BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalardan yazılımcılara esnek çalışma imtiyazı----

Bankalardan yazılımcılara esnek çalışma imtiyazı

Bankalardan yazılımcılara esnek çalışma imtiyazı
20 Ağustos 2021 - 16:23 www.finansgundem.com

Teknolojinin finans sektöründeki yeri büyümeye devam ettikçe yazılım mühendislerinin elde ettiği imtiyazlar da arttı. Bankalar diğer çalışanlarının ofise dönmesi yönünde baskı uygularken yazılımcılar istisna kabul ediliyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Goldman Sachs'ın üst düzey yetkilileri salgın öncesi ofis hayatına geri dönüş uyarıları vermeyi sürdürürken, banka çalışanları arasında bir grup esnek çalışma süresince edindikleri özgürlüklerin bir kısmını güvenceye aldı.

Bloomberg International’ın haberine göre Goldman Sachs yazılımcıları, haftada iki gün evden çalışmaya devam edebilecek. Üstelik Goldman bu kararı alan tek Wall Street bankası değil. Mali hizmetler sektörünün dört bir yanında yazılım mühendisleri bankacılardan çok daha fazla özgürlükler edinmeye başladı.

Wells Fargo geçtiğimiz ay çalışanlarına yaptığı bir duyuruda pozisyonların büyük bir çoğunluğu için evden çalışmanın iki günle sınırlı olduğunu söyledi. Ancak banka teknoloji biriminin bir istisna olduğunu da belirtti. Citigroup teknoloji alanında son dönemde bünyesinde kazandırdığı birçok yeteneğin şirketin sunduğu esnek çalışma yöntemine bağlı olduğunu belirtiyor.

Barclays de dahil olmak üzere diğer birçok bankada da bazı pozisyonların diğerlerine göre daha fazla esneklik elde edeceği ve bankaların hibrit çalışma yaklaşımlarının ayrıntılarını yöneticilere bırakacağını açıkça belirtiliyor. Ancak bankalar ofis çalışmalarından da vazgeçmiş değil.

Barclays CEO’su Jes Staley konuyla ilgili en son açıklamasında, “Her derde deva bir bakış açısı bulmanın imkanı yok” ifadelerine yer vermişti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre finans sektörü çapında görülen farklı yaklaşımlar giderek daha fazla popülerlik kazanıyor. Kovid-19’un yeni varyantlarının yayılması birçok finans firmasının ofise dönüş planlarını ertelemesine yol açtı. Vaka sayıları azalsa dahi bankalar içerisindeki geniş bir yelpazede olan farklı pozisyonlar arasında tutarlı bir politika uygulamak kolay olmayacak gibi gözüküyor.

Goldman Sachs sözcüsü konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Yazılımcılar halinden memnun

Ofis ortamından pek fazla hazzetmeyen yazılım mühendisleri bir süredir kendilerine sağlanan özel muameleden hoşnut gibi gözüküyor. Dot-com krizi sırasında Goldman Sachs genç yetenekleri daha fazla bünyesine çekebilmek için New York’taki merkez binasına langırt masaları eklemişti.

Yazılımcıların bugünse daha önemli bir pazarlık gücünü elinde tutuyor. Teknoloji firmaları patlamaya devam ediyor ve birçoğu evden çalışma şartını yeni normalin bir parçası olarak kabul ediyor. Alphabet (Google’ın çatı şirketi) gibi fintek şirketleri mali hizmetler alanında derinlemesine bilgisi olan çalışanları hedef alıyor ve bu alanda uzmanlaşmaya çabalıyor.

Yazılım teknolojileri büyük bankaların işletmeleri için oldukça önemli hale geldi. Zira bankalar şube birimlerini dijital perakende teklifleriyle değiştirmeye çalışıyor ve elektronik ticaret üzerinden sabit gelir piyasalarından daha fazla gelir elde etmeyi hedefliyor. JP Morgan Chase bir yılda teknolojiye 10 milyar dolardan daha fazla para harcadı. HSBC ise bu yılın ilk yarısında teknoloji harcamalarının 3 milyar dolara tırmandırdı.

Yazılımcılar için esnek çalışma daha uygun

Yazılım mühendisleri için çalışma esnekliği vermenin dezavantajları bankaların diğer sektörlerinde olduğu kadar ciddi değil. Yazılımılar nadiren firmaların müşterileri ile doğrudan ilgilenmek zorundadır ve projeleri için her yerden çalışma durumuna alışkındır.

İngiltere merkezli işe alım firması Kennedy Group’un CEO’su Jason Kennedy konuyla ilgili yaptığı bir açıklamada, “Yazılımcılar genellikle doğaları gereği içe dönük insanlardır. Esneklik yeteneklerin kaybedilmesi riskini en aza indirir. Zira kalabalık bir yerde çalışmak istemeyenler için buna gerek yok” ifadelerine yer verdi.

Citigroup CEO’su Jane Fraser, çoğu çalışanın haftanın en azından bir kısmını kalıcı olarak evden çalışabileceğine dair söz verdi. Söz konusu yaklaşım Wall Street’te kabul edilen genel bakış açısından çok daha esnek. Bu durum bankanın teknoloji alanında yeni yetenekleri cezbetmesine yardımcı oldu.

Citigroup'un kurumsal müşteri grubu için operasyonları ve teknoloji birimlerini denetleyen Stuart Riley, "Bazı yönlerden işe alım süreci zorlaştı ve bazı yönlerdense daha kolay hale geldi. Bir çalışanın büyük bir teknoloji firmasını tercih etmesinin en önemli nedenlerinden biri, genellikle biraz daha fazla esneklik tanınmasıdır. Citi bunu fark etti" ifadelerine yer verdi.

Bankalar daha esnek çalışma yöntemlerini tanıtsa da aynı alanda oldukça ciddi rakiplerle karşı karşıya kalacaklar. İngiliz fintek şirketi Revolut tüm çalışanlarının evden veya ofisten çalışmasına izin veriyor. Revolut çalışanları ayrıca yıl boyunca iki aydan fazla bir süre boyunca yurtdışında kalabiliyor.

Wall Street bankaları kesenin ağzını açtı

 

Wall Street bankalarının evden çalışma korkusu

 

Binance yasaklara karşı çözüm üretti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)