BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankaların rekor halka arz kârları Shaq’ı da cezbetti----

Bankaların rekor halka arz kârları Shaq’ı da cezbetti

Bankaların rekor halka arz kârları Shaq’ı da cezbetti
10 Aralık 2020 - 12:32 www.finansgundem.com

Özel amaçlı satın alma şirketleri bu yıl ABD’deki halka arzların %48’ini oluşturdu. Bankaların elde ettiği rekor kârlar basketbol efsanesi Shaquille O’neal’ı ve Playboy’u da SPAC şirketlerine yöneltti

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük yatırım bankaları bu yıl, açık çek şirketler olarak da bilinen, özel amaçlı satın alma şirketlerine 3,4 milyar dolarlık danışmanlıkta bulundu. Bu rakam geçtiğimiz on yıl içerisinde herhangi bir senenin beş katı seviyesini ve bir rekoru temsil ediyor.

Özel amaçlı satın alma şirketlerindeki (SPAC) yükseliş 2020 yılındaki pandemi sürecinin büyük temalarından birisiydi. SPAC’ler borsada listelenerek para toplayıp daha sonrasında elde edilen fonları yeni şirketlerin satın alınmasında kullanılmasını hedefleyen şirketleri tanımlıyor.

Financial News’in haberine göre içerisinde bulunduğumuz yıl söz konusu şirketler yüksek profilli finans uzmanlarının yatırımları sürdürmesi için bir olmazsa olmaz haline gelirken aynı zamanda yatırım bankacılığı alanının belirsiz bir bölümü halinden talep toplamanın büyük çoğunluğunu gerçekleştiren şirketlere dönüştüler. ABD’deki halka arz piyasasında şirket yatırımlarının yarısını SPAC’ler oluşturuyor.

Borsa veri sağlayıcısı şirket Dealogic’e göre bankalar 2020 yılında şimdiye kadar 210 SPAC halka arzından 3,4 milyar dolar ücret aldılar. Bankaların bu alanda elde ettiği en yakın kazanç 2019 yılında 645 milyon dolardı. 2020 yılında SPAC’ler aracılığıyla kazanılan para ABD halka arz gelirlerinin %48’ini işaret ediyor.

Credit Suisse'in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Sermaye Piyasaları Başkanı Nick Koemtzopoulos, "ABD'deki genel halka arz piyasasına yardımcı olan büyük bir faaliyet dalgası yaşandı" ifadeleriyle bu akımın etkilerini doğruluyor.

Dealogic'e göre, İsviçre bankası bu yıl ABD'de 12,5 milyar dolarlık SPAC danışmanlığı yaparak bu alanda listenin başında yer alıyor. Credit Suisse’in bu yıl yaptığı SPAC yatırımları 2019’un dokuz katı seviyesinde. Listenin ikinci sırasında yer alan Citigroup 36 SPAC’e danışmanlık yaparak 9,1 milyar dolar gelir elde etti.

Büyük yatırım bankaları söz konusu alanda bu yıl sıralamayı değiştirerek daha önceki yıllarda ilk 10’a giren oyuncuları solladılar. Orta ölçekli bir yatırım bankası olan Cantor Fitzgerald, son iki yıldır SPAC sıralamasında zirvede yer alıyordu. Daha küçük danışmanlık firmaları Early Bird Capital ve B Riley Securities gibi şirketler son on yıl içerisinde istikrarlı olarak ilk 10 içerisinde kendilerine yer buluyorlardı. Bu yıl Cantor yedinci sırada kendine yer bularak ilk onda kalmayı başarsa da büyük şirketler SPAC piyasasının aslan payını aldı.

Citi'nin Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Alternatif Sermayeler Birimi Başkanı Giacomo Ciampolini SPAC’ler için, " Bu büyüyen bir ürün ve pek çok CEO ve şirket kurucusu için geleneksel halka arza kıyasla daha kontrol edilebilir olarak görüldüğünden sermaye arttırımı ve halka arz süreci için fırsat sağlıyor" dedi.

