BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalara BDDK tarifesi----

Bankalara BDDK tarifesi

Bankalara BDDK tarifesi
04 Temmuz 2013 - 06:52 www.finansgundem.com

BDDK, faiz dışındaki tüm ücretlendirmelerde tüketicileri koruma adına yetkilendirildi

TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda görüşülen Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu Tasarısı’nda, bankaların ürün ve hizmetlerde faiz dışında alacakları ücret, komisyon ve masrafları tüketiciyi koruyacak şekilde belirleme yetkisini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) veren madde kabul edildi. Bu yetkinin BDDK’ya verilmesi konusunda bankacılık sektörü temsilcilerinin bazı itirazları olmuştu.
Tasarı ayıplı mal, taksitli satışlar, ön ödemeli konut satışları, abonelik sözleşmeleri gibi alanlarda ve bankacılık sektöründe tüketicilerden alınan ücretlerin sınırlandırılması ile tüketicilere herhangi bir ücreti olmayan en az bir kredi kartı sunulmasının zorunlu hale getirilmesi gibi konuları içeriyor.
TÜKETİCİYİ KORUMAK ESAS
Maddeler üzerinde görüşmelerin devam ettiği tasarının, yeni yasama döneminde TBMM Genel Kurulu’nda ele alınacak öncelikli yasalar arasında yer alması, bu sürede BDDK’nın ön çalışmaları tamamlayarak kanunun yasalaşmasıyla birlikte gerekli düzenlemeleri hayata geçirmesi bekleniyor. Düzenlemeye göre; bankalar, tüketici kredisi veren finansal kuruluşlar ve kart çıkaran kuruluşlar tarafından tüketiciye sunulan ürün veya hizmetlerde, tüketiciden faiz dışında alınacak her türlü ücret, komisyon ve masraf türleri ile bunlara ilişkin usul ve esaslar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın görüşü alınarak ve “kanunun ruhuna uygun ve tüketiciyi koruyacak şekilde” BDDK tarafından belirlenecek.
KATILIM BANKALARI DAHİL
Tüm düzenlemeleri yönüyle katılım bankalarını da kapsayan kanun, katılım bankalarına yönelik düzenlemelerde uygulamaların kâr payı dikkate alınarak yapılmasını öngörüyor.
Tasarıda dikkat çeken maddelerden biri de taksitli kredi kartı ödemelerine yönelik. Tasarıda “Kredi kartı sözleşmeleri, ödemelerin üç aydan uzun süre ertelenmesi veya benzer şekilde taksitle ödeme imkânı sağlanması halinde tüketici kredi sözleşmesi olarak değerlendirilir” ifadesiyle taksitli ödemelere de düzenleme getiriliyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)