BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBaroların seçim sistemi değişiyor!----

Baroların seçim sistemi değişiyor!

Baroların seçim sistemi değişiyor!
31 Mayıs 2020 - 09:42 www.finansgundem.com

Baroların yönetim yapısı ile seçim sistemini değiştiren yasa çalışmasında sona gelindi. Düzenlemede Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerde alternatif baroların kurulabilmesinin kriterleri de belirleniyor

AK Parti’nin, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Ankara Barosu arasında yaşanan gerilimin ardından çalışma başlattığı “baro” düzenlemesinde son viraja girildi. İşte 2 Haziran’da Meclis açıldıktan hemen sonra Meclis gündemine getirilecek Avukatlık Yasası düzenlemesi:

Sendika benzeri baro

Avukatlar tek bir baroya üye olmak zorunda olmayacak. Bu kapsamda, avukat sayısı, binden 2 bine kadar olan illerde en az 500, 2 bin 1’den 4 bine kadar olan illerde en az 750, 4 bin 1’den 10 bine kadar olan illerde en az bin, 10 binin üzerinde olan illerde en az 2 bin üye kaydedilmesi halinde alternatif barolar kurulabilecek. Böylece avukatlar için tıpkı sendikalarda olduğu gibi bir başka baroya kayıt olma seçeneği yaratılmış olacak.

Yeni kurulan baroya geçiş yapan avukatın, yeni barosunda 4 yıl üye olarak kalması zorunlu olacak.

3’er üye gönderecek

Defacto olarak uygulanan blok listeyle seçime girme uygulamasına son verilecek. Bu kapsamda baro yönetimi seçimlerinin usulü nispi temsil olarak yasada yer alacak. Böylece çoğunluk dışındaki gruplar da “kuvvetleri oranında” yönetime ve kurullara üye gönderebilecek.

Her baro, Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) başlangıçta üçer üye gönderecek. Avukat sayısı 100’den fazla olan barolar, bundan sonraki her bin üye için birer delege seçecek. Böylece TBB’nin 561 olan delege sayısı 418’e düşecek. Yeni durumda İstanbul Barosu’nun delege sayısı 138’den 50’ye; Ankara Barosu’nun 57’den 21’e çekilmiş olacak.

Hukuk fakültelerinde görev yapan profesör, doçent ve öğretim görevlileri de avukatlık yapabilecek.

Çalışma başladı

Öte yandan AK Parti, koronavirüs salgınında normalleşme süreci ile birlikte Türk Tabipler Birliği de dahil olmak üzere bazı meslek örgütlerinin yapısına ilişkin de çalışmaya başladı.

Alternatif baroların kurulması gündemde

 

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)