Bu yıl ortaya çıkan SPAC’ler genellikle uzun yıllardır devam eden kariyerlerini değerinin altında olan şirketleri bulmaktaki uzmanlıklarıyla birleştiren yüksek profilli finans uzmanlarından geldi. Eski Goldman Sachs Başkanı Gary Cohn ağustos ayında 600 milyon dolarlık bir SPAC kurduğunu açıklarken Barclays’in Eski Avrupa Birimi Başkanı Makram Azar aralık ayından Eski Londra Borsası Patronu Xavier Rolet’i de yönetim kuruluna alarak 250 milyon dolarlık bir SPAC girişimini başlattı.

SPAC çılgınlığı Finans sektörünün büyük isimlerinin de ötesine geçti. Basketbol efsanesi Shaquille O’Neal, Martin Luther King Jr’ın oğluyla ve birkaç eski Disney yöneticisiyle birleşerek ekim ayında 250 milyon dolarlık bir SPAC başlattı. ABD Temsilciler Meclisi Eski Sözcüsü Paul Ryan ağustos ayında 300 milyon dolarlık SPAC şirketi için başvuruda bulundu.

Mountain Crest Acquisition şirketiyle bir diğer SPAC şirketinin birleşmesiyle birlikte Playboy’un hisse senetleri piyasasına geri dönmesi bekleniyor.

Geleneksel halka arzların gerçekleşmesi için prospektüs belgelenmesi gibi çeşitli adımların atılması gerektiğinden ve SPAC’ler çok daha hızlı bir yol öne sürdüğünden pandemi süreci nedeniyle volatilitesi oldukça yüksek olan 2020 yılında bu ürünler oldukça tercih edilebilir bir hal aldı.

Dealogic verilerine göre ABD’de toplamda 71,5 milyar dolar değerinde 210 SPAC halka arzı gerçekleşti. 2019 yılındaki 12,9 milyar dolardan değerinden yükselen bu rakam son on yılın en iyi dönemine işaret ediyor. SPAC halka arzları bu yılki halka arz faaliyetlerinin neredeyse yarısını oluşturuyor.

Avrupa'da SPAC'ler henüz keşfedilmedi

Londra’daki bankacılar içinse söz konusu fenomen henüz Avrupa’ya gelmemiş olması bir problem oluşturuyor. Ancak Fransız milyarder Xavier Niel, yatırım bankeri Matthieu Pigasse ve süpermarket zinciri sahibi Moez-Alexandre Zouari'nin bu hafta 360 milyon dolarlık yeni bir SPAC başlattığına ilişkin geçici işaretler de yer alıyor.

Credit Suisse'ten Koemtzopoulos, “ABD SPAC’leri Avrupa şirketlerini de içeren önemli anlaşmaların içerisinde bulunuyor. Ancak para şimdilik ABD’de birikiyor. Avrupa’da konuya fazlasıyla ilgi var. Fakat bu yeni bir durum ve insanlar bunun nasıl çalıştığını görmek istiyor. Avrupa’da birkaç kişi bunu yaptığında ve başarılı olduğunda onları takip edenler de bulunacaktır. Burada bu tür ürünlere meraklı bir yatırımcı tabanı var. Fakat şimdiye kadar Avrupa’dan çok ABD’yi keşfettiler” ifadelerine yer verdi.

Citi’den Ciampolini, “Gelecek yıl Avrupa’da daha fazla SPAC’lerin listeleneceğini düşünüyoruz. ABD’de çok fazla para birikti ve bunun yatırımının nasıl olacağını izlemek ilginç olacak. Bazıları olumlu koşullar geçirecek ve şüphesiz bazılar bekledikleri kadar iyi olmayacak. Tıpkı geleneksel halka arz piyasasında olduğu gibi. Ancak bana kalırsa varlık devamlılığını sürdürerek ileri gidecek” dedi.

2021’de yatırımcıları zorlu bir dönem bekliyor

 

BİST 100 endeksi güne yükselişle başladı

 

JPMorgan: Dijital altına talep artacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)