BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalardan BDDK’ya 5 talep----

Bankalardan BDDK’ya 5 talep

Bankalardan BDDK’ya 5 talep
27 Nisan 2020 - 15:26 www.finansgundem.com

BDDK’nın aktif rasyosuyla ilgili yaptığı düzenlemeler önce reyting şirketlerinin tepkisini çekti, ardından bankalar sektörün otoritesine 5 maddelik talep sundu

BDDK 18 Nisan'da, günü korona virüs salgının ekonomiye olumsuz etkisini azaltmak için bankaları kredi vermek veya tahvil satın almak zorunda bırakacak bir düzenlemeye gitti. BDDK'nın Aktif Rasyosu düzenlemesi sonrası TBB üyesi bütün bankaların genel müdürlerinin video konferansla bir araya geldiği ve BDDK'dan 5 maddelik talepte bulunduğu öğrenildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK), önceki haftasonu açıkladığı ve bankaların daha fazla kredi vermesi amacıyla Aktif Rasyosu denkleminde yapılan düzenlemenin yankıları sürerken, bankacılık sektörünün BDDK'dan formüle ilişkin 5 talebi olduğu öğrenildi. Konuyla ilgili geçen hafta Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyesi bütün bankaların genel müdürlerinin video konferansla bir araya geldiği ve konuyu değerlendirdiği öğrenildi. Toplantı sonrasında bankalardan BDDK'ya TBB aracılığıyla, 5 talebin gittiği ifade edildi.

Buna göre 1 Mayıs itibarıyla yürürlüğe girecek olan yeni hesaplama yönteminde, bankacıların BDDK'dan talepleri ise şöyle:

1- Yeni hesaplama yönteminin uygulamaya geçeceği süre çok kısa. Zamanı biraz daha ileri tarihe ötelemek.

2-Aktif rasyosu denkleminde, paydada, zorunlu karşılıklar mutlaka düşülmeli, net mevduat olmalı.

3-Formülün pay kısmına net takipteki krediler eklenmeli.

4-Formülde kredilere gayri nakdi krediler de dahil edilmeli.

5-Ana hissedardan fonlama alan bankaların bu fonlamaları mevduat gibi gözüküyor. Bunlar mevduat payından düşülmeli.

BDDK'NIN DEĞERLENDİRMELERİ SÜRÜYOR

Bankaların bu taleplerinin TBB aracılığıyla BDDK'ya ulaştığı, BDDK'nın konu üzerinde çalışmalarının devam ettiği öğrenildi. BDDK'nın bankaların taleplerine vereceği yanıtın bu hafta içinde bankalara iletilmesi bekleniyor.

FITCH DÜZENLEMEYİ OLUMSUZ OLARAK DEĞERLENDİRDİ

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk bankalarının kredilerini ve devlet tahvili portföyünü artırmayı hedefleyen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) aktif rasyosu düzenlemesini bankaların kredi notu açısından "orta ölçüde" negatif olarak değerlendirdi.

BDDK'dan krediler için yeni düzenleme

Fitch’e göre varlık rasyosu düzenlemesi sıkıntı yaratacak

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)