BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBarzani'den Türkiye ve İran'a zeytin dalı----

Barzani'den Türkiye ve İran'a zeytin dalı

Barzani'den Türkiye ve İran'a zeytin dalı
06 Kasım 2017 - 13:36 www.finansgundem.com

IKBY Başbakanı Barzani, tartışmalı bağımsızlık referandumu nedeniyle ilişkilerinin gerildiği Türkiye ve İran’a zeytin dalı uzattı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, bugün yaptığı konuşmada tartışmalı bağımsızlık referandumu sonrası Bağdat, Tahran ve Ankara’yla ilişkileri geliştirmek istediğini vurguladı. Barzani, ABD’nin, Erbil-Bağdat arasında görüşmelerin başlaması için henüz bir çabası olmadığını da ifade etti.

Barzani, Türkiye ve İran'la ilişkileri konusunda “Türkiye de dahil bütün ülkelerle sorunların çözümü için görüşmek istiyoruz. Türkiye kötü yıllarda, 80’li 90’lı yıllarda bize kapılarını açtı. Zor günlerde halkımıza kapılarını açtı. Türkiye’yle geçmişte iyi ilişkilerimiz vardı, bu ilişkilerin sürmesini istiyoruz. Türkiye’yle, İran’la ilişkilerimiz var. Çaba gösteriyoruz, göstermeye de devam edeceğiz” dedi.

Tartışmalı bölgelerle ilgili sorunların anayasaya göre çözülmesi gereğini vurgulayan Barzani, “Bağdat’la uygun bir çözüm bulunmasından ve kalıcı bir ateşkesten yanayız. Hepimizin şu soruyu sorması lazım: Irak’ta istikrar istiyor muyuz, istemiyor muyuz? Bağdat’ın da bunu kendine sorması lazım. Askeri heyetler arasında görüşme var ancak herhangi bir anlaşma imzalanmış değil. Sınır kapıları sorununu Irak anayasası çerçevesinde çözmek istiyoruz. Askeri, katı üslupla değil. Bu çözüm değildir. Bir yandan halka maaşları göndermeye hazır oldukları mesajını veriyorlar, diğer yandan göndermeyeceklerini gösteriyorlar” diye konuştu.

Barzani, Irak bütçesinden yeterli payı alamadıklarını belirterek Bağdat'ı bu konuda harekete geçmeye çağırdı:

"Sorunlar karşılıklı anlayışla çözülür. Geride kalan 14 yıl bunu bize gösterdi. Irak bütçe yasa tasarısında Kürdistan Bölgesi’ne vilayetler düzeyinde muamele yapılmıştır. Bu anayasaya aykırıdır. Eğer Kürdistan Bölgesi’nin yüzde 17’lik bütçe payı verilirse, petrol konusunu da görüşmeye hazırız. Kerkük’te yaşananlardan sonra Kürdistan Bölgesi’nin petrolü yarıya kadar azalmıştır."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)