BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalarda kar artışı beklentisi: Hisseleri nasıl etkiler?----

Bankalarda kar artışı beklentisi: Hisseleri nasıl etkiler?

Bankalarda kar artışı beklentisi: Hisseleri nasıl etkiler?
19 Ekim 2021 - 11:34 www.finansgundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan "3Ç21 Bankalar kar beklentileri" raporunda, çeyreksel olarak yüzde 17 kar artışı modeli iletilirken, takip edilen bankalarda detaylı inceleme yapılıyor.

Bankaların 3Ç21 dönemi bilançolarını 26 Ekim - 19 Kasım tarihleri arasında açıklamaları bekleniyor. Takip ettiğimiz bankalar için karlılıkta bir önceki çeyreğe göre %17, yıllık bazda ise %35 oranında artış modelliyoruz. Kamu mevduat bankalarında yıllık bazda %43 kar daralması, özel mevduat bankalarında ise %50 seviyesinde kar artışı modelliyoruz.

Çeyreğin öne çıkan başlıkları;

1) Kredi büyümesi hızında artış, özel mevduat bankalarında sektör üstü TRY kredi büyümesi,
2) Sektörün düzeltilmiş net faiz marjında 57 baz puan iyileşme, kamu bankalarında marjlarda kuvvetli toparlanma
3) Swap fonlama maliyetlerinde ve Tüfe endeksli kağıt getirilerinde artış,
4) Ücret ve komisyon gelirlerinde toparlanma (Kamu: +%13, Özel: +%12),
5) Ticari zarar rakamında yüksek artış (2Ç21: 9,6 milyar TL zarar, 3Ç21: 14,1 milyar TL zarar),
6) Özel bankalarda 9,1 milyar TL ticari zarar, kamu bankalarında 5,0 milyar TL ticari zarar,
7) Kamu bankaları net kredi riski maliyetinde yüksek artış (+197bps), özel mevduat bankalarında gerileme: -9 baz puan,
8) Faaliyet giderlerinde hafif artış (Çeyreksel: %1),
9) Özkaynak yöntemi uygulanan ortaklardan sağlanan karda hafif artış (Çeyreksel: +%4) şeklinde sıralanabilir.

Takip ettiğimiz bankalar arasında çeyreksel bazda en yüksek kar artışını Yapı Kredi Bankası için modelliyoruz. Akbank'ın çeyreksel %21 kar artışı ile özel mevduat bankaları arasında ikinci en güçlü toparlanmayı gerçekleştirmesini bekliyoruz. Kamu bankalarında kuvvetli çekirdek bankacılık gelirlerinin karlılığı desteklemesini bekliyoruz. Garanti BBVA ve Yapı Kredi Bankası uzun vadede en beğendiğimiz bankalar olmaya devam etmektedir.

Takip ettiğimiz bankalar arasında, çeyreksel bazda en yüksek kar artışını Yapı Kredi Bankası (#YKBNK) için modelliyoruz. 3Ç21 net kar beklentimiz 2,810 milyon TL olup hem çeyreksel hem de yıllık bazda bazda güçlü %26 ve %52 artışa işaret etmektedir. TL kredi büyümesinde konut ve ihtiyaç kredileri desteği ile devam eden sektör üstü büyüme (düşük çift hane), TL mevduat tabanında kuvvetli artış, net faiz marjında (swap maliyetlerine göre düzeltilmiş) sınırlı 15 baz puan iyileşme, kredi-mevduat makasında 40 baz puan toparlanma, ücret ve komisyon gelirlerinde güçlü performans (Çeyreksel: +%13), yüksek swap fonlama maliyetlerine paralel 1,6 milyar TL seviyesinde yüksek ticari zarar çeyreğin öne çıkan unsurlarıdır. Bankanın Tüfe endeksli kağıt değerlemesinde kullandığı oranı 2Ç21’deki 13,5% seviyesinden 3Ç21'de %17,25 seviyesine yükseltmesi sebebiyle Tüfe endeksli kağıt gelirlerinde çeyreksel bazda %61 oranında kuvvetli artış modelliyoruz. Aktif kalitesi tarafında kümülatif kredi riski maliyetinin (net) 55 baz puan seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Pozitif.

