BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalara çatan çok diğerlerine ‘gık yok’!----

Bankalara çatan çok diğerlerine ‘gık yok’!

Bankalara çatan çok diğerlerine ‘gık yok’!
01 Haziran 2013 - 02:20 www.finansgundem.com

Faik Açıkalın, “İspark geliyor, 5 dakika için 10 TL alıyor. Gık yok. Bankaların aldığı masraf çok geliyor. Bunu anlayamıyorum” dedi

Hükümetin üzerinde çalıştığı bankaların aldığı ücret ve komisyonlardaki yeni taslakla ilgili konuşan Yapı Kredi Bankası CEO’su Faik Açıkalın, düzenlemelerin yasalarla değil rekabet koşullarında oluşturulması gerektiğini ifade etti.
Ek hesaplarda olduğu gibi bankalara yönetmelik ve yasalarla getirilen kısıtlamaları ticari açıdan doğru bulmayan Açıkalın, şunları söyledi: “Müşterilerin ‘hangi bankadan hangi ürünü kullanmak ne kadar avantajlı, ne kadar değil’ onu değerlendirmesi gerekiyor. Belki müşteri bilincinin olmadığı düşünüldüğü için bu önlemler alınıyor. Bu ortamda kredibiliteye göre faiz ve ücret sistemine geçilmesi gerekiyor. Bu sistem oturmadığı için düzenleme yapılıyor herhalde.”
5 dakikası 10 TL!
Açıkalın büyük şikayet konusu olan hizmet bedellerini ise şu örnekle savundu: “Bizim banka şubesinin önüne araç park ettiniz. İspark geliyor. 5 dakika için 10 lira alıyor. Gık çıkarmadan ödüyorsunuz. Bir lokantada yemek yiyorsunuz, garsona hesabın yüzde 10’unu mutlaka bırakıyorsunuz. Buna da gık yok.
Banka en güzel yerde şube tutacak. En iyi üniversite mezunu çalıştıracak. Sistemlere dünya kadar para yatıracak. Üzerine de 24 saat internette işlem yaptıracak. Buradan alınan masraf çok geliyor. Bunu anlamıyorum.”
‘Sermaye 186 milyar TL elbette kârımız olacak’
Yapı Kredi Bankası CEO’su Faik Açıkalın, yüksek gelen kâr rakamları sonrası gelen eleştirilerle ilgili olarak da, şöyle konuştu: “Ciddi kâr elbette olacak. Biz 186 milyar liralık sermayeyle, risk alarak çalışan bir sektörüz. Elbette kârımız olacak. Keşke her sektör de bankalar gibi sermaye koysa, kayıt içi çalışsa ve bu kadar da kâr etse...”
Erken kapamalar...
Bankaların kredilerden aldığı erken kapama ücretlerine gelen şikayetleri değerlendiren Faik Açıkalın, “Erken kapa opsiyonlu olan ve olmayan krediler vardır. Erken kapama opsiyonu koymuşsanız o zaman kredinizi gelip kapatırsınız. Erken kapama opsiyonu olmayan kredi şöyle işler. Siz yüzde 5.5 faizle 5 yıl vadede bir kredi alırsınız. Banka o parayı o vadede geri ödeyecek şekilde bulur. Siz 5 yıl vadeli faiz yüzde 3.5’e indiğinde başka bankadan bulduğunuz kaynakla 2 yılda kapattınız. Ben aldığım parayı yeniden sattığımda alabileceğim getiri ancak yüzde 3.5 olur. Dolayısıyla benim zararım yüzde 1.5 olarak hemen deftere geçer. Nihayetinde bir müşteri eğer kapatıyorsa ‘Hayır’ diyemezsiniz” diye konuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)