BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBanknotlarda Kral III. Charles tartışması----

Banknotlarda Kral III. Charles tartışması

Banknotlarda Kral III. Charles tartışması
09 Eylül 2022 - 09:10 www.finansgundem.com

İngiltere Merkez Bankası (BoE), banknotlarında yer alan ilk hükümdar olan II. Elizabeth'in portresinin yer aldığı paraların yasal ödeme aracı olmaya devam edeceğini, yas döneminin ardından paralara ilişkin yeni bir açıklama yapılacağını bildirdi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Kraliçe Elizabeth'in ölümü üzerine yazılı bir açıklamada bulundu.

Açıklamada BoE Başkanı Andrew Bailey'nin şu mesajına yer verildi:

"Majestelerinin ölümünü derin bir üzüntüyle öğrendim. Bankadaki herkes adına Kraliyet ailesine en derin taziyelerimi iletmek istiyorum. Çoğumuz için o, gördüğümüz tek devlet başkanıydı. Ülkemiz ve Milletler Topluluğu için ilham verici bir figür olarak hatırlanacaktır.

BoE banknotlarında yer alan ilk hükümdar olan Kraliçe'nin ikonik portreleri, yaptığımız en önemli işlerden bazıları ile eş anlamlıdır. Kraliçe'nin resmini içeren mevcut banknotlar yasal ödeme aracı olmaya devam edecektir. Mevcut BoE banknotlarına ilişkin yeni bir duyuru, yas döneminin sonrasında yapılacaktır."

Birleşik Krallık'ta asırlardır hükümdarların portreleri madeni paralarda yer alsa da 1960'da Kraliçe II. Elizabeth kağıt paralarda portresi kullanılan ilk hükümdar oldu.

Elizabeth'in resmini kullanan ilk ülke: Kanada

1952'de tahta çıkan II. Elizabeth'in siması ilk olarak madeni paralarda ise 1953 yılında kullanıldı. Banknotunda Elizabeth'in resmini kullanan ilk ülke ise 1935'te Kanada oldu. Elizabeth'in henüz genç bir prenseskenki görüntüsü Kanada dolarında kullanıldı.

Habertürk'te yer alan habere göre, Kanada'nın yanında Avustralya da hem 5 dolarlık banknotlarında hem de madeni paralarında II. Elizabeth'in portresini kullanıyor. Avustralya Merkez Bankası sözcüsü konuyla ilgili yaptığı açıklamada üzerinde III. Charles'ın yer aldığı paraların basılmasının beklendiğini belirtti. Sözcü madeni paralarda geleneksel olarak yeni hükümdarın kendinden önceki hükümdarın baktığı tarafın tersine bakması gerektiğini belirtti.

Dolayısıyla İngiltere, Avustralya ve Kanada'da III. Charles'ın sola bakan bir portresi büyük ihtimalle madeni paralarda yer alacak.

II. Elizabeth madeni paralarda sağ tarafa bakarken babası VI. George sol tarafa bakıyordu.

II. Elizabeth'in yer aldığı madeni para:

VI. George'un yer aldığı bir madeni para:

Ancak banknotlar için böyle oturmuş bir gelenek bulunmuyor. Dolayısıyla yeni tasarımlar için merkez bankalarının açıklamaları takip edilecek.

Dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 15

Kral III. Charles'ın portresinin yakında paralarda yer alması beklenirken İngiliz Sterlini son dönemde tarihinin en kötü performanslarından birisine imza atıyor. Sterlin/dolar 2022 yılına 1.35'ten başladı. Yıl genelinde yüzde 15'e yakın değer kaybederek 1.15'e geriledi. Sterlin/ddolar önceki gün 1.14'ü görerek 37 yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

Söz konusu yükselişte doların Fed'in faiz artırımlarıyla güçlenmesi, İngiltere'de ise potansiyel enerji krizinin yarattığı belirsizlikler etkili oldu.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth hayatını kaybetti

 

Kraliçe Elizabeth'in ölümünün ardından taht Prens Charles'a geçti

 

Tahtta 70 yıl: Kraliçe 2'nci Elizabeth kimdir?

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)