BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalardan torpilli sektör----

Bankalardan torpilli sektör

Bankalardan torpilli sektör
20 Nisan 2013 - 20:31 www.finansgundem.com

12 ay vadeli TL kredilerde faizler aylık yüzde 0.80’lere, dövizli kredilerde ise 0.50’lere gerilemiş durumda...

Turizmciler bugünlerde hummalı bir çalışma içerisinde. Yaz mevsimine, dolayısıyla sezona az bir süre kala kollar sıvanmış, tesislerin eksikleri giderilmeye çalışılıyor. Ancak tüm bunların yapılabilmesi için öncelikle finans kaynağı gerekiyor. Bu konuda ise sıkıntı yaşamaya gerek yok. Çünkü tüm bankalar sezona hazırlanan otel, motel, kamping, restoran, kafe, turizm acentası, tekneci, derici, kuyumcu gibi turizm sektöründe faaliyet gösteren tüm iş kolları için kredi paketleri hazırlamış durumda. İhtiyacınız neyse buna göre, uygun koşul ve vadelerde herhangi bir bankadan kredi almanız mümkün. Ancak bazı bankaların bu avantajlı kredilerden yararlanmak isteyen işletmelerden Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan temin edilen “Turizm İşletme Belgesi” talep ettiklerini hatırlatalım.
 KAMPANYALAR 31 MAYIS’A KADAR
Yaz ayları öncesinde orta ve küçük ölçekli turizm işletmelerinin kredi ihtiyaçlarının yoğunlaştığı bilinen bir gerçek. Söz konusu krediler genellikle tesisin yenilenmesi, modernizasyonu, boya badana gibi ihtiyaçların giderilmesinin yanı sıra malzeme tedariki, mobilya, beyaz eşya, klima gibi ekipmanların tamamlanması için kullanılıyor.
İşte sektörün ihtiyaçlarını yakından takip eden ve bu alanda her gün yeni ürün ve hizmetler sunan bankaların birçoğu 31 Mayıs’a kadar devam edecek turizm paketlerini açmış durumdalar. Bu bankaların turizme özel paketlerini sizler için derledik...
 60 AY VADE VERİYOR
Garanti Bankası turizm sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lere yönelik ürünlerini “Turizm Destek Paketi” adı altında topladı. Ayrıca turizm sektörüne dair eğitimler düzenleyen Garanti Bankası, bu şirket ve işletmelerle bilgi paylaşımında da bulunuyor. Paketle 60 aya varan vadelerle KOBİ İhtiyaç Kredileri sunan banka, hızlı ve güvenilir yurtdışı para transferi, teminat mektupları, işyeri kredileri, şirket kredi kartları gibi çok sayıda ürün de sağlıyor.
Turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelere yabancı kartlarla euro, dolar, sterlin üzerinden kur farkı olmadan satış ve hesaba geçiş imkanı sağlayan döviz POS hizmeti verdiklerini söyleyen Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “Böylece ülkemizi ziyaret eden turistler, ödemelerini bu POS’lardan kendi para birimleriyle yapabiliyorlar” diyor.
Garanti Bankası ayrıca “Sezona Köprü Paketi” kampanyasıyla sezon öncesinde turizm işletmelerine 60 aya varan vadelerle TL kredi ve 24 aya varan vadelerle “sezon ödemeli” yabancı para kredi seçenekleri de sundu. Yine bu kapsamda Easy Kart’ı olanlar kredi kullanırken dosya masrafı ödemiyor. Garanti Bankası’nın söz konusu kampanyası, bu ay sonuna kadar devam ediyor.
