BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalar iyi kar için bunu yapacak----

Bankalar iyi kar için bunu yapacak

Bankalar iyi kar için bunu yapacak
08 Aralık 2014 - 06:54 www.finansgundem.com

Hürriyet ekonomi yazarı Erdal Sağlam bugünkü köşesinde bankaların açıklanacak bilançolarına dikkat çekti

FINANSGUNDEM.COM

Düşen petrol fiyatları ve Rusya'ya olan ilginin azalması ile yabancıların Türkiye ilgisi başladı. Piyasada, son dönemdeki olumlu hava nedeniyle, Merkez Bankası'nın aralık ayı Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indireceği beklentisi oluştu.

Hürriyet ekonomi yazarı Erdal Sağlam bugünkü yazısının bir bölümde faizin bankaların açıklayacağı bilançolar üzerindeki etkilerini yazdı. Sağlam'a göre, Merkez Bankası faiz indirmese bile, bankalar Hazine kağıtlarındaki faizlerin fazla yukarı gitmesini engellemeye çalışacaklar.

İşte Sağlam'ın yazısından bir bölüm;

BİLANÇO MAKYAJ DÖNEMİNDEYİZ

Halka açık şirketlerin yılsonu bilanço hazırlıkları içinde olduğunu unutmamak gerekiyor. Bankalar yıl sonu geldiğinde bilançolarını daha düzgün göstermek için, eskisi kadar olmasa da, rakamları makyajlama işlemine girerler.

Demek istediğim o ki; hem kurlardaki mevcut düzey, hem de faizlerdeki düşük seyir bankaların daha fazla kar yazmaları için uygun seviyeler. Bankalar bu nedenle mevcut seyrin korunması için özel çaba sarfedeceklerdir.

Yani Merkez Bankası Faiz indirmese bile, her ne kadar mevcut fiyatlar içinde olsa da, bankalar Hazine kağıtlarındaki faizlerin fazla yukarı gitmesini engellemeye çalışacaklardır. Çünkü daha yüksek faiz oranıyla aldıkları hazine kağıtlarının faizlerinin düşük seyretmesi yıl sonunda daha fazla kar yazmalarına neden olacaktır.

Aynı şekilde, örneğin dolar kurunda 2.20'lik bir seviye, biraz aşağı biraz yukarı, yılsonu bilançoları için uygun bir seviye gibi gözüküyor.

Elbette büyük bir hareket ortaya çıkarsa fiyatların değişmesini fazla engelleyemezler ama, bankalar yıl sonunu mevcut kur ve faiz seviyesinde geçebilmek için piyasada etkin olarak rol alacaklardır.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)