BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBankalar o uygulamayı istemiyor----

Bankalar o uygulamayı istemiyor

Bankalar o uygulamayı istemiyor
23 Nisan 2013 - 09:07 www.finansgundem.com

Bankalar, Meclis’e gelmesi beklenen Tüketiciyi Koruma Yasa tasarısında, aldıkları ücretlere üst sınır getirilmesi önerisine karşı çıkıyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, geçen hafta Rize’de basınla biraraya geldiği toplantıda kredi kartı aidatı ve bankaların uyguladığı ücret ve komisyonlarla ilgili iki yeni yaklaşım içinde olduklarını açıklamıştı. Milliyet'ten Kadife Şahin'in haberine göre, Yazıcı, bankaların ücret ve komisyonları konusunda yeni bir anlayış benimsediklerini belirterek, “Bundan sonra faiz dışı gelirleri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) belirleyecek. Kredi kartı aidatı konusunda da taksit ve puan istemeyenler için ücretsiz düz bir kart olacak. İsteyenler ise kart aidatı ödeyecekler” demişti.
Tavan belirlenecek mi?
 Mayıs ayında tasarının Meclis’e gönderilmesini planladıklarını kaydeden Yazıcı, bankalar ile müşterileri arasında sorun olan hizmet ve ürün masraflarına ilişkin BDDK’nın üst limit oluşturmak üzere görevlendirildiğini belirtti.
 Ancak bankacılık sektöründen edindiğimiz bilgilere göre bankalar, sunulan ürün ve hizmetlere karşılık alınan ücret ve masraflara sınır getirilmesine karşı çıkıyorlar. Bankalar, üst sınırlama getirilmesine rekabeti önleyeceği ve verilen hizmetlerde ortak bir standart olmadığı gerekçesiyle karşı çıkıyor.
 Bankaların aldığı ücret ve komsiyonların tamamen kaldırılmasının söz konusu olmadığını açıklayan Hayati Yazıcı, “Bu konuda yeni bir formül geliştiriyoruz. Nasıl Merkez Bankası bankaların uygulayacağı faiz oranları konusunda belirleyici bir rol üstleniyorsa, sektörün düzenleyici ve denetleyici kurumu BDDK’nın bankaların verdiği hizmetler için ücret ve komisyonları belirlemesi yönünde bir yaklaşımı benimsedik” diye konuşmuştu. 
 Yazıcı, “BDDK bir tavan fiyat tarifesi açıklayacak. Bankalar da bu fiyatların üzerinde ücretlendirme yapamayacaklar. Rekabet etmek isteyenler bu tarifenin altında fiyat verebilecekler. Verilen hizmetle alınan ücret makul olmalı” demişti. 
Ortak bir tarife yok 
Verdikleri hizmetlerde standart bulunmayan bankalar, EFT, havale gibi işlemlerde bile birbirlerinden çok farklı tutarlarda ücretler alıyorlar. Bankalar, EFT işlemlerinden alt ve üst tutar olarak 3.00, 5.00 40.00 60.00, 200.00, 300.00 TL, havalede 1.00, 10.00, 60.00, 202.00, 250.00, 300.00 TL, ATM’den para yatırma işleminden 4.00, 45.00, 85.00 TL gibi ücretler alıyorlar.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • limit23 Nisan 2013 10:26

    bence direkt limit gelmez, sadece masraf ve komisyon adı altında laınan ücretlere ilişkin standart başlıklar belirlenir, bu başlık sayısı mğmkğn olduğunca düşük tutulur vs... yoksa banka lobisinin karşısına böyle çıkmak ne mümkün? hele ki karların önemli bir kısmı bu kalemlerden gelmeye başladıysa...