BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalar artan gelirlerini kendilerine saklayacak----

Bankalar artan gelirlerini kendilerine saklayacak

Bankalar artan gelirlerini kendilerine saklayacak
19 Ekim 2020 - 17:31 www.finansgundem.com

Dev Wall Street bankaları bu sene özellikle sabit gelir ve özkaynak birimlerinde güçlü artışlar sağladı. Ancak Kovid ortamı nedeniyle bankacılar bu gelir artışından faydalanamayabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Citigroup, JPMorgan Chase ve Bank of America, personel ikramiyelerinin sabit gelirli ticaret, kredi ve özkaynak sigortası gibi alanlarda yükselen performanslara ayak uydurmayacağı konusunda uyardı. Bankalar ödemeler ve kârlar arasındaki rekor bir farkın zeminini hazırladı.

Bankaların iki üst düzey yatırım bankası yöneticileri Financial Times'a verdikleri demeçte, 2020 ikramiyeleri için "beklentileri" yönetmeye çalıştıklarını belirtti. Banka yetkilileri, personellerine salgın küresel ekonomileri kasıp kavururken, temerrütlerde bir dalgalanmaya hazırlanmak için büyük kredi kaybı miktarlarını rezerve ettiklerini hatırlattılar.

Bir başka üst düzey yönetici ise ikramiyeleri “uğraştığımız büyük bir sorun” ifadeleriyle tanımladı. Üst düzey yönetici bankanın çalışanlarının iyi bir vatandaş olarak yaptıkları hizmetlerin karşılığında ödemeleri dengelemeye çalıştıklarını belirtti. Şu anki piyasa düzenleyicilerinin ve siyasilerin hissedarlar ödemelerini azalttıkları bir ekonomi ortamında bankaların kredi kayıplarını dengelemek için bu şoku hafifletici önlemleri olacak.

Yöneticiler, bazı bankacıların ve yatırımcıların beklentilerini, yatırımcıların maliyet kontrolü taleplerini milyoner bankacıların daha da zenginleşmesiyle ilgili kamuoyu öfkesi ile dengelemeye çalışırken, yatırım bankaları her yıl ödeme konusunda hassas bir çizgide yürüyor.

Bu sene her zamankinden daha zor

New York merkezli ödeme danışmanlığı şirketi Johnson & Associates'in Kurucusu Alan Johnson, bankaların perakende işletme birimleriyle danışmanlık ve ticaret birimleri performansındaki uçuruma atıfta bulunarak, "Finansal krizden bu yana ilk defa büyük bankaların bazı birimlari arasında bu kadar dramatik bir fark yaşadık" dedi.

Citigroup, JPMorgan ve Bank of America'nın grup çapındaki kârları, yılın ilk dokuz ayında toplam 48 milyar dolarlık kredi kaybı harcamalarıyla ölçüldü ve bu, 2019'un ilk dokuz ayındaki kredi kayıpları için ayırdıkları paranın üç katından fazla.

Aynı zamanda, üç banka yatırım bankalarının bazı birimlerinde elde edilen gelirlerde büyük artışlar yaşadı. Bunlar arasında JPMorgan Chase'deki sabit gelirli gelirlerde yüzde 54'lük bir artış ve Citigroup'taki sabit gelirli gelirlerde yüzde 42'lik bir artış da yer alıyor. Özkaynak sigortaları ve borç sigortaları da güçlü kazançlar elde etti.

Bankaların ikramiye politikası nasıl olacak?

Johnson, Morgan Stanley ve Goldman Sachs’ta ödemelerle ilgili daha az çekişme olacağını çünkü diğer büyük kredi bankalarıyla aynı derecede korona virüse bağlı kredi kayıplarına maruz kalmadıklarını söyledi. Morgan Stanley ve Golman bu yıl toplamda sadece 3,5 milyar dolar kredi kaybına maruz kaldı.

Konuya aşina kişilerin ifadelerine göre JP Morgan’nın ödemelerdeki “son derece rekabetçi” bakış açısını koruyacak. Fakat daha geniş ekonomi hakkında orta ve uzun vadeli beklentiler halen belirsiz olduğundan yüksek miktarda ödemeler için kısa vadeli ve disiplinsiz düşünmenin aptalca olacağını da belirtiyorlar.

JP Morgan CEO’su Jamie Dimon geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada ekonomide daha iyi bir sonuç olursa bankanın kredi kaybı rezervinin 10 milyar dolardan fazlasının korunabileceğini ancak iki dipli bir resesyon halinde rezervlerin 20 milyar kolar eksik kalacağı konusunda uyardı.

JP Morgan ve Citigroup en kötüsünün aşıldığını düşünmüyor

Citigroup'ta ikramiye havuzları kârların yüksek olduğu bazı alanlarda yetersiz olabilir ancak banka rakipleriyle eşdeğer olmaya özen gösteriyor. Bank of Amerika’nın ismi verilmesini istemeyen bir yöneticisi ise nihai kararların yıl sonunda verileceğini fakat bankanın çalışanları daha düşük ikramiyelere hazırlamaya başladığını belirtiyor.

Johnson konuyla ilgili açıklamasında “Düşük ikramiyeler şu anda akıllıca bir mesaj. Eğer gelirleriniz %50’nin üzerinde arttıysa ikramiyeleriniz de muhtemelen %25 atar” ifadelerine yer verdi. Bankaların sabit gelir birimlerinde muhtemelen en büyük artışın gözleneceğini öngören Johnson, özkaynak birimlerinde bu artışın daha sınırlı olacağını ve gelirlerin geçen yıla göre düşük olduğu M&A birimlerinde ise ikramiyelerde düşüş yaşanacağını öngörüyor.

Goldman Sachs’ta güçlü bilanço maaşları yükseltti

 

Wall Street haftaya yükselişle başladı

 

Biden, seçilirse Türkiye karşıtı mı olacak?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)