BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBankalara TOGG için kredi çağrısı----

Bankalara TOGG için kredi çağrısı

Bankalara TOGG için kredi çağrısı
29 Ekim 2022 - 18:49 www.finansgundem.com

TOGG'un üretim tesisi Gemlik Kampüsü açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "60 yıllık hayalin gerçeğe dönüşüne şahitlik ediyoruz" dedi.

Türkiye'nin vizyon projeleri arasında yer alan Togg'un seri üretiminin yapılacağı Gemlik Kampüsü'ndeki açılış töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gelişiyle başladı.

Erdoğan tören öncesinde fabrikayı gezdi. Çalışanlarla birlikte hatıra fotoğrafı çektiren Erdoğan, aracın test sürüşünü de yaptı.

Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın direksiyon koltuğunda oturduğu "Anadolu Ateşi" kırmızısı araç banttan indi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üretim bandından aldığı aracı konuşma yapacağı sahneye kadar getirdi. 

Erdoğan sahneye geldikten sonra törende yaptığı konuşmadan öne çıkanlar şu şekilde:

"Böylesine tarihi bir açılışta buluşmamızı sağlayan Rabbimize hamdü senalar ediyorum. Togg ortak hayal kurma tadını hepimize yaşatan projenin adıdır. Seri üretim bandından indirip sizlerin huzuruna çıkardığımız ilk araçla 60 yıllık hayalin gerçeğe dönüşüne şahitlik ediyoruz. Bir tarafta kırmızı bir tarafta beyaz. Ne anlama geldiğini herhalde anlıyorsunuz. Togg Türkiye'nin 85 milyonun ortak gururudur diyoruz.

Togg'u seri üretim bandından indirmek için gecesini gündüzüne katan herkesi yürekten kutluyorum. Biz bu ürüne otomobil diyoruz ama üreticileri onu akıllı cihaz olarak tanıtıyor. Akıllı cihazların ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Binlerce yıldır en çetin engelleri aşarak varlığını sürdürmüş feleğin çemberinden geçerek devletini kurmuş bir milletiz.

Türkiye Yüzyılı'nın ilk fotoğrafı işte burada hizmete açtığımız tesis ve yerli otomobil Togg'dur. Güçlü kalmanın yolu namerde muhtaç olmamaktan geçiyor. Bunun için yerli diyoruz. Başarıları görüp de yüreği sevinçle dolmayan var mı?

Avrupa'ya girdiği zaman tutuşacaklar

Tayfun füzeleri atılmaya başladı, Yunan ne yapmaya başladı? Gazetelerinde tayfun gündeme geldi. Daha durun bunun arkası gelecek. Togg Avrupa'nın yollarına girdiği zaman ciddi manada tutuşacaklar. çılgın Türkler geliyor diyecekler.

Arsa bulmak için yarışıyorlar

Bugünlere kolay gelmedik. Siyasi, diplomatik her alanda tarihi mücadeleler verdik. Asırlık ihmalleri gidermek için gece gündüz çalıştık. Sanayimizi, tarımımızı, ihracatımızı geliştirdik. Siz fabrika kurulmuyor diye ortalıkta dolaşanlara itibar etmeyin. Sanayiciler arsa bulmak için yarışıyor.

Dünyada nereye giderseniz gidin Türk markalarıyla karşılaşacaksınız. Togg da Türk markası olarak dünyanın birçok yerinde yolları süsleyecektir. Avrupa'nın bir numaralı ticari araç üreticisi olan Türkiye dünyanın sayılı otomotiv ihracatçılarından biridir. Milli bir otomobil markası çıkarmanın vaktidir dediğimiz de milletimiz coşkuyla yanımızda yer aldı.

Dudak bükenler oldu

Hep babayiğitlere davetiye çıkardım. Sonunda oldu. Her çabamız gibi buna da dudak bükenler oldu. Yerli otomobil üretmek intihardır diyenleri gördüm. Biz kararımızdan taviz vermeden projeyi hayata geçirecek babayiğitleri aramayı sürdürdük. Türkiye Otomobil Girişim Grubu öylesine tuttu ki markanın baş harflerinden oluşan isim marka ismi oldu.

