BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalar dev kripto para talebiyle karşı karşıya----

Bankalar dev kripto para talebiyle karşı karşıya

Bankalar dev kripto para talebiyle karşı karşıya
20 Nisan 2021 - 13:55 www.finansgundem.com

Banka-Bitcoin patlaması yaklaşıyor: ABD’liler bankalarından kripto para talep ediyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin’in fiyatında son bir yılda görülen yükseliş, Coinbase’in şirketin değerini 85 milyar dolara yükselten halka arzıyla birlikte birçok şüphecinin gözünde Bitcoin ve diğer kripto paraların meşrulaşmasını sağladı. Ancak Bitcoin ve kripto paraları benimseyenler arasında bankalar yer almadı. Cornerstone Advisors tarafından üst düzey banka ve kredi kurumu yöneticileriyle yapılan bir ankette 10 finans kurumundan sekizinin müşterilerine kripto para hizmetleri sunmayı düşünmediği ortaya çıktı. Ankete katılan kurumlardan yalnızca %2’si “oldukça” ilgili olduklarını belirtti.

Tüketiciler bankalarından Bitcoin istiyor

Bankalar ve kredi kurumlarının kripto para alanında tüketici trendlerinden haberdar olmadığı görülüyor. 2020’nin aralık ayında 3,898 ABD tüketicisiyle yapılan ankete göre, ABD tüketicilerinin %15’i Bitcoin ya da diğer kripto paralardan birini satın almış. Anketin yapıldığı tarihten bu yana ise bu rakam artış gösterdi. Anketin yapıldığı dönemde katılımcıların %17’si 2021’de kripto para yapmayı planladığını söyledi.

Forbes’un haberine göre, Cornerstone Advisors tarafından yapılan ankette ise kripto para yatırımı yapanların %60’ının, kripto para yatırımları için bankalarıyla çalışmak istediği ortaya çıktı. Katılımcıların %68 ise Bitcoin temelli banka kartı ya da kredi kartı ödüllerini tercih edeceğini söyledi.

Bankalar neden ilgisiz kalıyor

Bankaları kripto para hizmetleri sunmaktan alıkoyan unsurlar riskten kaçınma ve uyum. Boston Consulting Group’a göre, “finansal hizmetler sektörü liderleri, kripto paranın bir varlık sınıfı olarak sahip olduğu değere ve piyasa değerini zaman zaman kaybeden bireysel kripto paralara şüpheyle yaklaşıyor” dedi.

Açıklamasının devamında, “korona virüs krizi esnasında kripto paralar volatiliteyle karşılaştı ve itibarları Bitcoin’in adının kriminal vakalara karışmasıyla birlikte zarar gördü” ifadesini kullandı. Bu oldukça zayıf bir açıklama ve neredeyse bir bankanın “nakit kabul etmiyoruz çünkü bazı insanlar sahte para basıyor” demesiyle benzerlik taşıyor.

Bunlara ek olarak, finansgundem.com'un derlemelerine göre, bankalar müşterilerinin Tricida ve Invesco Mortgage Capital gibi, 2020’de piyasa değerlerinin yaklaşık %80’ini kaybeden şirketlerin hisselerine yatırım yapmasına da imkan tanıdı. Bu durum bankalar tarafından neden volatilite olarak görülmüyor?

Kripto rekabetinden kim korkuyor?

Kripto para saklama hizmeti sunan bir şirketin açıklamasında, “birçok Banka Coinbase’in güçlü perakende müşteri/ürün deneyimiyle rekabet edemeyeceğini düşünüyor ve varlık yönetimi ile bireysel müşteri alanlarına yöneliyor” dendi. Coinbase, Square, PayPal ve diğer kripto hizmeti sunan şirketler, genel bankacılık hizmetleri alanında da sundukları ürünlerin kapsamını genişletiyor. Bankalar yakın zamanda tüketicilerin kripto alanındaki taleplerini karşılamak durumunda kalabilir.

Kripto para hizmeti sunmamanın riski

10 milyar dolarlık varlık yöneten alternatif varlık yöneticisi Stone Ridge’in Bitcoin yatırımlarına yönelen birimi NYDIG’in Banka Çözümleri Başkanı Patrick Sells, kripto para hizmetleri sunmanın bankalar için riskleri düşürdüğünü savunuyor: “Kripto para yatırımı hizmetleri sunmayan bankalar kara para aklama tehlikesiyle karşı karşıya çünkü gelen fonların kaynağı bilinmiyor”.
  • Bankalar ve kredi kurumları tüketicilerin kripto para konusundaki taleplerini görmezden gelemez ve gelmeyecekler. Bankacılık sektörünü dört güç harekete geçirecek ve 2022 yılında banka-Bitcoin patlaması yaşanacak.
  • - Büyük kurumlar kripto hizmetleri sunacak
  • - PayPal ve Square’in kripto alanında elde ettiği başarılar dikkat çekecek
  • - Güçlü tüketici ilgisi ve talebi etkili olacak
  • - Düzenleyici kurumların kolaylaştırıcı etkisi olacak

Tüm bunlar bankalar için 2021’de kripto para hizmetleri sunmak için uyum konusunda ve ürün çeşitliliğiyle ilgili kendilerini geliştirmeleri için zaman tanıyor.

Dogecoin'in piyasa değeri bankaları geçti

 

Bankalarda kredi şartları sıkılaştırması

 

KPMG: Çip kıtlığı dalga dalga geliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)