Akbank (#AKBNK) için 3Ç21 kar beklentimiz 2,554 milyon TL olup çeyreksel ve yıllık bazda güçlü %21 ve %68 kar artışına işaret etmektedir. TL kredilerde sürdürülen pazar payı kazanımları (Çeyreksel: + %11), net ücret ve komisyon gelirlerinde toparlanma (Çeyreksel: +%14), 1,9 milyar TL tutarında yüksek ticari zarar, faaliyet giderlerinde sınırlı artış ve kredi riski maliyetinde (net) önemli ölçüde gevşeme çeyreğin önemli detaylarıdır. Ticari zarar kaleminin, yüksek swap fonlama maliyetlerine paralel, kur riskinden korunma amaçlı YP hedge pozisyonundaki pozitif etkinin de azalmasıyla 1,9 milyar TL tutarında gerçekleşmesini ve karlılığı olumsuz etkilemesini bekliyoruz. Banka 2Ç21 finansallarında 523 milyon TL ticari zarar açıklamıştı. Net Faiz marjının (düzeltilmiş), swap fonlama maliyetlerindeki önemli ölçüde artışa rağmen çeyreksel bazda 26 baz puan iyileşmesini öngörüyoruz. Bankanın Tüfe endeksli kağıt değerlemesinde kullandığı oranı 2Ç21’deki %14 seviyesinden 3Ç21'de %17 seviyesine yükseltmesi sebebiyle Tüfe endeksli kağıt gelirlerinde çeyreksel bazda %27 oranında artış modelliyoruz. TL kredi-mevduat makasında, kredilerdeki yukarı yönlü fiyatlamanın desteği ile çeyreksel 40-50 baz puan iyileşme öngörüyoruz. Aktif kalitesi tarafında ise, büyük montanlı bir kredi dosyasının, geri ödemelerinin önemli ölçüde tamamlanmasına paralel olarak, İkinci aşama krediler portföyünden Birinci aşama krediler krediler portföyüne transfer edilmesi sebebiyle, kredi riski maliyetinin çeyreksel bazda önemli ölçüde gerilemesini bekliyoruz. Kümülatif kredi riski maliyetinin (kur etkisinden arındırılmış, net) yaklaşık 60 baz puan seviyesine gerilemesini modelliyoruz. Pozitif.

Garanti BBVA (#GARAN) için 3Ç21 kar beklentimiz 3,323 milyon TL olup çeyreksel bazda %14, yıllık bazda ise güçlü %75 artışa işaret etmektedir. TL kredilerde devam eden güçlü büyüme (%6,0), ücret ve komisyon gelirlerinde devam eden toparlanma ve swap fonlama maliyetlerinde artış bekliyoruz. Bankanın maliyetli TL mevduat rekabetinden uzak durmayı tercih etmesi ve swap fonlamasına ağırlık vermesi sebebiyle swap fonlama maliyetlerinde çeyreksel bazda %19 artış modelliyoruz. Artan swap fonlama maliyetlerinin etkisiyle 2Ç21'de 1,3 milyar TL seviyesinde olan ticari zarar rakamının 3Ç21'de TL 2,6 milyar TL seviyesine yükselmesini öngörüyoruz. Olumlu tarafta, net faiz marjının (düzeltilmiş) çeyreseksel bazda 50 baz puan toparlanmasını bekliyoruz. Bankanın Tüfe endeksli kağıt değerlemesinde kullandığı oranı 2Ç21’deki 16% seviyesinden 3Ç21'de %18 seviyesine yükseltmesi sebebiyle Tüfe endeksli kağıt gelirlerinde çeyreksel bazda %27 oranında artış modelliyoruz. TL kredi-mevduat makasında, kredilerdeki yukarı yönlü fiyatlamanın desteği ile çeyreksel bazda 50-70 baz puan iyileşme öngörüyoruz. Marjlarda toparlanmanın 4Ç21’de de devam etmesini bekliyoruz. Aktif kalitesi tarafında, kümülatif kredi riski maliyetinin (kur etkisinden arındırılmış, net) yaklaşık 130 baz puan seviyesinde ve bütçe beklentisi olan 150 baz puan seviyesinin altında gerçekleşmesini bekliyoruz. Bankanın 3Ç21'de 250 milyon TL ek serbest karşılık ayrılabileceğini modelliyoruz. Pozitif.

