BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBaşçı neden sert faiz indirimi yapmıyor?----

Başçı neden sert faiz indirimi yapmıyor?

Başçı neden sert faiz indirimi yapmıyor?
11 Eylül 2014 - 10:16 www.finansgundem.com

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı,Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki konferansta "Para Politikaları" konulu bir sunum gerçekleştirdi

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki konferansta "Para Politikaları" konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Faiz indirimine yönelik konuşan Başçı "Sert bir faiz indirimi yapsak vatandaş TL yerine dövize döner ve sert ve arzu edilmeyen etki yapabilir" dedi.

MB Başkanı, neden sert faiz indirimi yapmadıklarını şöyle açıkladı: Başçı, "Faiz oranları yeniden yüzde 4,5'e inseydi, kurda yükseliş olurdu, yine Ocak'taki durumu yaşardık. Enflasyon beklentileri kontrol altına alındı, risk primlerinden düşüş oldu, o yüzden indirim yapabildik. Kredi büyümeleri istediğimiz şekilde gerçekleşti. O yüzden de indirim yapabildik. Dikkatli olmamız gerekiyor, geri adım attıracak kararlar alınmaması gerekiyor" dedi.

SIKI DURUŞA DEVAM

Enflasyonda iyileşme yaşanana kadar para politikasında sıkı duruşun süreceğini yineleyen Başçı, gıda fiyatlarındaki geçici hareketlerin bitmesinden sonra enflasyonun düşeceğini söyledi.

TÜRKİYE'NİN İHRACATTAKİ PATI ARTIYOR

Başçı Türkiye'nin dünya ihracatı içindeki payının giderek arttığını vurguladı ve zorlu küresel koşullara rağmen ihracatın artmaya devam ettiğine dikkat çekti. Dış ticaret açığında kademeli biriyileşme trendi olduğunu sözlerine ekleyen Başçı, Türkiye'nin ihracat odaklı bir büyüme sürecine başladığının söylenebileceğini ve 2014 yılının iyi haberinin bu olduğunu söyledi.

G7 ÜLKELERİNİNİ KURLARINDA OYNAKLIK

Gelişmiş ülkelerde çıktı açığının hala çok yüksek düzeyde olduğunu söyleyen Başçı, dünyada yavaş hızla büyüme dönemine girildiğini ve Avrupa'da deflasyon korkusunun giderek arttığını ifade etti. Başçı ayrıca İskoçya'da yapılacak olan bağımsızlık referandumu nedeniyle G7 ülkelerinin kurlarında oynaklığın artmasına da değindi ve finans piyasaları açısından yurtdışındaki gelişmeleri yakından izlediklerini belirtti.

SON ÇEYREKTE BÜYÜME HIZLANACAK

Başçı ikinci çeyrek büyümesinde kuraklıktan kaynaklanan sebeplerle tarımın negatif etkisi olduğunu söylerken, net ihracatın ise olumlu katkıda bulunduğunu ve mevcut koşullara göre ikinci çeyrek büyümesinin iyi sayılabileceğini anlattı. Başçı son çeyreğe doğru büyüme hızının toparlanmasını beklediklerini söylerken, "Elimizde her türlü politika aracımız var, gerekirse karar alabiliriz" dedi.

Türkiye'nin işgücüne katılma oranının giderek iyileştiğini ve yüzde 50'nin aşıldığını söyleyen Başçı, bunun sonucunda işsizliğin de düşük seyrettiğini ifade etti.

BANKALARIN BORÇLARINI DÖNDÜRME SORUNU YOK

Başçı "Bankaların borçlarını döndürmek konusunda bir sorunları yok, vade uzatma çabası var, iyi maliyetle borçlanmaya devam ediyorlar" dedi.

HEDEF TASARRUF ORANINI %19'A ÇIKARMAK

Dış denge konusunda ise Başçı, tasarrufların yüzde 12'lere kadar düştüğünü belirterek bu oranın çok düşük kaldığını ifade etti ve "Tasarruf oranları tarihi en düşük seviyesinde, bunu artırmak için çaba göstermeliyiz, bu care açığın ilacı. Türkiye'nin 10. Kalkınma Planı'nda 2018'te tasarruf oranını yüzde 19'a yükseltmek hedefleniyor"" dedi.

Başçı, mevduat artışını destekleyici önlemler üzerindeki çalışmalarını ilerlettiklerini belirterek "Enflasyonun bir miktar üzerinde Faiz verilmesi gerekiyor ki, mevduat artsın" şeklinde konuştu. "Hane halkı için geliriyle orantılı borçlanma ve taksitlendirme hedefliyoruz" diyen Başçı, Türkiye'nin makro dengeleriyle uyumlu kredi büyüme oranının yüzde 15 olduğunun altını çizdi.

SERT FAİZ İNDİRİMİNDE VATANDAŞ DOLARA DÖNER

Bugün açıklanan cari açığa da değinen Başçı "Bugün açıklanan cari açık verisi iyileşmenin devam ettiğine işaret ediyor" dedi.

Döviz kurları konusunda da Başçı, döviz kurundan kaynaklanan çok sert fiyat hareketlerini kontrol altına aldıklarını ve gerekirse bunu tekrar yapmaya hazır olduklarını söyledi. Başçı "Sert bir faiz indirimi yapsak vatandaş TL yerine dövize döner ve sert ve arzu edilmeyen etki yapabilir" dedi.

KURDAKİ HAREKETLİLİK GEÇİCİ

Başçı kurdaki hareketlilikle ilgili de konuştu. MB Başkanı, "Jeopolitik riskler nedeniyle kurda yakın zamanda biraz tedirginlik oldu ancak bunun geçici olacağını düşünüyoruz" dedi. Başçı, "Şu anda her ay 1 milyar doların üzerinde rezerv biriktiriyoruz, bu da Türkiye'nin risk primini aşağı çeken faktörlerden biri" diye devam etti.

ZORUNLU KARŞILIKLARA FAİZ ÖDEYEBİLİRİZ

Başçı, bankaların MB'de tuttuğu zorunlu karşılılıklarla ilgili de önemli bir açıklama yaptı. MB Başkanı, "Zorunlu Karşılıklara telafi faizi aracımızı kullanabiliriz. ZK'lara telafi faizi şu anda ödemiyoruz kademeli adımlarla bunu yapabileceğimizin sinyalini vermiştik, bu çalışmamızı Kasım'da netleştirebiliriz " dedi.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)