BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBankalara ESG standardı getirmek ne kadar doğru?----

Bankalara ESG standardı getirmek ne kadar doğru?

Bankalara ESG standardı getirmek ne kadar doğru?
20 Nisan 2022 - 14:51 www.finansgundem.com

Küresel finansın önemli isimlerinden olan ve bir dönem FCA’in başkanlığını yürüten Tracey McDermott bankalara ESG standardı getirmenin fazla uzun süreceğini ve bu süreçte küresel ısınmaya karşı savaşın kaybedileceği uyarısında bulundu

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) eski Başkanı Tracey McDermott iklim krizinin çözümü için alışılmışın dışında bir teklif ortaya koydu. McDermott bankalara iklim krizi sürecine ilişkin katı standartlar getirilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre finans uzmanı standartların oluşturulması sürecinin çok uzun süreceği ve standartlara ulaşılana kadar küresel ısınma savaşının kaybedileceği konusunda uyardı.

2016 yılında İngiltere finansına sağladığı katkılardan dolayı İngiltere Kraliyet Nişanı’na da layık görülen McDermott, kariyerini Standard Chartered’da devam ettiriyor. Finans uzmanı iklim krizinin çözümüne ilişkin yeni fikirlerin üretilmesi gerektiğine inanıyor.

McDermott, Financial News’teki röportajında iklim değişikliği düzenlemelerine ilişkin “Ne yazık ki, hiçbir zaman bu konuda bir kural koymak göründüğü kadar basit değildir” dedi.

Ancak konunun zorlu olması, düzenleyicilerin, firmaların çevresel, sosyal ve kurumsal (ESG) yatırım hedeflerini karşılamada karşılaştıkları zorluğun farkında olmadıkları anlamına gelmiyor. McDermott’a göre düzenleyici kurumlar, bankalardaki sermaye ve likidite dağılımından çok ESG'den dijital varlıklara ve çalışanların çeşitliliğine kadar her şeyi düzenlemelerin bir parçası olarak inceliyor.

McDermott, “Sektörün sorunların tanımlamasına yardımcı olması ve çözümleri şekillendirmeye başlaması gerçekten önemlidir. Zira aksi takdirde verimsiz ve işe yaramayan çözümlerle karşılaşırsınız” dedi.

Küresel bankacılık varlıklarının %40'ından fazlasını temsil eden ve kredi ve yatırımlarını 2050 yılına kadar net karbon sıfır yapma taahhüdünde bulunan Net-Zero Bankacılık İttifakı’nın başkanılığını da yürüten McDermott şu anda kural kitabını yazmaktan sorumlu olanlara şu mesajı iletiyor: Acil iklim krizini çözeceksek kamu ve özel sektör birlikte çalışmalıdır.

McDermott bu noktada hükümetlerin iki temel rolü olduğunu belirtiyor. Bunlardan birincisi risk paylaşımı: “Umut verici ve yenilikçi olan bazı teknolojiler var ve henüz ölçeklenebilir veya güvenilir değiller. Bunları hızlandırmak için kamu finansmanına ve sağlam bir politika çerçevesi oluşturulmasına ihtiyacınız var. Şu anda oldukça parçalanmış ve tutarsız bir tablo görülüyor ve ayrıca özellikle fosil yakıt endüstrisi olmak üzere bir dizi sektörde örtülü veya açık sübvansiyonlar bulunuyor.”

Finans uzmanı iklimle ilişkili verilerin açıklaması için standartların belirlenmesi ve en iyi uygulama alanlarının belirlenmesi konusunda düzenleyici kurumların bankalarla işbirliği yapmasının gerekli olduğunu söyledi. Ancak McDermott’a göre bankaların dünyayı daha yeşil bir geleceğe taşımak için kasalarını kullanmak zorunda olacağı da açık bir gerçek.

“Bankaların reel ekonomiye giden birincil kanal olduğu göz önüne alındığında, bankaların geçişi desteklemede oynayacakları gerçekten çok önemli bir rol var. Bu hem artık finanse etmeyeceğimiz şeyler açısından, hem yeni teknolojileri finanse etmek için sermayeyi kullanılabilir hale getirme yönünden ve hem de gerekli olan değişim açısından geçerlidir.”

