BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalarda birleşme teknoloji açığını kapatmıyor----

Bankalarda birleşme teknoloji açığını kapatmıyor

Bankalarda birleşme teknoloji açığını kapatmıyor
05 Mart 2021 - 17:45 www.finansgundem.com

Son dönemde bankacılık sektöründe görülen şirket birleşmeleri, bölgesel bankaların hayatta kalmasını sağlayacak. Ancak dijital harcamalar pazar payı kazanmak için kilit önem taşıyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin bölgesel bankalarında hareketlilik hakim. M&T Bank’in geçtiğimiz hafta People’s United Financial’ı 7,6 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın alacağını açıklamasının ardından, KWB Bölgesel Bankacılık Endeksi sert bir yükselişle rekora ulaştı. Anlaşma son aylarda açıklanan birçok birleşmenin devamında gerçekleşti. Daha önce Huntington Bancshares, TCF Financial Corp.’ı 6 milyar dolara satın almış ve PNC Financial Services, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria’nın ABD bankacılık operasyonlarını 11,6 milyar dolarlık bir anlaşmayla bünyesine dahil etmişti.

Tüm bunlarla birlikte bölgesel bankacılık endeksi bu yıl %27 yükseliş gösterdi. JPMorgan Chase, Bank of America ve Citigroup gibi dev bankaların da dahil olduğu KBW Bankacılık Endeksi ise %19,7’lik yükselişle geride kaldı. Daha küçük bankaların, pandeminin ardından güçlü bir dönüş yaptığını görmek güzel olsa da, bu popülerliği tamamen hak ettikleri söylenemez. Elbette hayatta kalmak için konsolidasyon önemli, ancak bölgesel bankaların hayatta kalma şansı 2021’in ilk iki ayında sert bir yükseliş gerçekleştirecek kadar anlamlı mı?

M&T’nin CEO’su Rene Jones, “bankacılık sektörü oldukça rekabetçi ve teknoloji ile pazarlama gibi konularda gerekli ölçeğe nasıl ulaşacağımızı düşünmeye çalışırken, gerçekten gelişmeye devam ediyoruz” dedi. Jones’a göre, bu süreç oldukça büyük yatırımlar gerektiriyor. Huntington CEO’su Steve Steinour da benzer bir açıklamada bulundu ve “birlike, tek başımıza yapamayacağımız şeyleri yapabileceğimiz bir pozisyondayız” ifadesini kullandı.

Ancak JPMorgan gibi dev bankalar, şimdiden her cephede küçük bankaların oldukça ilerisinde ve yavaşlamaya niyetleri yok. ABD’nin en büyük bankası, geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği bilanço açıklamasında, bu yıl daha yüksek maliyetler beklediklerini, bunun nedeninin ise teknoloji, pazarlama ve genişleme alanında yaptıkları yatırımlar olduğunu söyledi. Bankanın CEO’su Jamie Dimon yatırımları “sermayemizin en iyi ve muhtemelen en etkili kullanımı” olarak tanımladı.

JPMorgan CFO’su Jennifer Piepszak ise bankanın birleşme hedefleri bulmasının şimdi daha acil olduğunu, zira finansal teknoloji şirketlerinin yarattığı rekabetin güçlendiğini söyledi. Bankanın neden yatırım yapmaya ihtiyaç duyduğu bir sır değil. Banka aceleyle büyüyor ve varlıkları 2020 yılında 699 milyar dolar büyüme gösterdi.

Elbette M&T ile People’s United’ın birleşmesinde hiçbir sakınca yok. Bloomberg’den Herman Chan, hamlenin “stratejik olarak mantıklı” olduğunu ve bankanın teknoloji yatırımları sayesinde daha fazla müşteriye ulaşmasını sağlayacak bir güç merkezi oluşturacağını söyledi. Anlaşma, Wall Street’ten de onay aldı. Bölgesel bankalarda bir süredir birleşme ve satın alımlar dikkat çekiyor. Korona virüs pandemisinden önce, BB&T ve SunTrust birleşerek son on yılın en büyük banka birleşmesini gerçekleştirdi.

Bankacılık sektöründe görülen dijitalleşme ve online hizmetleri yaygınlaşması, üstesinden gelmesi oldukça zor olan yapısal bir güç. ABD’nin bölgesel bankaları son dönemde başarı göstermiş olabilir ancak bu başarının ardındaki neden, büyük oranda kredi marjları. Son dönemde Robinhood’un finansal piyasalar üzerinde yarattığı etkiye bakıldığında ise, teknoloji ve erişilebilirliğin sektörü alt üst eden güçler olduğu görülüyor.

Bölgesel bankaların birçoğunun mobil bankacılık hizmetleri bulunuyor. Bu, müşterilerinin dev bankalara ya da finteklere gitmesine engel olsa da, pazar payını nasıl koruyacakları merak konusu. Truist CEO’su Kelly King, “dijital dönüşüm ilerledikçe, müşteriyle olan iletişimin teknolojiyle birleşmesi gerekiyor. Müşteriler artık şubede hizmet almayı yeterli bulmuyor” dedi. Birleşme ve satın alım dalgası, bölgesel bankalara ölçek kazandırabilir ve teknoloji yarışına dahil olmalarını sağlayabilir. Ancak yarışa geriden başladıkları gerçeğini değiştirmeyecek.

Finansal balonlar verimliliği yükseltiyor

 

Aviva İngiltere’deki ofislerini yüzde otuz küçültecek

 

Londra Borsası 2020’de karını yükseltti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)