BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringBankacılık Dışı Finans Sektörü istikrarlı büyüyor----

Bankacılık Dışı Finans Sektörü istikrarlı büyüyor

Bankacılık Dışı Finans Sektörü istikrarlı büyüyor
15 Kasım 2016 - 14:06 www.finansgundem.com

Finansal Kiralama, faktoring ve finansman şirketleri her şeye rağmen hız kesmiyor…

Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri’ni tek çatı altında temsil eden Finansal Kurumlar Birliği (FKB), üç sektörün 2016 yılı 9 aylık konsolide verilerini açıkladı.

Konsolide verilere göre üç sektörün 2016'nın ilk 9 ayında 2015'in aynı dönemine kıyasla:
Aktif toplamı yüzde 10,5 artışla 103.577 milyon TL'ye,
İşlem hacmi yüzde 3,1 artışla 114.133 milyon TL’ye,
Faaliyet konusu alacakları yüzde 10,7 artışla 92.370 milyon TL’ye,
Özkaynak büyüklüğü yüzde 16,2 artışla 15.134 milyon TL’ye ulaştı.
Net kârlılık artışı ise yüzde 13,9 olarak gerçekleşmiştir.

Finansal Kurumlar Birliği’nin 2016 yılı ilk 9 aylık konsolide verilere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Mehmet Cantekin finansal piyasalardaki dalgalanmalar ve ülkemizin de yoğun olarak etkilendiği bölgesel jeopolitik sorunlara rağmen, Finansal Kurumlar Birliği üyesi şirketlerin reel sektörü desteklemeye devam ettiklerini; ekonomiye sundukları katkıyı artırarak, büyümeyi sürdürdüklerini söyledi.

FKB çatısı altında temsil edilen üç sektörün finansal performansına ilişkin bilgi veren Cantekin: “Finansal Kiralama sektörümüzün alacakları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,1 artarak 40 milyar TL seviyesine ulaştı. Satıp geri kiralama ürünü sayesinde geçtiğimiz yıl sektörün aktif büyüklüğü gözle görülebilir bir ivme kazanmıştı. Sektörün aktif büyüklüğü son 1 yılda yüzde 5,7; öz kaynakları ise yüzde 14,4 oranında büyüdü.

Faktoring sektörüne baktığımızda; 2016 yılının 3. çeyreğinde işlem hacmi 86 milyar TL; alacakları ise 26.8 milyar TL olarak gerçekleşti. Sektörün aktif büyüklüğü geçen yıla oranla yüzde 9,1’lik artışla 28.7 milyar TL; öz kaynakları ise yüzde 7,8 büyüme ile 5 milyar TL olarak gerçekleşti. 62 faktoring şirketi ile faaliyet gösteren sektör, her geçen gün genişleyen ve bugün 96 bini aşan müşterisinin 86 milyar TL’lik ticaretine aracılık etti.

Finansman Şirketleri’ne geldiğimizde ise, 2016 yılı 3. çeyrek verilerini yine geçen yılın aynı dönemine göre karşılaştırdığımızda; sektörün büyüme ivmesinin devam ettiğini görüyoruz. Sektörün işlem hacmi 2016 yılı 3. çeyreğinde yüzde 15,6 oranında büyüyerek, 15 milyar TL’yi aştı. Aktif büyüklüğü 30.5 milyar TL seviyesine erişirken, mikro kredilerde pazara giren yeni üyelerimizle müşteri sayımız 2 milyona yaklaştı. Alacak büyüklüğü ise 25.7 milyar TL oldu.

2016 yılının 3. çeyreği itibarıyla; Finansal Kurumlar Birliği olarak temsil ettiğimiz bankacılık dışı finans kesiminin toplam finans sektörü içindeki payı; aktif büyüklüğüne göre yüzde 3,9, alacaklara göre yüzde 5,4 ve öz kaynaklara göre de yüzde 4,9’a erişmiş durumda. Yine toplam işlem hacmimizin GSMH içindeki payı da yaklaşık yüzde 7,4 seviyesinde.”

2016 yılını Bankacılık Dışı Finans Sektörü olarak başarılı bir şekilde geride bırakacaklarına inandığını belirten Cantekin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri sektörlerinin güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme için bütün paydaşlarıyla yakın bir iletişim içinde geleceğe umutla baktığını söyleyebilirim. Birlik olarak da önümüzdeki dönemde yapacağımız çalışmalarla ve her üç sektör arasında giderek güçlenen sinerjinin de katkısıyla başarılı performansımızın devam edeceğine olan inancım tam."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)