BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriBankalar kredi kartı vermeyince ödeme şirketi kurdu----

Bankalar kredi kartı vermeyince ödeme şirketi kurdu

Bankalar kredi kartı vermeyince ödeme şirketi kurdu
01 Eylül 2021 - 15:39 www.finansgundem.com

Kredi kartı başvurusu kabul edilmeyen eski Goldman Sach çalışanı Russell Cummer, alternatif oluşturmak için ‘şimdi al sonra öde’ modeliyle Japonya’nın en büyük altıncı start-up şirketini kurdu

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Goldman Sachs’ın Tokyo biriminde krediler alanında çalışan bankacı Russell Cummer kredi kartı başvurusunda bulundu ancak bu başvurusu kabul edilmedi. Japonya’da kredi geçmişi olmayan genç bir birey için bu olağan bir durumdu. Ancak Bloomberg International’ın haberine göre Cummer’ın bu olağan durumu olağandışı bir biçimde karşıladı ve kart kullanımlarına alternatif hizmetler üreten bir işletmeyi başlattı.

George Soros’un yatırım firması Soros Capital Managment’tan ve Visa’dan destek alan Paidy şimdilerde ülkenin en önemli unicorn şirketlerinden birisi haline geldi. Start-up şirketinin değeri şimdilerde en az 1 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Japonya’daki ‘şimdi al, sonra öde’ sektörünün en büyük firması haline gelen şirketin iş modeli tüm dünyada paylaşılıyor.

41 yaşındaki Cummer konuyla ilgili açıklamasında, “Japonya’da ilk kredi kartımı almam çok zor olmuştu. Bu nedenle kredi kartı kullanmayanlar için kredi kartının yerine geçecek bir ürün oluşturmaya karar verdik” ifadelerini kullanıyor.

Satın alma ödemelerini ertelemenin başka bir yolu olan şimdi al, sonra öde (BNPL) programları, pandemi döneminde e-ticaret kullanımının artmasıyla giderek daha popüler hale geldi. Sıfır faizli taksit planları, kredi kartlarından alınan faizden çok genç müşterilere hitap ediyor.

Twitter’ın Kurucusu Jack Dorsey’in ödeme sistemleri şirketi Square Ağustos ayında Avustralyalı BNPL firması Afterpay’i 29 milyar dolara satın almayı kabul etmişti. Apple da Goldman Sachs ile ortaklık kurarak Apple Pay servisini programa dahil etmeyi talep ediyor. İsveçli fintek bankası Klarna Bank da Avrupa’nın en değerli start-up şirketi haline geldi, Temmuz ayında 45,6 milyar dolarlık değerlemeye ulaştı.

Ancak finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, İngiliz piyasa düzenleyicisi Finansal Yürütme Otoritesi bu yılın başlarında sektörü düzenlemeye başlayacağını açıklamıştı. BNPL modeli insanları ödeyeceğinden daha fazla harcama yapmaya teşvik ettiği gerekçesiyle eleştiriliyor.

Paidy’nin hizmetleri tıpkı Afterpay ve Klarna gibi müşterilerin ödemelerini faizsiz taksitlere bölme seçeneğini içeriyor. Fakat Cummer Japonya’da insanların biraz daha farklı olduğunu, internet üzerinden yapılan alışverişlerde dahi insanların ödemelerini paketi teslim edenlere nakit olarak elden yapmayı tercih ettiğini söyledi.

Cummer, “Nakit alışveriş konusunda hala güçlü bir tercih söz konusu. Japonya’nın en büyük ticaret şirketleri bu problemi çözmeye ihtiyaçları olduğunu anlıyor” açıklamasında bulundu.

Paidy, alışveriş yapanlar ve satıcılar arasında bir aracı görevi görüyor, satıcılara peşin ödeme yaparken müşteriden ödemelerini daha sonra alıyor. Şirketin hizmetleri Amazon.com’un Japonya birimi de dahil olmak üzere çevrimiçi alışveriş merkezlerinde kullanılabiliyor. Ödeme şirketi haziran ayında Apple kullanıcılarının alışverişlerini de desteklemeye başladı.

Ödeme şirketinin gelirlerinin büyük bir kısmını satıcılardan alınan işlem ücretleri kapsıyor. Bunun ardından gelen gelir kalemi ise işlemin tamamlanması karşılığında alınan şirket. Paidy şirketin ödeme kayıplarının gelirlerin %5’inden daha azını oluşturduğuna dikkat çekiyor.

'Babamdan iki kez borç aldım'

Cummer, Goldman'dan ayrıldıktan ve kendi başına iş kurma hedefine başladıktan sonra "çok karanlık günlerden" geçtiğini söyledi. Finans girişimcisi 2008 yılında uçtan uca kredi şirketi Exchange Corp’u kurmuş ancak bu işletme başarılı olamamış. Cummer ve Goldman Sachs’taki meslektaşları işletmeyi desteklemek için sahip oldukları paralardan daha fazlasını yatırmak zorunda kalmış.

Girişimci, “Bordroları tamamlamak için babadan iki kez borç aldım” ifadelerine yer verdi.

Cummer, 2014 yılında BNPL hizmetlerini başlattı başlattı ve 2018 yılında şirketin adını Paidy olarak değiştirdi. Firma Mart ayındaki finansman turunda ise 120 milyon dolar topladı ve CB Insights araştırmalarına göre değerini 1,2 milyar dolara kadar yükseltti. Paidy Japonya’nın en büyük altı unicorn girişiminden birisi haline geldi.

Başarılı girişimci şirketin makine öğrenimi kullanan bilgisayarlar üzerinden işlem risklerini milisaniyeler içerisinde ölçtüğünü ve kredi risklerini üstlendiğini belirtiyor. Halka arz konusu sorulduğunda ise Cummer şirketin işini büyütebilmek için sermaye yapısını araştırdığını söyledi.

Norveç'in başı 1,4 trilyon dolarlık petrol fonuyla dertte

 

Düzenleyiciden İngiltere bankalarına Afganistan uyarısı

 

Google, çalışanları için evden çalışma seçeneğini bir yıl uzattı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)