Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Avrupa ülkeleri, küresel mali krizin etkilerini hafifletmek için adımlar atmaya devam ederken, devlet destekli bankalardaki hisselerini hızla elden çıkarıyor. Yükselen faiz oranları ve piyasalardaki hareketlilik, hükümetleri daha fazla hisse satışı yapmaya yönlendirdi.
Avrupa hükümetleri, global ekonomik krizin uzun vadeli etkilerine karşı çözüm yolları üretmeye çalışırken, geçtiğimiz yıl devlet desteğiyle kurtarılan bankaların hisselerinin 16 milyar eurodan fazlasını sattı.
Financial Times’ın topladığı verilere göre, hükümetler yüksek faiz oranlarının tetiklediği hisse senedi fiyatlarındaki artıştan faydalanarak, son bir yılda banka hisselerini elden çıkarma işlemlerini hızlandırdı.
"Zararlarını erken kesmenin gerekliliğini öğrendiler"
Federated Hermes Finansal Krediler Yöneticisi Filippo Alloatti, “Bankalarda hisse sahibi olma deneyimi, hükümetlere zararlarını erken kesmenin gerekliliğini öğretti, çünkü yatırımların tam olarak geri kazanılması her zaman mümkün olmayabilir” dedi.
Bloomberg HT'nin haberine göre, Yunan ve İtalyan hükümetlerinin kurtarılan büyük bankalarını yıl sonuna kadar özel sektöre iade etme yolunda ilerlemesi, İngiltere ve İrlanda hükümetlerinin ise hisselerini gelecek yıl elden çıkarabilecek olması nedeniyle önümüzdeki aylarda daha fazla elden çıkarma bekleniyor.
Satışlar, rakiplerini devralmayı düşünen bankalar için fırsatlar da yarattı. UniCredit, Alman hükümetinden Commerzbank'ın yüzde 4,5 hissesini 702 milyon euro karşılığında satın alarak bankada zaten sahip olduğu hisseye ekleme yaptı ve hissesini yüzde 9'a yükseltti.
İngiltere zirvede
Yunanistan'da uzun süredir devam eden borç krizi sırasında en büyük dört kredi kuruluşuna 50 milyar euro enjekte eden Yunan hükümeti, Alpha Bank, Eurobank ve Piraeus Bank'ı satarak geçtiğimiz yıl 1,7 milyar eurodan fazla kaynak topladı. Ayrıca National Bank'taki 1 milyar euroluk hissesini de sattı ve önümüzdeki haftalarda şirketteki kalan yüzde 18 hissesini de satması bekleniyor.
Geçtiğimiz yıl en büyük satıcı, NatWest'ten 5,5 milyar sterlinlik (6,5 milyar euro) hisse senedini elden çıkaran ve aralık ayından bu yana hissesini yüzde 38,5'ten yüzde 18'in altına düşüren İngiltere Hazinesi oldu.
İngiliz hükümeti, o zamanlar Royal Bank of Scotland olarak bilinen NatWest'e 45,5 milyar sterlin enjekte etmiş ve 2008 ve 2009'daki iki kurtarma paketinde şirketin yüzde 84 hissesini almıştı. O zamandan bu yana, elindeki hisseleri kademeli olarak satan hükümet temettü de alıyor. Kalan yüzde 18 hissesinin değeri ise yaklaşık 5 milyar sterlin.
UniCredit, Commerzbank'ın 700 milyon euroluk hissesini aldı
Alman hükümetinden Commerzbank'daki hisselerini azaltma planı
Finansgundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.