Bugün banttan indirdiğimiz aracın ilk tanıtımında hani bunun fabrikası diyerek alay edenler vardı. Buyurun fabrika burada. En başından beri projeyi boğmaya çalışanlara soruyorum, fabrika nerede diyordunuz, işte burada Bursa Gemlik'te.

175 bin araç

Bu tesiste araştırma geliştirme merkezi, tasarım merkezi, prototip geliştirme ve test merkezi var. Strateji geliştirme ve test pisti de var. Burada otomobil üretmek için ihtiyaç duyulan her şey var. Burası çevreye duyarlık yeşil bir tesis. Milli bir proje olan Togg'un üretiminde Anadolu'nun dört bir yanındaki tedarikçilerimiz de yer alıyor. Burada her yıl 175 bin araç üretilecek 4 bin 300 kişiye doğrudan istihdam sağlanacaktır.

Siparişi buradan veriyorum

Cari açığın azaltılmasına 7 milyar dolardan fazla katkı sağlayacağız. Milletimiz kimi takdir kimi tekdir edeceğini gayet iyi bilir. Bundan 60 yıl önce Devrim'i engelleyenler hamdolsun devrin otomobilinde başarılı olamadılar. Şimdi bunu kim alacak diyorlar. İnşallah bunun cevabını da başta şahsım olmak üzere milletimiz verecek. Togg'un ilk satın alma siparişini de buradan veriyorum. Farklı renklerdeki otomobilleri gördüm. Alacağımız otomobilin rengine Emine Hanım ile istişare edip karar vereceğiz.

Uygun kredi çağrısı

Tüm kamu ve özel sektör bankalarımızın yöneticilerine vatandaşımızın Togg'u rahat satın alabilmesi için ellerini taşın altına koyma çağrısında bulunuyorum.

Ön satış şubatta

Peki Togg ne zaman yollarda olacak. Bugün seri üretim bandından çıkan araçların test ve sertifikasyon süreçleri başlıyor. Avrupa yollarının da tozunu attıracağı için yeterlilik sertifikasına sahip olacak. 2023'ün ilk çeyreğinin sonunda yollarımızda göreceğiz. Yeni nesil bir girişim olan Togg aracısız bir şekilde vatandaşlarımızla buluşacak. Satış işini dijital ve fiziksel deneyimi birleştirerek çözmeye karar verdi. Vatandaşlarımız şubatta ön satış siparişlerini verebilecek.

Fiyat ne zaman açıklanacak?

Togg'un fiyatına piyasa şartlarında rekabetçiliğini sağlayacak şekilde babayiğitlerle birlikte karar vereceğiz. Mart ayı sonunda piyasaya çıkacak ürünün fiyatının bugünden vermek mümkün değil. Sanıyorum ön satışın başlayacağı şubat ayında Togg'un fiyatı da açıklanacaktır.

Diğer yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından önce törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Togg'un otomotiv endüstrisinin geleceğine yön verecek bir proje olduğunu belirterek, "Kısaca Togg, kullanıcısına göre dönüşen ve kullanıcısını dönüştüren bir teknoloji. Nasıl ki Togg'a 'bir otomobilden fazlası' diyorsak Togg'u üreteceğimiz tesisimize de 'bir fabrikadan daha fazlası' diyoruz." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank

Bakan Varank, Togg Gemlik Kampüsü Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu -  Son Dakika Haberleri

Varank, törende, 7'den 77'ye bu ülkenin her ferdinin hasret olduğu yerli otomobil Togg'u Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayelerinde hayal olmaktan çıkarıp bugün itibarıyla gerçeğe dönüştürdüklerini kaydederek, 2 yıl önce beraber temelini attıkları fabrikanın açılışını gerçekleştirip seri üretim bandından ilk araçları indireceklerini söyledi.

Bakan Varank, bu gurur gününde kendilerini yalnız bırakmayan, sevinçlerine ortak olan tüm misafirlere, gece gündüz demeden çalışarak bu muhteşem kampüsü ortaya çıkaran, Togg'u seri üretime hazır hale getiren tüm emekçilere, Togg yöneticilerine ve 5 babayiğide teşekkür etti.