Bankaların artık finanse etmemesi gerekenler arasında fosil yakıt firmalarının bulunup bulunmadığı ciddi bir tartışma konusu olarak öne çıkıyor. McDermott bazı meslektaşlarının aksine çok sert bir kural koyulmasına taraftar değil

Finans uzmanı, “Yeni ve yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesinde en büyük hamleleri yapanlardan bazıları kimler olacak? Aslına bakılırsa, enerji şirketlerinin çoğu bu süreci yönlendirenler olacaklar. Yani aslında fonlarını yeşil enerjiye yatırım yapmak için kullanan büyük bir petrol şirketini finanse ediyorsanız, bu zaman içinde bize yardımcı olacak olumlu bir şeydir. Ancak muhasebe kayıtlarında bu Shell'i finanse etmek olarak görülüyor” ifadelerine yer verdi.

Bu noktada fonların gerçekten yeşil enerjiye geçiş projelerine gitmesi halinde hedefe ulaşılması ciddi anlamda hız kazanabilir. Ancak şirketlerin bu fonları daha fazla petrol ve doğalgaz yatırımı için kullanması ihtimaline ilişkin soru işaretleri de bulunuyor.

“Bana kalırsa bu durum şirketten şirkete değişiyor” diyerek sorunu kabul eden McDemott, “Yüksek karbonlu sektörlerdeki müşterilerimizin bu yılın sonuna kadar geçiş planlarına sahip olmalarını beklediğimizi ve bu geçiş planlarını inceleyeceğimizi, güvenilir olup olmadıklarını değerlendireceğimizi, bu değerlendirmelere göre müşteriyle çalışmaya devam edip etmeyeceğimizi ve değerlendirmelerin müşterilerimizi destekleyip desteklememe konusunda belirleyici faktör olacağını söyledik” açıklamasında bulundu.

Standard Chartered, HSBC gibi emsalleriyle birlikte, net sıfıra nasıl geçecekleri konusunda sağlam politikalar belirleyen giderek artan sayıda bankadan biridir. Ancak McDermott, ESG kimlik bilgileri söz konusu olduğunda tüm sektörün bir dizi standarda uyabileceğini düşünmüyor.

McDermott, “Fiili bir şekilde hayata geçen birçok yenilik var. Örneğin, kömürle ilgili pozisyonlara bakarsanız, bir planı olmayan çok az Batı bankası olduğunu göreceksiniz” dedi.

Tüm bankaları kapsayan bir politikanın gerekli olmadığını vurgulayan McDermott, “Herkes bunun doğru bir yol olduğunu gördü ve bu geçişi gerçekçi hale getirecek teknolojiler mevcut” açıklamasında bulundu.

Finans uzmanı iklim konusunda bir standart belirlenemeyeceğini aynı zamanda böyle bir standardı takip etmenin aptalca bir hedef olabileceğini savunuyor. Zira özel sektör standartlar konusunda nihayet bir anlaşmaya vardığında küresel ısınmayı durdurma savaşı çoktan kaybedilmiş olabilir.

McDermott, “Standartların tam olarak birbiriyle uymasını sağlamaya çalışırsak bu çok uzun sürecektir. Küresel Finans Krizi sonrası deneyimlere bakarsanız gerçekten net bir hedefe sahip olsanız bile uygulama açısından oldukça fazla farklılık elde edebilirsiniz ve bunları standartlaştırmak oldukça uzun zaman alabilir” dedi.

Standard Chartered'daki resmi unvanı finansal davranış, finansal suçlar ve uyum birimi grup başkanlığı olan McDermott, İngiltere Merkez Bankası'nın merkez bankası dijital para birimi katılım forumunda da yer alıyor.

Buffett’ın efsanesi sona mı erecek?

 

Savunma sanayii hisselerinde ESG tartışması

 

MSCI ESG derecelendirmesinin lideri Yapı Kredi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)