BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana Sayfaİlginç Bankacı HikayeleriBankacılıktan sıkılıp tarıma girdiler----

Bankacılıktan sıkılıp tarıma girdiler

Bankacılıktan sıkılıp tarıma girdiler
13 Kasım 2011 - 14:22 www.finansgundem.com

Tarım sektörü finans sektörünün rutinliğinden sıkılanların yeni kaçış noktası. Akın Öngör, Burhan Karaçam, Ersin Özince bunun en güzel örnekleri...

Tarım sektörü finans sektörünün rutinliğinden sıkılanların yeni kaçış noktası. Akın Öngör, Burhan Karaçam, Ersin Özince bunun en güzel örnekleri... Sebze meyve yetiştirmeyi hobi olarak yapanların yanısıra finans sektöründe üst düzey yöneticiyken bütün kariyerini bir kenara bırakıp meslek olarak seçenler de var.
15 yıl bankacılık yapan, daha sonra kendi işini kurma hayali ile Societe General'in operasyonel leasing şirketinin genel müdür vekilliğinde ayrılan Tayfun Erpek de bunlardan birisi. Aralarında bankacıların da olduğu 40 kişi ile 4 yıl önce Prunus Tarım Yatırımları şirketini kuran Erpek, "Özellikle Finans sektöründe çalışanlar bilir, çok zor bir rutini vardır. Sürekli para alışverişleri, faiz hesapları... Manevi tatmin yönü oldukça zayıftır. O yüzden çevremden tarıma geçmek isteyen çok oluyor" diyerek finansçıların tarım sektörüne artan ilgisini çok güzel özetliyor.
TRABZONSPOR'UN ESKİ GENEL MÜDÜRÜ
2007 yılında Manisa'nın Gördes ilçesinde 50 dekarlık alanda badem ve çilek yetiştiriciliği ile başlayan ortak girişim bugün 500 dekarlık bir alanda organik tarımla devam ediyor. 2.5 milyon lira sermaye ile kurulan Prunus'un ortakları arasında Kentbank müfettiş kökenli Burak Güldal, Turkish Bank Yönetim Kurulu Danışmanı Tuğrul Belli, JP Morgan'da üst düzey yöneticilik yapan Karaca Mestçi gibi isimler de dikkat çekiyor. Tayfun Erpek ile Burak Güldal'ın ortak bir diğer özelliği ise Trabzonspor'un şirketleşmesi ve halka açılmasında görev yapmışlar. Burak Güldal aynı zamanda Trabzonspor'un eski genel müdürü.
Organik tarım alanındaki boşluğu ve çevresindeki insanların da tarıma ilgisini farkedince Burak Güldal ile birlikte Prunus'u kurmaya karar verdiklerini anlatan Prunus Tarım Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Erpek, "Bir yıl 50 dekarlık bir alanda deneme yaptık. Oradan aldığımız cesaretle daha büyük yatırıma soyunduk. Önce bademle başladık daha sonra bulunduğumuz bölgenin ikliminin uygunluğu ölçüsünde çeşitli meyve ağaçlarını yetiştiriyoruz. 2008 yılından itibaren sebze ve meyve üretimine başladık" dedi.
İSTANBUL'UN 6 NOKTASINDAYIZ
Büyükşehirlerde tüketicilerin organik ürünlere talebinin her geçen gün arttığına işaret eden Erpek, ancak pahalılık, güven ve erişim sorunu nedeniyle bu alanda ciddi sıkıntılar yaşandığına değindi. Erpek, bu üç sıkıntıya çözüm bulmak, organik ürünleri uygun fiyatlarla tüketiciye ulaştırmak amacıyla 'Tarladan Eve' adlı organik manav zinciri kurduklarını belirterek şunları söyledi: "Aracıları ortadan kaldırarak fiyatları makul tutmaya çalışıyoruz. Organik ürün her zaman konvansiyonel ürüne göre daha pahalı. Hem üretim girdileri daha pahalı, hem ürün daha az. Araya aracılar girdiğinde hem ürün kalitesinde hem fiyatta sıkıntı yaşanıyor. Hasattan 24 saat geçmeden kendi araçlarımıza ürünleri direkt mağazalara ulaştırıyoruz. Küçük semt manavları şeklinde yayılmaya çalışıyoruz. İstanbul'un 6 noktasındayız. Kemerburgaz, Nişantaşı, Bebek, Kızıltoprak, Kandilli ve Kozyatağı'nda şubelerimiz var."
