BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankacılık sektöründe 3 yeni açılım----

Bankacılık sektöründe 3 yeni açılım

Bankacılık sektöründe 3 yeni açılım
22 Mayıs 2022 - 10:45 www.finansgundem.com

Bankacılıkta 3 ayrı açılım söz konusu: Dijital bankacılık, servis modeli bankacılık ve açık bankacılık. NeoHub Genel Müdürü Gürhan Çam servis modeli bankacılığının 'arka plan' bankacılığı olarak adlandırılabileceğini söylüyor.

Türkiye'de yapılan 3 düzenlemeden dijital bankacılık, hiç şube olmadan tamamen dijital alanda yapılan yeni bir bankacılık türü. Şube açması da beklenmeyen internet bankacılığı ve uygulama üzerinden yürüyen bu bankacılık türünde bir genel müdürlük ve genel müdürlük birimleri ise bulunuyor.

Dijital bankanın şimdilik Türkiye'de örneği yok. Açık bankacılık Merkez Bankası tarafından düzenleniyor. Dijital bankacılık ve servis modeli bankacılık ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından regüle ediliyor. Bazı alanlarda aynı gibi gözüken bu yeni açılımlar özelde ise farklılıklar içeriyor. Habertürk'ten Rahim Ak'ın aktardığına göre Denizbank'ın servis modeli bankacılığı hayata geçirmek için kurduğu NeoHub şirketinin Genel Müdürü Gürhan Çam, bu bankacılık türünün özelliklerini anlatıyor.

Dijital bankacılık modelleri

Dijital bankacılıkta 2 ayrı model mevcut. Birinde sermayeniz 1 milyar TL diğerinde 2.5 milyar TL civarında. 1 milyar lira sermayesi olanlar ticari bankacılık yapamıyor. 2.5 milyar lira sermaye tabanı olanlar tüm bankacılık hizmetlerini yapabiliyor. Aynı yönetmelikte servis modeli bankacılığı da düzenlenmiş durumda.

Arka plan bankacılığı

Servis modeli bankacılığı, 'arka plan' bankacılığı olarak adlandırabiliriz. Dijital banka ile servis modeli arasındaki farklılıklara değinen Gürhan Çam, bir banka için servis modeli bankacılığı yapıyor demenin yeni bir kanal, şube açmak anlamına geldiğini söyleyerek, "Burada oyuna bir üçüncü kişi giriyor. Bu üçüncü kişi diğer sektörlerde çalışan bir sermaye sahibi. Örneğin bir beyaz eşya üreticisi olabilir. İşi beyaz eşya üretmek isteyen birisi kendi iş modeline bankacılık yeteneği de katmak istiyor. Müşteri bir dükkana gittiği zaman şu anda satın aldığı ürün için dükkandan çıkıp bankaya giderek kredi kullanıyor. Servis modeli bankacılığı ile Banka o beyaz eşya üreticisi ile anlaşıp müşteriyi yormadan dükkandan çıkmadan bu işi bitiriyor" ifadelerini kullandı.

Parayı kullandıran yine banka, risk de bankada

Şu anda satıcılar ile yapılan anlaşmalarla bir sistemin kısmen varolduğunu aktaran Çam, "Ancak şu andaki modelde benim satıcılarla çeşitli anlaşmalar yapmam, ürünü alan kişinin krediyi açık ve net bir şekilde kullanması gerekiyor. Servis modeli bankacılıkta ise bunu artık iş modelinin içine gömüyoruz. Buna biz biraz da gömülü bankacılık diyoruz" açıklamasını yaptı.

Çam'ın verdiği bilgilere göre bu sistemde parayı kullandıran yine banka, risk de yine banka üzerinde bulunuyor. Ancak müşterinin bundan haberi bile olmuyor. Bu modelde tek tek dükkanlarla değil büyük üreticilerle anlaşmalar yapılıyor. Anlaşmalar tek tek BDDK götürülüp lisanslı hale geliyor.

Görünmez bankacılık için evlendirme örneği

Çam, bankaların arka plana çekildiği ve müşterilere yeni modellerle bankacılık hizmeti sunulan yeni model için şu örneği verdi: 

Örneğin evlendirme iş modelini örnek olarak ele alalım. Sözden nişandan, çikolata ve yüzük alınmasından, gelinliklerin ve beyaz eşyaların alınmasına, düğün yeri ve ev alımına kadar konsept olarak bir iş modeli geliştiren bir girişimciyi düşünelim. Burada bankacılık yeteneklerine ihtiyaç var. Her adımda müşteriler bankaya gidip kredi kullanmak zorunda. Oysa bunların hiçbirini yapmadan işlerin halledildiğini, gelin ve damadın bankaya gitmeden bu işlerin çözüldüğünü hayal edelim. İşte buna servis modeli bankacılık deniliyor. Biz arka plana geçiyoruz. O gelinle damat yine bizim müşterimiz, riskleri bizim üzerimizde, verilerinin gizliliğini yine biz üstleniyoruz. Riskleri biz ölçüyoruz.

Amaç: Müşteriyi yormadan işlemlerini bitirmek

Adına arayüz sağlayıcılığı da denilen servis modeli bankacılık bu hizmeti sağlayabilen herkese açık. Çam, "Bizim en önemli özelliğimiz müşteriyi yormadan işlemlerini bitirmek. İş ortaklarını da banka denetleyip inceliyor" dedi.

Düzenleme yapıldıktan sonra yurtdışından çok fazla taliplilerinin geldiğini ifade eden Çam, "Bu girişimciler arkasına servis modeli gücünü alarak yurtdışı ile bağlantılı iş yapak istiyor. Risk bankada kalıyor iş ortağı alacaklarını garanti altına alıyor" diye konuştu.

Bankaların maliyeti düşecek

Bankaların bu işbirliğinden en büyük kazancı tabii ki müşteri ağını genişletmek özellikle de şimdiye kadar bankacılığın ulaşamadığı ve nüfusun yüzde 31'ini oluşturan vatandaşlarla bağ kurulması. Bu gelişmenin getireceği diğer önemli avantaj ise vatandaşın bankacılık hizmetine kolay, hızlı ve daha ucuz ulaşabilmesi. Bankaların maliyeti düşeceği için bir takım krediler veya bankacılık hizmetleri bu sistemi kullanacak olanlara daha ucuz ulaştırılabilecek.

QNB Finansbank’tan Servis Bankacılığı

Aktif dijital bankacılık müşteri sayısı 80 milyon 927 kişiye ulaştı

Fibabanka, Servis Bankacılığı'nda hızla ilerliyor

ING Türkiye, 73.4 milyar TL kaynak ve dijital yatırımlarıyla ekonomiye desteğini sürdürdü

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)