BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankacılık, FETÖ'nün hain darbe girişiminden daha güçlü----

Bankacılık, FETÖ'nün hain darbe girişiminden daha güçlü

Bankacılık, FETÖ'nün hain darbe girişiminden daha güçlü
14 Temmuz 2020 - 11:20 www.finansgundem.com

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, "Menfur girişim, uluslararası finans ders kitaplarına örnek vaka olarak geçebilecek bir stres testi olarak görülmektedir" derken, DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş "Geleceğe desteğimiz sürecek" dedi

Küresel finansal krizde başarılı sınav veren Türk bankacılık sektörü, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki hain darbe girişiminde de sistemi ayakta tutarak ve rutin çalışmaları sürdürerek, sektörün stratejik önemini ve gücünü tüm dünyaya gösterdi.

FETÖ'nün Türkiye'nin mili birlik ve beraberliğine, demokrasisine ve ekonomisine yönelik hain darbe girişimi, aziz milletin ve hükümetin kararlı karşı duruşuyla bertaraf edildi.

Darbe girişiminin bankacılık sektörüne ve finansal piyasalara olası etkilerini asgari düzeye indirmek için başta ekonomi yönetimi olmak üzere Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından (TCMB), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kamu ve özel bankalar, katılım finans kurumları ve diğer paydaşlar proaktif adımlar attı.

İlgili kurum ve kuruluşlar, öncelikle yaptıkları açıklamalarla FETÖ'nün hain darbe girişimini güçlü şekilde kınarken, piyasaların rutin çalışmalarına devamı ve sistemin sağlıklı işleyişi için önlemler aldı.

Merkez Bankası, bankalara gerekli likiditeyi limitsiz sağlayacağını ve gerekli görülmesi halinde, finansal istikrarı korumaya yönelik ihtiyaç duyulacak tüm önlemlerin alınacağını duyurdu.

BDDK, ATM'lerde, kredi kartlarında ya da sistemin herhangi bir noktasında sorun olmadığını, sistemimiz normal, rutin çalışmasına devam ettiğini ve endişe edecek herhangi bir olumsuzluğa sevk edecek bir durum söz konusu olmadığını açıkladı.

Kamu ve özel bankalar da vatandaşların şubelerde ve ATM'lerde nakit sorunu yaşamayacaklarını, müşterileri istedikleri miktarda nakdi bankalardan çekebileceklerini ve bu güçte olduklarını vurguladı.

Aradan geçen 4 yılda çeşitli sınamalardan geçen bankacılık sektörü, güçlü sermaye yapısı, deneyimli insan kaynağı ve tecrübeli yönetim kadrosuyla Türkiye'nin stratejik sektörlerinden biri olduğunu kanıtladı.

"Sektöre ve kurumumuza olan güven bir kez daha kuvvetli bir biçimde teyit edildi"

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, ülkeye, millete ve istikrara karşı yapılan 15 Temmuz 2016 hain darbe girişiminin, finansal sistemin sağlamlığı ve ekonomik temellerin güçlü olduğu gerçeğini değiştiremediğini söyledi.

Milletin canı pahasına meydanlara inerek demokrasiye ve egemenlik haklarına sahip çıkarken, finansal otoriteler düzeyinde süratle yapılan görüşmeler ve alınan tedbirlerle bankacılık sisteminde hiçbir sorun yaşanmadığını vurgulayan Akben, ATM, havale ve internet bankacılığı sistemlerinin kesintisiz çalışmasını sürdürdüğünü ve tüm banka şubelerinin normal faaliyetlerine devam ettiğini dile getirdi.

Akben, şunları kaydetti:

"Menfur girişim, Türk bankacılık sektörünün dayanaklılığı ve sahip olduğu dirayetinin gücünü kanıtladığı, uluslararası finans ders kitaplarına örnek vaka olarak geçebilecek bir stres testi olarak görülmektedir. Bankalardan fon çıkışının aksine TL mevduat hacmi artmış, likidite sorunu yaşanmamış, finansal piyasalar ve altyapılar kesintisiz olarak çalışmaya devam etmiştir. Sektöre ve kurumumuza olan güven bir kez daha kuvvetli bir biçimde teyit edilmiştir. 15 Temmuz 2016 sonrası sendikasyon kredisi yenileme oranı yüzde 95 seviyelerinde gerçekleşirken darbe girişimine rağmen yabancı sermayeli bankaların sermaye artışı kararları uluslararası Finans kuruluşların Türkiye’ye olan güçlü güvenini somut rakamlarla göstermiştir.

15 Temmuz, milli birlik ve dayanışma ile tarihe büyük harflerle yazılmıştır. 4. yıldönümünde bir kez daha menfur ve melun darbe girişimini lanetleyerek kınıyorum. Allah tüm şehitlerimizin mekanını cennet kılsın, gazilerimize sıhhat ve afiyet ihsan eylesin. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Gününüzü kutluyorum."

"Ülkemizin geleceğinde stratejik öneme sahip projelere sağladığımız desteği aynı kararlılıkla sürdürdük"

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş de Türkiye'nin ve demokrasinin bundan dört yıl önce önemli bir sınav verdiğini ve bu sınavdan başarıyla çıktığını belirtti.

Aktiflerinin yüzde 100'ünü bu toprakların insanlarının geleceği için kullandıran milli bir banka olarak o dönem yaptıkları değerlendirmelerde bankacılığın ve makroekonomik göstergelerinin sağlam olduğunu vurguladıklarını ve ileriye güvenle baktıklarını hatırlatan Ateş, bu anlayışla, geçen dört yıllık süreçte KOBİ, tarım, bireysel, kurumsal müşteriler ve ülkenin geleceğinde stratejik öneme sahip projelere sağladıkları desteği aynı kararlılıkla sürdürdüklerini anlattı.

Ateş, şunları kaydetti:

"Memleketimizin geleceği için çalışmayı kendisine misyon edinen kurum olma hüvviyetimizle, Türkiye'nin muasır medeniyetler seviyesine erişeceği her türlü zaruri yatırımlar için sağladığımız finansmanı durmaksızın sürdüreceğimizi ifade etmek isterim.

Hem kurulduğumuz günden beri yılmaz savunucusu olduğumuz Cumhuriyetimizin ve milli duruşumuzun bize verdiği güçle hem de omuzlarımızdaki sorumluluğun bilinciyle çalışmaya devam edeceğiz."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)