BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalar işlem paralarını geri ödeyecek----

Bankalar işlem paralarını geri ödeyecek

Bankalar işlem paralarını geri ödeyecek
29 Ekim 2014 - 21:22 www.finansgundem.com

Federal Mahkeme (BGH), bankalardan kredi alan vatandaşlardan 2005 ila 2011 yılları arasında alınan işlem paralarının geri ödenmesine hükmetti.

Federal Mahkeme (BGH), önceki gün müşterilerden verilen kredi için alınan işlem ücreti (Bearbeitungsgebühr) uygulamasını yasalara aykırı buldu.

(Dosya numarası: XI ZR 348/13 ve XI ZR 17/14). Böylece vatandaşlar, 1 Ocak 2005 yılından beri bankalardan aldıkları krediler için ödedikleri işlem paralarını geri talep edebilecek.

Bu uygulamadan 10 binlerce vatandaşın faydalanabileceği ifade ediliyor.

BGH’nın Mayıs ayında verdiği karara göre (Dosya numarası: XI ZR 405/12 ve Az.: XI ZR 170/13) banka müşterileri, 2011 yılından itibaren haksız yere kendilerinden alınan işlem ücretlerini de geri talep edebilirken, şimdi bu süre 10 yıla çıkmış oldu.

Uzmanlar, şimdi on binlerce banka müşterisinin paralarını geri almak için bankalara akın edeceğini tahmin ediyor.

İşlem parasının, bankalar tarafından faize ek olarak alınan bir ücret olduğu kaydediliyor. Bu ücretin özellikle mobilya ve araba almak için kredi (Ratenkredit) alan müşteriler tarafından kullanıldığı ifade ediliyor.

BGH, Mayıs ayındaki kararında bankaların müşterilerinin bonitesi ölçmek için ekstra ücret talep etmesinin haksızlık olduğunu açıklamıştı. Mahkeme bu ön incelemenin müşteri için bir hizmet değil, bankanın çıkarlarını gözeten bir uygulama olduğunu ifade etmişti.

Mayıs ayında 2011 yılında yapılmış iki anlaşma hakkında mahkeme karar verirken, son kararda ise 2006 ile 2008 yıllarında yapılmış iki anlaşma gündeme geldi.

Uzmanlar, işlem parasının miktarının vatandaşların aldığı kredi miktarının yüzde 1 ila yüzde 4′ü arasında değiştiğine dikkat çekiyor. Hesaplamalara göre bu miktarın ortalama 400 ila bin 500 Euro arasına denk geldiği belirtiyor.

Bu yıl sonuna kadar hakkınızı yazılı olarak mutlaka isteyin
Bankalarından kredi alan vatandaşlar, http://www.verbraucherzentrale-bayern.de/zehnjaehrige-verjaehrungsfrist-1 internet sayfasında yer alan örnek başvuru formu ile bankalarından ödedikleri işlem parasını geri talep edebilir.

Konu hakkında Zaman’a konuşan Baden Württenberg Tüketiciler Merkezinin bir sözcüsü, vatandaşların bankalara verecekleri başvuruda yetkililerden müracaatlarına belli bir süre içinde (mesela 2 hafta) mutlaka cevap vermelerini istemelerini önerdi.

Zira 31 Aralık 2014 tarihine kadar 2005 ve 2011 yılları arasında alınan işlem parasının geri ödenmesi için herhangi bir başvuru yapılmaması halinde vatandaşlar haklarını kaybedecek.

Vatandaşların burada sözleşmelerinde faize ek olarak ‘işlem ücreti’ (Berarbeitungsgebühr, Bearbeitungsentgelt) alınıp alınmadığına dikkat etmeleri gerekiyor.

Konu hakkında Zaman’a konuşan avukat Ömer Şahinci, bankaların vatandaşlara paralarını geri ödememeleri halinde onlara yardımcı olabileceğini ve masrafların da Banka tarafından ödeneceğini söyledi.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mahmut Kalfazede30 Ekim 2014 02:34

    Devlet kanun çıkarmalı tüm bankalar müşterilerinden haksız olarak aldıkları dosya paralarını(hava parası keriz paralarını)geri ödemelidirler.İnsanlar mecburen kredi çekiyor,banka diyor elime düştün birde hava parası ver.Adam mecbur kredi çekecek sesini çıkarmıyor.Yani yıllarca soyulduk nerde devlet nerde adalet.Devlet zalimlerin karşısında durmalı kanun çıkarmalı bireysel değil kanunen tüm vatandaşlar yararlanmalıdır.