BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankaların ticari kredi komisyonlarında sınırlamaya gidildi----

Bankaların ticari kredi komisyonlarında sınırlamaya gidildi

Bankaların ticari kredi komisyonlarında sınırlamaya gidildi
23 Eylül 2022 - 10:42 www.finansgundem.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca (TCMB), bankalarca ticari müşterilerden alınabilecek ücretlere ilişkin tebliğde yapılan değişiklikler Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ'de yapılan değişiklikle, bankaların kredi tahsis ve kullandırımına ilişkin ücret limitlerinde sınırlamaya gidildi.

Buna göre, kredi tahsis ücretleri kredi limitinin yüzde 0,25’ini, limit yenilemelerinde ise yenilenen limitin yüzde 0,125'ini geçemeyecek. Limitin artırıldığı durumlarda ilave limitin üzerinden yeni bir kredi tahsis ücreti alınabilecek.

Limit tahsis veya yenileme talebi ticari müşteriden gelmediği müddetçe kredi tahsis ücreti alınamayacak. Azami kredi tahsis ücreti yıllık olup, tahsis edilen limit süresinin ay sayısı dikkate alınarak oransal uygulanacak.

Öte yandan kredi kullandırım ücreti sadece nakdi kredilerden alınabilecek ve rotatif krediler hariç kullandırılan kredinin yüzde 1,10'unu geçemeyecek. Söz konusu ücret, rotatif kredilerde ise ortalama kredi kullandırım bakiyesinin yıllık yüzde 1'ini aşamayacak.

Rotatif kredilerin kullandırım ücreti, ilgili dönemin ortalama kredi kullandırım bakiyesi üzerinden dönem sonlarında, diğer nakdi krediler için ise her bir kullandırım anında tahakkuk ettirilecek. Bir yıldan kısa vadeli kredi kullandırımlarında azami kredi kullandırım ücreti, vade gün sayısı dikkate alınarak ve oransal düşülerek uygulanacak.

Tebliğ'e eklenen geçici madde ile de bankalarca menkul kıymet tesisine tabi kredilerin kullandırımı karşılığında mali kuruluşlardan alınabilecek ücretler de bu sınırlamaya dahil edildi.

Tüketici ve konut kredilerinde yeni düzenleme

 

TCMB kritik faiz kararını açıkladı

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • db24 Eylül 2022 08:52

    Bankaların kredi faiz oranlarına ve kredi kartı failzerinde de tavan uygulanmalı, onlardaki kar kimsede yok. Neymiş enflasyona göre kar etmiyorlarmış. Onlar ağlıyorsa millet ne yapsın ya...! Milleti soyuyorlar faiz ve komisyonla!

  • Furkan23 Eylül 2022 14:54

    Devamlı müdahele devamlı kısıtlama devamlı dövize müdahele serbest piyasa hak getire faizlerin yükselmesi gerekirken indirmek akıldışı ekonomi demekki kötü değil çok kötü ne yaptıkları belli değil

  • gündemin sesi23 Eylül 2022 13:51

    sanki krediye bu faizlerle erişim var da sıra komisyona geldi.Önce krediye erişimin önünü açın .Şu anda Devlet bankaları dahi kredi  vermiyor.Hangi faiz ,hangi komisyon .Gülüyorum ağlanacak halimize ...