BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarBarclays’in eski CEO’sunun kripto hüsranı----

Barclays’in eski CEO’sunun kripto hüsranı

Barclays’in eski CEO’sunun kripto hüsranı
06 Aralık 2022 - 17:01 www.finansgundem.com

Bir dönem Barclays’in CEO’luğunu yapan ünlü bankacı Bob Diamond’ın SPAC girişimi yarı yolda kaldı. Kripto şirketi Circle’ı halka arzı etmeyi amaçlayan 9 milyar dolarlık anlaşma karşılıklı olarak feshedildi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiliz bankası Barclasy’in eski CEO’su Bob Diamond özel amaçlı satın alma şirketi (SPAC) Concord, uzunca bir süredir kripto firması Circle ile birleşmeyi planlıyordu. Diamond’ın SPAC firmasından 5 Aralık tarihinde Circle’ı satın alma planını karşılıklı olarak feshettiklerini açıklandı.

Concord’un başka bir SPAC anlaşması bulabilmek için sadece beş günü var.

Anlaşma, Temmuz 2021'de 4,5 milyar dolarlık bir ön değerleme ile açıklanmıştı. Daha sonrasında Şubat 2022'de Circle'ın piyasa değeri 9 milyar dolara kadar yükselmişti. Kripto firması şu anda 43 milyar dolarlık piyasa değeri ile dolaşımdaki en büyük ikinci sabit coin olan USDC’yi çıkarıyor. Anlaşma sonrasında iki şirketin birleşmesi sonucu New York Borsası’nda işlem görmesi hedefleniyordu.

Circle’ın değerini 4,5 milyar dolar yükselten anlaşma kripto paraların yüksekten uçtuğu bir dönemde gerçekleşmişti. Aynı dönemde Coinbase ve Bakkt gibi isimler de New York Borsası’nda listelenmişti. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre şimdi ise sektör olağanüstü bir krizle karşı karşıya. FTX gibi önemli kripto şirketlerinin iflas etmesi sektöre olan güvenilirliği de azalttı.

Diamond anlaşmanın karşılıklı iptali ile ilgili açıklamasında, “Circle, blockchain'in finansal hizmetleri kökünden değiştirmesinde önemli bir rol oynuyor. Circle'ın finans sektöründe güven ve şeffaflık oluşturmaya yönelik düzenleyici öncelikli yaklaşımına güvenmeye devam ediyorum. Bu sektör için hiç bu kadar önemli olmamıştı. Şirket büyümeye devam ettikçe savunucusu olmayı da sürdüreceğim” ifadelerine yer verdi.

Circle’ın Kurucu Ortağı ve CEO’su Jeremy Allaire ise, “Önerilen işlemin zaman aşımına uğramasından hayal kırıklığına uğradık. Ancak halka açık bir şirket olmak, Circle'ın güven ve şeffaflığı artırmaya yönelik temel stratejisinin bir parçası olmaya devam ediyor. Bu strateji bu hiç bu kadar önemli olmamıştı” açıklamasında bulundu.

SPAC şirketleri 2021 yılında adeta bir patlama yaşamıştı. Efsane golf oyuncusu Tiger Woods’dan eski ABD Başkanı Donald Trump’a ve basketbol yıldızı Shaquille O’Neal’a kadar birçok önemli isim boş çek şirketleri olarak da adlandırılan girişimlerde rol almıştı. SPAC firmalarının toplam değeri 127 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaşmıştı. Finans uzmanları arasında da ünlü Zaoui kardeşler, Credit Suisse eski CEO’su Tidjane Thiam ve Diamond da geçtiğimiz yıl kendi SPAC girişimlerini başlatmıştı.

Ancak SPAC şirketleri faaliyetleri o dönemden itibaren sert bir düşüş gerçekleştirdi. SPAC uzmanları geçtiğimiz yıl halka arz olan SPAC şirketlerinin en az %30’unun hedeflerine ulaşamayacağını tahmin ediyor.

SPAC firmaları, iki yıl içinde halka arz olabilmek için özel bir şirketin satın alınmasını finanse etmek amacıyla halka arz yoluyla para toplar. Toplanan para bir tröstte tutulur ve SPAC’teki hissedarlar hedefe ulaşıldığında hisselerini boş çek şirketlerine yeniden satma hakkına sahiptir.

Borsaların gözdesi SPAC’lara dava şoku

 

Halka arzdan 1 yıl sonra işçi kıyımı

 

Barclays’ın CEO’su kanser oldu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)