 TURİZME ÖZEL PAKET
Akbank, turizm sektörüne, özel ödeme planlı kredi ve ürünler sunuyor. Bu ürünleri “Turizm Destek Paketi” adı altında topladıklarını söyleyen Akbank Ticari ve KOBİ Bankacılığı’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, şu bilgiyi veriyor:
“Bu paket kapsamında işletmelerin yeni sezona başlamadan önce yapmak isteyebileceği tadilat, boya gibi işleri ve yenilemeyi düşündükleri mobilya, mefruşat, beyaz eşya, klima gibi ihtiyaçları için Tek Sezon Ödemeli Turizm Destek Kredisi’ni sunuyoruz.” Gür, işletmelerin yatırımlarının yüksek tutarlı olduğu durumlarda ise uzun vadeli, geri ödemesiz dönemleri içeren “İki-Üç Sezon Ödemeli Turizm Destek Kredisi”nden de faydalanabildiklerini belirtiyor. İşletmelerin enerji verimliliği yatırımları ise “Enerji Dostu Kredi” ile avantajlı koşullarla finanse edilebiliyor.
Akbank, Turizm Destek Kredisi’nden yararlanarak Artı Para ile kredi kartı kullanan tüm KOBİ’lere üç ay boyunca bu kredinin tutarına bağlı olarak bedava çek karnesi, EFT, havale, çek tahsilatı hizmeti sunuyor.
Döviz geliri olan işletmelere dövizli kredi de sunduklarını söyleyen Kaan Gür, diğer hizmet ve ürünleri ise şöyle özetliyor:
“İşletmelerin, kredi kartı ile yapacakları tahsilatlar için POS hizmetleri sağlanıyor. Ayrıca dövizli POS ile turistlerin kredi kartıyla yaptıkları ödemelerde kur riski oluşmadan dolar, euro, İngiliz Sterlini, Rus Rublesi veya Japon Yeni olarak tahsilat yapma imkanı sağlıyoruz. Müşterilerimiz ayrıca yabancı banka veya çek kuruluşlarınca döviz üzerinden düzenlenmiş çeklerini tahsil edebilecekleri Dövizli Çek İştira Kredisi’nden de yararlanabiliyor.”
 FAİZİ YÜZDE 1’İN ALTINDA
Yapı Kredi, bugüne kadar turizm sektöründe yer alan 5 binin üzerinde işletmeye 350 milyon TL’ye yakın kredi kullandırdı. Banka özellikle son üç yılda sektöre kullandırdığı kredilerini üç kat artırdı. Bu artışta özellikle son üç yılda turizm bölgelerinde açılan şubelerin büyük etkisi olduğunu söyleyen Yapı Kredi Perakende Bankacılık Pazarlama Grup Direktörü Mehmet Cemalcılar, bu konuda şunları söylüyor:
“Turizm kredisi ürünlerimizden bu sektörde faaliyet gösteren otel, pansiyon, acente gibi küçük ve orta çaplı işletmeler yararlanabiliyor. Bu sektöre yönelik sunduğumuz 36 aya kadar vadeli kredi ürünlerimizle, yeni sezona hazırlanan işletmelerin tadilat, yenileme, malzeme tedarikine finansal destek sağlıyoruz.”
Ödemesi Kolay Turizm Kredisi’ni sektördeki yüksek yatırım ihtiyacını ve sezonsal gelir değişimini dikkate alarak hazırladıklarını belirten Cemalcılar, bu krediyi, aylık yüzde 0.99’dan başlayan faiz oranıyla 24 aya varan vade ve altı aya varan ödemesiz dönem imkanıyla sunduklarını söylüyor.
 Banka, “Turizm Destek Paketi” kapsamında otel, pansiyon, acente gibi küçük ve orta ölçekli işletmelere sezon öncesi yenilenme, ticari taşıt alma, işyeri kurma ya da sigortalama gibi finansal ihtiyaçlarını tek bir paket altında toplu şekilde karşılayabilme imkanı sağlıyor. Söz konusu paket kapsamında yer alan “Esnek Ticari Hesap”la işletmeler acil nakit ihtiyaçlarını karşılıyor, ayrıca özel sigorta poliçeleri yaptırabiliyor.
Yapı Kredi turizmciler için bunların yanı sıra teminat mektubu, POS, Çek Karnesi, World Business kart, kambiyo işlemleri, döviz işlemleri ve sigorta gibi hizmetleri de sunuyor. Banka, otel ve seyahat acentaları için ilave taksit veya taksit erteleme koşulları sağlayan POS kampanyaları da düzenliyor. Ayrıca isteyen müşterilerine uluslararası kartlarla işlem yapabildikleri dövizli POS da sağlıyor.