Cumhuriyet'in 100'üncü yılına büyük bir heyecan, şevk ve coşkuyla hazırlandıklarını aktaran Varank, şöyle konuştu:

"Bir yandan mevcut ihtiyaçlarımızı karşılarken diğer yandan da geleceğin taleplerini belirleyen yenilikçi projelerimize hız verdik. İşte Togg da otomotiv endüstrisinin geleceğine yön verecek bir proje. 'Otomobile dair bildiğiniz her şeyi unutun, Togg bir otomobilden daha fazlası' derken biz gayet ciddiydik. İnsan odaklı, empatik ve akıllı yapısı, Togg'un bizim için sürekli öğrenmesi ve bize uygun çözümler sunmasını mümkün kılıyor. Kısaca Togg, kullanıcısına göre dönüşen ve kullanıcısını dönüştüren bir teknoloji. Nasıl ki Togg'a 'bir otomobilden fazlası' diyorsak Togg'u üreteceğimiz tesisimize de 'bir fabrikadan daha fazlası' diyoruz."

Çevre dostu ve akıllı araç, çevre dostu ve akıllı bir tesisten yollara çıkacak

Bakan Varank, fabrika ile ilgili bilgiler vererek, burasının karbon emisyonunun azaltılması; geri dönüşüm, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiye yönelik yenilikçi uygulamalarıyla dünyada fark oluşturacağını söyledi.

Çevre dostu ve akıllı aracın çevre dostu ve akıllı bir tesisten yollara çıkacağını dile getiren Varank, "Öyle ki bu tesisimiz daha şimdiden Avrupa'nın köklü otomotiv firmalarının yeni yatırımlarına ilham oldu. Bu tesisi yapan firmamız, müteahhidimiz Avrupa'daki yeni projelerin de yüklenicisi konumuna geldi." diye konuştu.

Varank, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde 20 yılda güçlü bir Ar-Ge ve girişimcilik ekosistemi inşa ettiklerini kaydederek, "Bu ekosistemin ürünü yenilikçi, teknolojik tabanlı girişimler, küresel pazara açılma kapasiteleriyle ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızın öncüsü olacaklar. Bunun için 20 yıldır sanayimizi, insan kaynağımızı, Ar-Ge ekosistemimizi geliştirmek ve dönüştürmek için gece gündüz çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz." açıklamasında bulundu.

Son dönemde teknoloji girişimlerinin sergilediği başarılı performansın ülkenin sahip olduğu potansiyeli net bir şekilde gözler önüne serdiğini vurgulayan Varank, teknoparkların sadece Ar-Ge ofislerinden ibaret binalar değil, Türkiye'nin hayallerini gerçekleştirmek için kurulmuş birer teknoloji üssü olduğunu anlattı.

Ülkemizin dört bir yanında Togg'a üretim yapıldığına şahit oluyoruz

Varank, geleceğin mobilite ekosistemine yön verecek Togg'un da en büyük teknoparkları olan Bilişim Vadisi'nin ev sahipliğinde ilk tohumlarını attığını ve bugün buradaki devasa kampüse evrildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Togg bu anlamda Ar-Ge ve yenilik ekosistemimizin yük akı çıktılardan bir tanesi. Aracımız fikri mülkiyetteki özgürlüğünü geliştirdiği teknolojilerin özgünlüğünden alıyor. Togg, oluşturduğu ekosistemle yüzlerce tedarikçiyi de işin içine katıyor, onların teknolojik yetkinliklerini geliştiriyor, onları küresel rekabete hazırlıyor. Bu firmalar sayesinde farklı düşünebiliyoruz, yeni ve özgün ürünleri elde edebiliyoruz. Togg'un teknoloji tedarikçileri arasında gencecik girişimler, erken aşama startuplar var. Togg, yerli tedarikçi ağını o kadar genişletti ki ülkemizin dört bir yanında rastgele ziyaret ettiğimiz fabrikalarda dahi Togg'a üretim yapıldığına şahit oluyoruz."

