BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalar kredi kartı almayı kolaylaştırıyor----

Bankalar kredi kartı almayı kolaylaştırıyor

Bankalar kredi kartı almayı kolaylaştırıyor
10 Ocak 2022 - 14:47 www.finansgundem.com

Bankalar korona virüs pandemisinin başında kredi notu düşük müşterilerden kaçınmış olsa da, şimdi bu müşterilerin kredi kartı alabilmesine imkan tanıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kredi kurumları bir kez daha kredi notu düşük müşterilere kucak açıyor. Bu durum ise bankaların ABD ekonomisinin sağlığına yönelik güven oyu verdiği şeklinde yorumlanıyor. Kredi raporlama şirketi TransUnion verilerine göre geçtiğimiz yıl ABD’de kredi notu 660 ve altında olan müşterilere 29,2 milyon genel amaçlı kredi kartı verildi. Bu rakam 2020 yılında 20,4 milyon, 2019 yılında 26,3 milyon seviyesindeydi. 660 genellikle kredi kurumlarına göre, ortalama bir kredi notuna işaret ediyor.

Pandemi döneminde bankaların adeta yüz çevirdiği yüksek faizli borçlanıcılar dahi krediye erişimde kolaylık yaşamaya başladı. Kredi kurumları Equifax’tan gelen en son verilere göre 2021’in ilk dokuz ayında kredi notu 620’nin altındaki tüketicilere 11,6 milyon kredi kartı verdi. Bu rakam bir yıl öncesine kıyasla %43,5 yükselişe işaret etti. Aynı zamanda Wall Street Journal’ın haberine göre 2010 yılından bu yana kredi kartlarının en fazla miktarda verildiği dönem oldu.

Kredi kartlarında toplam harcama limiti de aynı dönemde %45 yükseldi. Pandeminin ilk aylarında kredi kurumları ödemelerde gecikme dalgası beklentisiyle kredi onaylama standartlarını sıkılaştırdı ve riski borçlanıcıların krediye erişimini kısıtladı. Ancak hükümet teşvikleri ve işsizlik ödenekleri, batık kredi riskinin önüne geçti. Bankaların %33’ü ekim ayının başına kadar geçen üç aylık süreçte kredi standartlarını düşürdüğünü açıkladı.

TransUnion Kredi Kartı ve Ödemeler Direktörü Paul Siegfried, “kredi pazarı şimdi 2019 yılıyla daha büyük benzerlikler taşıyor. Pandeminin ilk dönemlerine benzemiyor” dedi. Devamında, “yüksek riskli borçlanıcılara verilen kartlardaki yükselişe rağmen, bu kişilerin bakiyeleri oldukça istikrarlı seyrediyor. Bu da tüketicilerin büyük riskler almadığını gösteriyor” ifadelerini kullandı. Bu gevşeme kredi kartlarının faiz oranlarına da yansıyor. Kart faizleri kredi kurumlarının düşük kredi notlu müşterilere daha fazla kart vermesi nedeniyle yükseldi. Bu tüketiciler batık kredi riskleri daha yüksek olduğu için daha yüksek ücretler ödüyor.

Faiz oranıyla işleyen kredi kartlarının ortalama yıllık yüzdesi (APR) üçüncü çeyrekte rekor bir seviyeye yaklaşarak %17,13’e yükseldi. Ancak kasım ayında %16,44’e geriledi. Kredi kartı APR’leri genellikle kredi kurumları tarafından belirlenen taban faiz oran ve marjların birleşiminden oluşuyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre taban Faiz oranı 2020’nin mart ayında %3,25’e düştü ve bu seviyelerde kaldı. Ancak marjlarda yükseliş görüldü. Kredi kurumları kasım ayında faizli kredi kartlarından %13,19 gelir elde etti.

Bir yıl önce bu rakam %13,03, iki yıl önce ise %12,13 seviyesindeydi. Kredi kurumları kredi kartlarında karlılığı artırmak için düşük kredi notuna sahip borçlanıcılara kucak açıyor. Zira kredi kartlarından elde edilen karlar 2020 yılında, 2009 yılından bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Kredi kartı bakiyeleri de pandemi öncesi seviyelerin altında seyrediyor. Bu da kredi kurumlarının daha düşük faiz geliri elde etmesi anlamına geliyor. Bakiyeler son aylarda yükselişe geçmiş olsa da kart sahipleri halen normal seviyelerin üzerinde aylık ödemeler gerçekleştiriyor.

Sağlıklı bir istihdam piyasasında düşük kredi notuna sahip tüketicilere kredi vermek, bankaların yüksek risk almadan kar elde etmesinin yollarından bir tanesi. WalletHub.com CEO’su Odysseas Papadimitriou “kart sağlayıcılar yüksek riskli tüketicilere yöneliyor” dedi. Devamında, “pazarda marjların daha büyük olduğu ve faiz oranlarının daha yüksek olduğu bölüme ilgi artıyor” ifadesini kullandı.

Tencent, Black Shark'ı satın almak üzere

 

Avrupa'da bankaların karlılıkları pandemi öncesinin üzerine çıktı

 

Weber: Küresel enflasyon yüksek kalmaya devam edecek

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)