 DANIŞMANLIK DA VERİYOR
Turizmi öncelikli sektör olarak belirleyen Burgan Bank, en küçük boydaki pansiyondan beş yıldızlı otel yatırımına kadar tüm boyuttaki turistik işletmelere finansman desteği sağlıyorSadece yatırım finansmanında değil her türlü bankacılık hizmeti, leasing işlemleri ve Hazine ürünlerinde turizm işletmelerine hizmet sunmayı hedeflediklerini söyleyen Burgan Bank Kurumsal ve Ticari Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Bülent Nur Özkan, bu konuda şunları belirtiyor:
“‘Turizm Paketi’ bu alandaki ilk ürünlerimizden. Bu paketle müşterilerimizin nakit akışına uygun olacak şekilde geri ödemede esneklik sağlıyoruz. Bankamızdan turizm kredisi desteği alan işletmeler, avantajlı faiz oranıyla ‘Turizm Kredili Mevduat Hesabı’, özel komisyon oranlı ‘Turizm POS’u ile nakit yönetimi, tahsilat ve finansman alanlarında üç temel ihtiyaca yönelik ürünlerden de faydalanabiliyor. Butik otel yatırımı planlayan müşterilerimize danışmanlık hizmeti sağlıyoruz.”
 YÜZDE 0.86 FAİZLE KREDİ
İş Bankası turizm sektörü için 12 aydan 60 aya kadar eşit taksit ödemeli ve esnek geri ödeme planlı olmak üzere işletme ve yatırım kredisi sağlıyor. Esnek kredilerde şirketler geri ödemelerini nakit akışlarının yoğun olduğu - örneğin dört aylık yaz döneminde- yapabiliyor. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, döviz geliri elde eden turizm işletmelerine 12 ay vadeli dövizli turizm işletme kredisi verdiklerini de belirtiyor.
Banka sektöre özel ürün ve hizmetleri geliştirmek için de çalışıyor. Örneğin 2014 yılı başında hayata geçmesi planlanan “Turizm Tarife Paketi” sayesinde İş Bankası’ndan belirli bankacılık ürünleri alan turizm sektörü şirketleri belli sayıda havale, EFT ve çek tahsilatı işlemini ücretsiz yapabilecek.
Turizm şirketlerinin sezona hazırlık harcamalarının arttığı dönemlerde “Sezona Hazırlık Kredi Kampanyaları” düzenlediklerini hatırlatan Suat İnce, “31 Mayıs’a kadar devam edecek olan kampanyamızda, TL kredilerde 60 aya kadar uzanan vade ve aylık yüzde 0.86’dan başlayan faizle kredi veriyoruz. Dövize endeksli kredilerde ise aylık Faiz yüzde 0.46’dan başlıyor” diyor.
“Turizm Destek Paketi” sayesinde işletmelerin taksit ödemeli turizm işletme ve yatırım kredileri, teminat mektubu kredileri, leasing garanti kredileri, dövize endeksli çek iştira kredileri, TL çek iskonto/iştira kredileri, işyeri kredileri, ticari taşıt ve filo kredilerinden yararlanılıyor. Ayrıca kredili ticari mevduat hesapları, şirket kredi kartları, üye işyeri anlaşmaları, turistik tesis sigortaları, çoklu havale ve EFT hizmetleriyle çeşitli düzenli ödeme hizmetlerinden yararlanmak da mümkün.
İş Bankası, turizm kredisi almak için başvuran işletmelerden Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan temin edilen Turizm İşletme Belgesi’ni talep ediyor.
 KOBİ’YE 600 MİLYON DOLAR
VakıfBank turizm sektöründe faaliyet gösteren şirketler için “Turizm Dost Paketi” adlı çözüm sunuyor. Esnek kredi seçeneği de bulunan VakıfBank bu kapsamda otomobil kredisi dahil tüm turizm kredilerinde yılın sadece dört ayı ödeme imkanı sağlıyor. Bunun yanı sıra dış ticaret işlemleri, POS, businesscard, kredili mevduat hesabı, çek karnesi gibi pek çok bankacılık ürün ve hizmetini daha uygun koşullarla elde edebiliyorlar.