Tersine beyin göçüne de önemli katkılar sağladı

Bakan Varank, elektrikli araçlar alanında henüz başlangıç aşamasındaki tedarik sanayisinin dönüşümüne ve gelişimine Togg'un büyük katkı sağladığını kaydederek, "Togg aynı zamanda yetenekli insan kaynağımızın hayallerini gerçekleştirebileceği, bilgilerini kullanabilecekleri büyük bir platforma dönüştü. Yurt dışında yaşayan. başarılı mühendisleri, tasarımcıları biz ekibimize dahil ettik. Bu manada tersine beyin göçüne de önemli katkılar sağladı." diye konuştu.

Tüm bu örneklerin Togg'un nasıl yerli ve milli bir proje ve marka olduğunun ayrı ayrı kanıtı olduğunu anlatan Varank, "Bunu ısrarla anlamak istemeyenler de yok değil. Onlar için de kısaca şunu söyleyelim: Togg projesinin direksiyonunda Hans yok, George yok, Ayşe var, Mehmet var, Türkiye var." açıklamasında bulundu.

Varank, Togg'un Türk milletinin bir numaralı özgüven projelerinden olduğunu kaydederek, "Böyle bir projenin altından kalkabilmek için babayiğitlerin cesareti, verilen destekler, elbette bir yere kadar önemli. Ama bu projenin arkasında güçlü ve sağlam bir irade olmasaydı bu hayal asla gerçeğe dönüşmezdi. O yüzden bu projenin de bu ülkenin de 20 yıldır o sağlam iradeyi gösteren bir tane baş babayiğidi var. O da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan." diye konuştu.

TOGG Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş

İlk Togg Erdoğan'ın şoförlüğünde banttan indi

TOGG Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş yaptığı konuşmada, hatchback model yapmaktan vazgeçtiklerini belirterek, "Çünkü günümüzde Cross-Coupe diye tabir ettiğimiz, daha dinamik, daha heyecanlı ve hedef kitlemizin de beğenisini daha fazla kazanacak bir Cross-Coupe hazırlayacağız." dedi.

Karakaş, Türkiye'nin vizyon projeleri arasında yer alan Togg'un seri üretiminin yapılacağı Gemlik Kampüsü'nün açılış töreninde yaptığı konuşmada, her şeyden önce bir otomobilden fazlasını yapmak üzere yola çıktıklarını ve bu hedefler doğrultusunda ilerlediklerini dile getirdi.

Togg'un işe başlama ve bugünlere gelme sürecini anlatan Karakaş, bu süreçte herkesin yoğun emek verdiğini kaydetti.

Yeni modeller hakkında bilgi veren Karakaş, "Artık bir hatchback yapmaktan vazgeçtik. Çünkü günümüzde Cross-Coupe diye tabir ettiğimiz, daha dinamik, daha heyecanlı ve hedef kitlemizin de beğenisini daha fazla kazanacak bir Cross-Coupe hazırlayacağız. 2025'in ilk yarısında sedanımız, 2026'da Cross-Coupe geliyor." ifadelerini kullandı.

Karakaş, gelecek hedeflerine ilişkin ise şunları kaydetti:

"Bizim hedefimiz yarından sonra tüm akıllı cihaz üzerindeki ve bağlı olduğu cihazlarla olan iletişimi sağlayacak bir merkezi bilgisayar oluşturmaktadır. Örneklerden bir tanesi bunun üzerinde ve bunun haricinde de çalıştığımız ürünlerimiz var. İkincisi biraz önce bahsettim, batarya konusu. Bakınız herkes elektrikli araçlara geçiyordu. Dört sene önce bu ilk sizlere sunduğumuz zaman bazı eleştiriler de almadık değil. Ama artık kimse bunu sorgulamıyor. Herkes geçiyor. Fakat herkesin elinde olmayan bir şey var. O da hücre. Bugünün çip krizi yarından sonra hücre krizine dönecek. O nedenle biz başından itibaren, biraz önce söylediğim gibi bir ortaklık oluşturduk. Sadece otomobil için değil, yenilenebilir enerji depolamak için."

TOGG kullanıcıya yakın olmak için doğrudan satış modelini seçti

Öte yandan, TOGG'dan paylaşılan basın açıklamasında, satış stratejisi ve kullanıcıyla temas kanalları da paylaşıldı. TOGG'un kullanıcıya yakın olmak için dijital ve fizikseli hibrit bir yapıda birleştirerek doğrudan satış yapacağı bildirildi.

