BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankaların özkaynakları arttı!----

Bankaların özkaynakları arttı!

Bankaların özkaynakları arttı!
01 Mart 2016 - 09:41 www.finansgundem.com

Bankacılık sektöründe 2015 yılında toplam özkaynaklar %13 artarak 262 milyar TL olarak gerçekleşti

Türkiye Bankalar Birliği'nin(TBB) yayınladığı "Bankacılık Sektöründe Sermaye Yeterliliği ve Özkaynaklara İlişkin Bilgi Notu"na göre, aynı dönemde toplam krediler ise yüzde 20 oranında artarak 1.497 milyar TL oldu. Bankacılık sektörünün risklerinin çok önemli bir büyüklüğünü oluşturan kredilerdeki bu artışa bağlı olarak, sermaye yeterlilik oranı yüzde 16,3’ten yüzde 15,6’ya geriledi. Bu oran uluslararası karşılaştırmalara göre gayet iyi bir düzeyde olmakla birlikte son dönemde gerileme eğilimindedir.
 
Raporda şu bilgiler verildi:
 
"TL’nin değer kaybı kredi riskini artırdı

 
Kredilerdeki artışın, özkaynaklardaki artıştan daha hızlı olmasının önemli bir nedeni 2015 yılında TL’nin döviz sepeti (0,5 ABD doları ve 0,5 avro) karşısında yüzde 18 oranında değer kaybetmesidir. Sabit kurla hesaplandığında kredi stoku yüzde 15 artmıştır. Özkaynakların çok yüksek bölümü ise TL cinsinden tutulmaktadır. Dolayısıyla TL’nin değer kaybı sermaye yeterliliğini aşağıya çekmektedir.
 
Düşük karlılık özkaynak artışını sınırladı
 
Özkaynak büyümesini sınırlandıran başlıca nedenler, gelir azaltıcı ve maliyet artırıcı düzenlemelerdir. Bundan dolayıdır ki kar hacmi özkaynak büyümesini yeterince destekleyememiştir. Net kar hacmi, 2015 yılında yüzde 6 artarak 26 milyar TL olmuştur. Ortalama özkaynak karlılığı ise yüzde 11,6’dan yüzde 10,5’a gerilemiştir.
 
Özkaynaklar kredinin de ana kaynağı
 

Türkiye’de bankaların sermaye yeterlilik oranının en az yüzde 12 olması gerekmektedir. Bu oran özkaynaklara eklenen her 1 TL’nin yaklaşık 8 TL’lik kredi verebilmesi anlamına gelmektedir. Dolayısıyla bankacılık sektöründe özkaynak üretimi ve kullanımı, ekonomik büyüme üzerinde doğrudan ve güçlü bir etkiye sahiptir.
 
Özkaynak artışı önemli
 
Türkiye ekonomisinin büyüme ihtiyacı, büyümenin finansmanında kredilerin önemi, sermaye maliyetinin düzeyi, risklerin yükseldiği dönemlerde finansal istikarın sürdürülmesindeki rolü ve uluslararası düzenlemelerdeki sıkılaşan kurallar dikkate alındığında özkaynakların güçlü ve sermaye yeterliliğinin yüksek olması gerekmektedir. Aksi durumda bankacılık sektörünün büyümenin finansmanına olan katkısı sınırlı kalabilecektir. "
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)