Sertifikasız ürün almayın
Prunus Tarım Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Erpek, organik tarımda en önemli sorunlardan birisinin güvenilirlik olduğuna dikkat çekerek her satılan ürünün organik olmadığını, tüketicilerin bu konuda uyanık olmaları gerektiğini vurguladı. Kanunen yasak olmasına rağmen sertifikasız çok sayıda organik ürün satıldığına değinen Erpek, tüketicilerin gerçekten bir ürünün organik olup olmadığını anlaması için şu hususlara dikkat etmesini önerdi:
"İnsanlar organik ürün aldığında haklı olarak bir şüphe oluyor: Bir tüketici bir mağazaya girdiği zaman öncelikle ürünün ana sertifikasını görmesi gerekiyor. O sertifikada ismi yazılan şahıs tarafından gönderilen ürünün de irsaliyesine bakıp kontrol etmesi gerekiyor. Ancak o şekilde organik ürün olduğunu tespit etmek mümkün. Ancak kötü niyet varsa, 50 kilo domatesin içine 20 kilo konvansiyonel domates karıştırırsa bunu ortaya çıkarmak oldukça güç. Çoğu yerde sertifika dahi ibraz edilemiyor. Eğer bir yerde çok ucuz organik bir ürün görürseniz organikliğinden şüphe etmeniz gerekir. Üretim maliyetleri o kadar yüksek ki, gerçekten layıkıyla yapılmış bir ürünün çok düşük fiyatlarla satılması mümkün değil. "
Bursa, İzmir ve Bodrum'a da açılacak
Tarladan Eve manav zincirini İstanbul'dan sonra Bursa, İzmir ve Bodrum'a da açmayı planladıklarını anlatan Tayfun Erpek, "Franchise modeli ile yayılıyoruz. Her semtte o bölgeyi tanıyan, küçük yatırıma girmek isteyenlerle ortak yatırıma girişiyoruz. 50 bin liralık maliyetimiz var. Bize bir boş dükkan olarak teslim ediyor. İçinin tamamen döşenmesi, kliması, yazar kasasından tezgahına kadar her şey dahil teslim ediyoruz" diye konuştu.
Finanstan daha yorucu
ama manevi yanı kuvvetli
Erpek'e 'Bankacılık günleriniz ile kıyaslarsanız hangisi daha yorucu' diye sorduğumuzda, "Finanstan daha yorucu. Açık arazide çalışmak zor ama çok keyifli ve zevkli. Bir kere toprakla uğraşmanın insanı rahatlatan, terapi yönü var. Finans sektöründe bir rutin yaşıyorsunuz. Daha sonra yıllar içinde hep aynı şeyi yaptığınızı fark ediyorsunuz. Burada ağaç dikiyorsunuz, büyüdüğünü görüyorsunuz. Manevi yanı çok kuvvetli" yanıtını veriyor.
Her yıl ciro yüzde 50 artıyor
2.5 milyon sermaye ile kurulan Prunus Tarım Yatırım A.Ş.'nin bugüne kadar Manisa'nın Gördes ilçesine yaptığı yatırımın 10 milyon lirayı geçtiğini belirten Tayfun Erpek, aylık üretimlerinin 150 ton olduğunu söyledi. Yıl sonu itibariyle 1.5 milyon liralık ciroya ulaşmayı hedeflediklerini aktaran Erpek, her yıl ciroda en az yüzde 50 oranında artış öngördüklerini açıkladı.
ayfer arslan-aksam

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)