Yazılı açıklamada görüşlerine yer verilen Karakaş, şu bilgileri verdi:

"Küresel rekabette kullanıcıya daha yakın olanlar daha başarılı oluyor. Akıllı cihazlarımızı kullanıcılarımızla doğrudan buluşturacak, satışları doğrudan kendimiz organize edeceğiz. Kullanıcıyı merkeze alan, dijital ve fiziksel deneyimi harmanlayan hibrit bir yapıda hizmet vereceğiz. Amacımız kullanıcılara daha hızlı, daha etkin, daha verimli bir deneyim yaşatmak ve uçtan uca çevrimiçi bir deneyim ile Togg kullanıcısı olmalarına da imkan vermek. Bugün klasik üreticiler dahi yeni nesil elektrikli araçlarını bayi ağı üzerinden satmıyor. Kasım ayında İstanbul’da Zorlu Center’da ilk temas noktamızı açıyoruz. 2023 yılında bu sayı 19’a ulaşacak. Satış sonrası temas noktalarımız ise sabit ve mobil servis noktaları dahil olmak üzere ön sipariş başlayana kadar 7 bölgede 20 noktada hazır olacak."

Çok yakında dijital ürünlerimizi de duyuracağız

Karakaş, bir teknoloji şirketi olarak akıllı cihazın yanı sıra farklı dijital ürünler üzerinde de çalıştıklarına işaret ederek, "Çok yakında dijital ürünlerimizi de duyurmaya başlayacağız. Mobilite çözümleri, büyük veri, siber güvenlik, fintech, blok zinciri, oyunlaştırma, akıllı şebekeler ve mobilite servisleri gibi stratejik alanlar üzerine yoğunlaşıyoruz. Kullanıcılarımıza, akıllı yaşam, e-cüzdan, uzaktan güncelleme, akıllı bağlantı gibi hizmetler sayesinde kesintisiz bir mobilite deneyimi sunmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Yüzde 100 milli bir projeyiz, direksiyonda biz varız

Hedeflere giden yolda verdikleri tüm sözleri tuttuklarını aktaran Karakaş, şöyle devam etti:

"Başından beri bir otomobilden fazlasını yapmak üzere yola çıktığımızı ifade ettik. Geldiğimiz noktada akıllı cihazımızın etrafında gelişen bir ekosistem kurmayı başardık. Yüzde 100 milli bir projeyiz. Tüm kararlarımızı kendimiz alıyoruz çünkü direksiyonda biz varız. Aynı zamanda yerliyiz. Başlangıçta da ‘Yüzde 51 yerlilik oranı’ dedik, tedarikçilerimizin yüzde 75’ini Türkiye’den seçerek, 51’i yakaladık, üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Günümüzde yerlilik ve milliliği kullandığınız parça sayıları değil, fikri ve sınai mülkiyet haklarının tamamının size ait olması belirliyor. Akıllı cihazımızın kullanıcı odaklı, akıllı, empatik, bağlantılı, otonom, paylaşımlı ve elektrikli özelliklerini temsil eden USECASE Mobility kavramını tüm dünyaya anlatıp tescil ettirdik. Mobilite ekosistemini büyütmek ve yeni teknolojiler geliştirmek için çok değerli iş birliklerine imza attık. Markamızı dünyanın en itibarlı teknoloji platformlarında konumlandırmaya başladık. Aynı çatı altında topladığı fonksiyonları, akıllı ve çevreci özellikleriyle ‘Bir fabrikadan daha fazlası’ olan TOGG Teknoloji Kampüsümüz için pandemi de dahil, kar kış demeden 1200 iş ortağıyla çalıştık. Avrupa’nın en temiz boyahanesini kurduk. Küresel rekabet için ülkemizin en iyileri ile dünyanın en iyilerini bir araya getirdiğimiz ekipler oluşturduk."

Togg'un fiyatı ne kadar olacak?

Bakan Karaismailoğlu Togg fabrikasına giden yolu paylaştı

Bakan Nebati'den, Bakan Varank'a 2. Togg çağrısı

Türkiye'nin otomobili TOGG bugün banttan iniyor

TOGG'un üretim tesisi yarın resmi olarak açılacak