 5,5’a indirmek, ondan sonra da 3. yılın sonunda yüzde 5’e ulaşmak şeklinde bir plan var. Orta Vadeli programda hükümetle bu konuda mutabıkız. Asgari ücretin enflasyona etkisi yüzde 1,5 olacak."
 
RUSYA NEDENİYLE BU AY ENFLASYON DÜŞECEK
 
 Başçı, Rusya nedeniyle bu ayki enflasyonda sebze ve meyve fiyatları üzerinden düşürücü etki olacağının da altını çizdi. Enflasyon hedefinin hükümet ile beraber belirlenmesi gerektiği görüşünde olduklarını belirten Başçı, AB müktesebatında bu hedefin Merkez Bankası tarafından belirlendiğine dikkat çekti.
 
 Bankacılık sektörüne de değinen Başçı, bankacılık sektöründe sermayenin getirisinin yüzde 10'un biraz üzerinde olduğunu ve bu seviyede stabilize olunduğunu söyledi. Kredilerin büyüme hızının ise kur etkisinden arındırılmış olarak yüzde 15'in altında yılı kapayacağını belirtti.
 
ÖNLEMLERİMİZ HAZIR
 
Fed'in getirdiği belirsizliğin giderek azaldığını söyleyen Başçı, Avrupa Merkez Bankası'ndan gelebilecek belirsizliklere karşı da önlemlerin hazır olduğunu söyledi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)