BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBanka & Kredi KartlarıBankalar ‘hayır’ dedi ‘orta yol’ tüketiciye kaldı----

Bankalar ‘hayır’ dedi ‘orta yol’ tüketiciye kaldı

Bankalar ‘hayır’ dedi ‘orta yol’ tüketiciye kaldı
21 Şubat 2013 - 02:38 www.finansgundem.com

Tüketici Yasa Tasarısı Taslağı için yapılan son çalışmalarda bankalar geri adım atmayınca ‘orta yolu’ bulmak için tüketici dernekleri görüş verecek

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketici Yasa Tasarısı Taslağı için yapılan son çalışmalarda bankalar geri adım atmayınca ‘orta yolu’ bulmaları için tüketici derneklerinden görüş istedi
Bankalar ile müşterileri arasında sorun olan hizmet ücret ve masraflarını düzenlemek için kanun tasarısı hazırlayan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, uzlaşmazlığın giderilmesi için topu tüketici derneklerine attı.
Milliyet Gazetesi'nin haberine göre geçtiğimiz hafta tüketici dernekleriyle Ankara’da görüşen bakanlık yetkilileri, bankaların ücret almalarının engellenmesine kesin karşı çıkması nedeniyle, tüketicilerden orta yolu bulmalarını istedi.
Bankaların yoğun baskı yaptığını düşünen tüketici dernekleri, ücret ve komisyon uygulamalarında bakanlığa görüş bildirmek için kendi aralarında fikir tartışması yapıyorlar. Dernekler önümüzdeki günlerde kendilerini mağdur etmeyecek, bankaları memnun edecek formüller bulmaya çalışacaklar.
Tüketici dernekleri devrede
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın 2012’de bankalara sert bir çıkış yaparak, bankaların 31 kalemde tüketicilerden aldıkları ücret ve komisyonları insafsız bulduklarını ve yasaklayacaklarını açıklamasıyla başlayan süreç, daha sonra bankaların hiç bir kalemde geri adım atmaması üzerine bugüne uzadı. Gelinen son süreçte bakanlık aradan çekilerek tasarının son şeklini almasında kontrolü tüketici dernekleriyle bankaları başbaşa bırakarak finans sektörüne bırakmış gözüküyor.
Tüketici dernekleri önümüzdeki günlerde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerine görüşlerini bildirecekler ama gelinen noktadan çok da memnun değiller. Nasıl bir formül yaratarak bankalardan hizmet alanları mağdur etmeyecekleri konusunda çok net bir görüşleri yok. Yasa tasarısıyla bankaların müşterilerinden aldığı kredi kartı yıllık ücreti, hesap işletim ücreti, dosya masrafı gibi ücretlere yasak getirilmesi bekleniyordu.
‘Hesap ücreti alınamaz’ talebi
Taslakta bankaların karşı çıktığı şu maddeler yer alıyor:
* Belirli süreli kredi sözleşmesine ilişkin olarak hesap açılması durumunda, bu hesaptan herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemez. 
* Konut finansmanı sözleşmesine ilişkin olarak hesap açılması durumunda, bu hesaptan herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemez. Bu hesap, kredinin ödenmesi ile kapanır. Konut finansmanı sözleşmesi ile ilişkili bir kredili mevduat sözleşmesi yapılamaz.
Bakanlık ‘Bunlar kaldırılacak' restini çekmişti* Kredi kartı yıllık aidat ücreti
* Hesap işletim ücreti
* İşlemsizlik ücreti
* Dosya masrafı
* Komisyon ücreti
* Hayat sigortası ücreti
* Sigorta bedelleri
* Katkı payı
* Ekspertiz ücreti
* İpotek tesis ücreti
* İpotek ücreti
* İlave peşin komisyon
* Havale ücretleri
* EFT ücretleri
* Döviz transfer ücretleri
* ATM’den nakit çekim masrafı
* Bakiye görüntüleme ücreti
* Mevzuat araştırma ücreti
* Dekont ücreti
* Ekstre ücreti
* Telefon-faks-posta ücretleri
* SMS-mail ücretleri
* Şifre gönderim ücreti
* Menkul kıymet bakım ücreti
* Rehin-haciz kaldırma ücreti
* Nakit avans komisyonu
* Diğer şubedeki döviz tevdiat hesabından para çekme ücreti
* Asıl kart bedeli
* Harcama vaadi ihlal ücreti
* Arşivden belge çıkarma ücreti
* ‘Kredi kartı borcu yoktur’ yazısı alma ücreti
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)