HalkBank (#HALKB) için 3Ç21 kar beklentimiz 88 milyon TL seviyesinde olup çeyreksel bazda %38 artışa, yıllık bazda ise %72 azalmaya işaret etmektedir. Net faiz gelirinde son derece kuvvetli toparlanma çeyreğin ana olumlu vurgusudur. Ücret ve komisyon gelirlerinde devam eden güçlü performans (Çeyreksel:+% 17), 2,8 milyar seviyesinde yüksek seyreden ticari zarar, faaliyet giderlerinde artış ve kredi karşılılarında artış çeyreğin diğer öne çıkan konularıdır. Hacimler açısından bakıldığında, TL kredilerde %2 seviyesinde sınırlı büyüme, YP kredilerde ise %5 daralma öngörüyoruz. Net faiz marjının (düzeltilmiş) ortalamanın üzerinde yüksek seviyelerde swap fonlaması hacmi ve yükselen swap maliyetlerine (Çeyreksel: +%93) rağmen, 2Ç21'deki -0,2% seviyesine kıyasla toparlanarak %0,8 seviyesine iyileşmesini öngörüyoruz. Bankanın Tüfe endeksli kağıt değerlemesinde kullandığı oranı 2Ç21’deki 16% seviyesinden 3Ç21'de %19 seviyesine yükseltmesi sebebiyle Tüfe endeksli kağıt gelirlerinde çeyreksel bazda kuvvetli %45 oranında artış modelliyoruz. TL kredilerdeki yukarı yönlü fiyatlamaya rağmen TL kredi-mevduat makasının -100 baz puan ile negatif bölgede kalmasını modelliyoruz. Aktif kalitesi tarafında ise kümülatif kredi riski maliyetinin (net) -110 baz puan seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Nötr.

İş Bankası (#ISCTR) için, 3Ç21 kar beklentimiz 2,466 milyon TL olup çeyreksel bazda %12, yıllık bazda ise %15 kar artışı modelliyoruz. TL kredi büyümesinde hızlanma (Çeyreksel: % 5), YP kredilerde hafif artış (Çeyreksel: 1%), ücret ve komisyon gelirlerinde kuvvetli toparlanma (Çeyreksel: %16), 3,0 milyar TL seviyesinde yüksek ticari zarar ve faaliyet giderlerinde çeyreksel %10 gerileme çeyreğin önemli detayları olarak öne çıkmaktadır. Bankanın net faiz marjının (düzeltilmiş) çeyreksel bazda kuvvetli 50 baz puan iyileşmesini, özkaynak yöntemi uygulanan ortaklardan sağlanan karın ise ~1,3 milyar TL seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyoruz. Aktif kalitesi tarafında ise kümülatif kredi riski maliyetinin (net) yaklaşık 140 baz puan seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu rakam bütçe beklentisi olan 150 baz puan seviyesinin altındadır. Nötr.

VakıfBank (#VKBNK) için 3Ç21 kar beklentimiz 714 milyon TL olup çeyreksel bazda %8 artışa, yıllık bazda ise %35 azalmaya işaret etmektedir. Net faiz gelirlerinde ve ücret ve komisyon gelirlerinde yaşanan kuvvetli toparlanma pozitif faktörler olup karlılığı olumlu etkileyecektir. Ücret ve komisyon gelirlerinde %10 artış, 2,2 milyar TL ticari zarar, TL kredi büyümesinde %5 artış ve TL mevduatlarda %9 artış ile pazar payı kazanımları modelliyoruz. Net faiz marjının (düzeltilmiş) çeyreksel bazda kuvvetli 70 baz puan iyileşmesini modelliyoruz. Aktif kalitesi tarafında ise TGA rasyosunun 800 milyon TL tutarında aktiften silmenin etkisiyle çeyreksel bazda 20 baz puan gerilemesini, kümülatif kredi riski maliyetinin ise (net) karşılıklardaki normallleşmeye paralel 30 baz puan seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Nötr.

TSKB (#TSKB) için 3Ç21 için kar beklentimiz 275 milyon TL olup çeyreksel bazda %9, yıllık bazda ise %35 artışa işaret etmektedir. Marjlarda hafif toparlanma, ücret ve komisyon gelirlerinde devam eden toparlanma, 85 milyon TL ticari zarar, kredi zarar karşılıklarında gerileme çeyreğin öne çıkan unsurlarıdır. Aktif kalitesi tarafında kredi riski maliyetinin (net) yaklaşık 175 baz puan seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Nötr.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bankalar patates olur son çeyrekde19 Ekim 2021 16:49

    Bankalarda göreceğimiz son çeyrek kar artışıdır kim alır artık buradan kredi ? Alan nasıl öder ? Ne araba alınır ne ev parası lolanın zaten bankaya ihtiyacı yok bizimkisi hayal.