Turizm Dost Paketi ile turizm sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin taksitli ticari kredi, rotatif ve ayrıca spot kredi kullanabildiğini söyleyen VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı Osman Demren, “Bu paket diğer kredilere göre daha uygun faiz oranlı ve daha düşük masraflı. Bu kapsamda örneğin azami alta aya kadar sürede atıl duran POS’larından masraf da almıyoruz” diyor.
Bankanın işletmelere çeşitli avantajlar sunan “Halden Anlayan Tarifeler” paketi de bulunuyor. Bu pakette bankacılık işlemlerine ayrı ayrı masraf ödemek istemeyen KOBİ’ler kendilerine uygun  tarifelerden birini seçerek ay ya da yıl boyunca EFT, havale, çek tahsilatı, çek karnesi ve hesap ekstresi hizmetlerine masraf ödemiyor. Ayrıca hesap işletim ücretinden muaf oluyor.
Bankanın turizm sektöründe portföyünü büyütmeyi hedeflediğini söyleyen Osman Demren, bu konudaki politikalarını şöyle özetliyor: “2013 yılında en az 100 bin yeni turizm KOBİ müşterisi hedefliyoruz. Bu kapsamda Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Yatırım Fonu ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan temin edilen yaklaşık 600 milyon dolar tutarındaki kaynağı, uygun maliyetlerle turizm sektörü dahil tüm KOBİ’lerin hizmetine sunacağız.”
 ŞİRKETLERE ÖZEL KREDİ
DenizBank turizm kredileri konusunda şirketlere özel ürünler geliştiriyor. Firmanın nakit akışına, gelir gider dengesine, mevsimsellik durumuna göre farklı limitler tahsis ettiklerini söyleyen DenizBank Ticari Bankacılık ve Kamu Finansmanı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Aydoğdu, “Geri ödemeleri ise yatırımların geri dönüşüm vadesine göre olacak şekilde teşvik ediyoruz” diyor.
DenizBank turizm sektöründeki işletmelerin yeni tesis, renovasyon yatırımları, proje finansmanları, işletme sermayesi finansmanı ve kredi ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu kapsamda turizm sektörüne özel “Sezona Hazırlık Kredisi”, “Tedarikçi Kredisi”, “Turizm Yatırım”, “Yat Tekne Yatırım” kredileri de sağlıyor. Banka ayrıca DenizBank Bonus Business Card’lara ilave taksit, otel ve tatil köylerine özel paket sigorta poliçeleri, leasing, faktoring ve yatırım işlemleri konusunda da özel hizmet sunuyor.
  “Kredi faizleri yüzde 1’in altında”
 Bugünlerde pek çok banka 31 Mayıs’a kadar cazip faizli ve uygun ödeme koşullarına sahip kampanyaları sürdürüyor. Sektörün kredi talebinin canlı olduğunu söyleyen bankacılara göre, büyük ölçekli turizm işletmeleri 6-7 yıl vadeli yatırım kredileri için minimum yüzde 6 faiz ödüyor. Piyasadaki faiz oranları büyük işletmeler için yüzde 6-7’lere kadar düşmüş durumda. Bir yıllık döviz bazlı kredilerde ise aylık faiz oranları yüzde 0.50’lere kadar indi. Ancak bunun için o işletmenin döviz bazında geliri olduğunu ispat etmesi gerekiyor. Genellikle KOBİ’lerin kullandığı yılın sadece dört ayı sezon ödemeli kredilerin faiz oranı ise yüzde 1’lerin altına inmiş durumda. (ESİN ÇETİNEL/PARA DERGİSİ)
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bb21 Nisan 2013 18:04

    Sadece turizme veriyorlar. Dışarıdan gelen dövize göz diktiler ama o sektör daha öncede zor yıllar yaşadı ve pekçok batak verdi. Yine aynısı olacak. En iyisi uzun vadeli 0.50 nin altında sabir maliyetli ve uzun vadeli üreticiye verilecek finansman ona da teminat dayatırlar yani bu iş yaş.