BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBaşçı'dan hükümete mesaj!----

Başçı'dan hükümete mesaj!

Başçı'dan hükümete mesaj!
09 Şubat 2015 - 12:09 www.finansgundem.com

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ABD'nin enflasyonu yüksek faizle düşürdüğüne işaret etti

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığı ile Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından İstanbul'da düzenlenen "Türkiye'nin Başkanlığında G20 Gündemi" konferansındaki konuşmasında enflasyona değindi. Başçı, enflasyonun düşmesinin formülünü ABD'yi örnek göstererek açıkladı.

Her fırsatta faizi düşürmesi konusunda baskı gören Başçı, ABD'nin enflasyonu yüksek faizle düşürdüğüne işaret ederek şunları söyledi: "Tarihe baktığınızda her zaman enflasyon problemine karşı uygulanabilir bir çözüm vardır. Çoğu insan bunu unutuyor ama ABD’de enflasyon 1970’li yıllarda petrol fiyatlarından dolayı çift haneye çıkmıştı ve bunun bir çözümü vardı. Çözümü hızlı ivedi bir şekilde parasal sıkılaştırmaya gitmekti. Paul Volcker bunu yaptı. Para arzını sıkılaştırarak bankalararası gecelik faizi yeterli yüksek seviyeye çekti ve bu sayede enflasyon beklentisi ve enflasyonun kendisi hızlı bir şekilde sadece bir sene içinde düştü. Çarpıcı sonuçlar yaşandı. Uzun vadede bunun ABD ekonomisine ve küresel ekonomiye faydaları oldu." dedi.

ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞ BÜYÜMEYİ ARTIRACAK

Başçı, büyümenin formülünü ise “Bu yılın sonu itibariyle enflasyonda yüzde 5'e yakın bir seviyeye gelirsek bunun büyümeye katkısı olacaktır” diyerek açıkladı. Başçı, enflasyon hedefinin yüzde beş olduğunu belirterek “Enflasyonu daha da düşürmeyi planlıyoruz. Enflasyonda yılsonu yüzde 5 hedefine ulaşmamız için daha kat etmemiz gereken yol var.” dedi. Petrol fiyatlarında ve döviz kurunda volatil seyir olduğuna işaret eden Başçı, bu iki faktörün enflasyon üzerindeki etkisini görmek için sabırlı olmak gerektiğini belirtti.

Başçı “Hükümetin açıkladığı tedbirler uygulanırsa eğer, Kalkınma Bakanlığı'nın verilerine göre büyümeye bir puan katkı sağlayacaktır” dedi.
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • db11 Şubat 2015 11:18

    Altinsacta sallamis. Bu ülkede uretici tuketici perakendeci olup kredi kullanmayan kart killanmayan o kadar coook insan var ki nasil oluyorda enflasyona sebep olmayan bir faiz olabiliyor anlamak zorrr.

  • db09 Şubat 2015 14:22

    Yazik. Abd nin son 7-8 yilki kisa vadeli faizlerine ve repo faizine baksin da oyle konussun. Yuksrk faizle enflasyon asla inemez...