BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankacılığı dönüştüren 4 dijital hizmet----

Bankacılığı dönüştüren 4 dijital hizmet

Bankacılığı dönüştüren 4 dijital hizmet
03 Ocak 2022 - 15:10 www.finansgundem.com

Dijital bankacılık hizmetlerinin sağladığı kolaylık ve hız, bankacılık sektörü için dijital bankacılığı vazgeçilmez hale getirdi. Pandemi döneminde hız kazanan dijitalleşme trendinde, bankacılık sektörünü 4 dijital hizmet dönüştürdü.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dijital bankacılığın kullanıcılara sunduğu hız ve kullanım kolaylığı, bu uygulamaları birçok kişi için vazgeçilmez kıldı. Fintek ve bankacılık sektöründe özellikle dört inovasyon, tüketicilerin bankacılık işlemlerini ve finansal hayatlarını kolaylaştırdı. Bankalar uzun süredir dijital devrimin ön saflarında yer alıyor. İnternet bankacılığı 1990’larda sektör için bir gerçeklik haline geldi. Mobil bankacılık ise 2000’lerin başında kullanılmaya başlandı. Son yirmi yılda bankacılık hizmetlerini tüketiciler için daha kolay erişilebilir hale getiren birçok inovasyon gerçekleşti. Fintek uygulamaları ve platformları ise tüketiciler için yeni avantajlar sağladı. Korona virüs pandemisi, bankacılık sektörünün dijitalleşmeyi hızla benimsemesi için itici bir güç oluştururken, sektörü dönüştüren dijital teknolojiler de öne çıkıyor.

1. Dijital KYC (Müşterini Tanı)

Müşterini Tanı (KYC) süreci, görüntülü tanıma sistemlerinin kullanılmaya başlamasıyla dijitalleşti ve hız kazandı.

Görüntülü sistemlerin kullanılmasıyla fintek şirketlerinin yeni müşteri kabul süreçleri de kolaylaştı. Banka şubelerine yapılan ziyaretler ise minimuma indi. Bugünlerde tüm bankalar ve kredi kurumları müşterileriyle iletişim kurmak için yapay zeka (AI) temelli botları kullanıyor. ‘Chatbot’ ismi verilen bu uygulamalar, insanların verdiği müşteri desteğinin maliyetinin oldukça küçük bir miktarıyla, milyonlarca tüketiciye destek verebiliyor.

Teknolojik gelişmelerle birlikte botlar da giderek daha karmaşık sorulara yanıt verir hale geliyor.

2. Yeni nesil bankalar

Yeni nesil bankalar yalnızca online olarak hizmet veriyor ve fiziki banka şube ağlarına sahip olmadıkları için daha düşük bir maliyetle çalışıyor. Bu bankalara aynı zamanda online banka, dijital banka ya da sanal Banka gibi isimler de veriliyor. Teknolojideki ilerlemeler bu bankaların daha düşük maliyetlerle daha fazla müşteriye ulaşmasına imkan tanıyor. Dijital platformlar olarak, bu bankaların temel faaliyet alanı finansal hizmetlerin dijital dağıtımı.

3. Uygulama programlama arayüzü (API) temelli bankacılık

Uygulama programlama arayüzleri ya da API’ler bankaların fiziki kurumlardan, dijital kurumlara dönüşmesine imkan tanıyor. Müşteriler mobil uygulamalarıyla daha fazla işlem yapmak istiyor. Ödemeler, fatura işlemleri ya da para yönetimi gibi çeşitli alanlardaki işlemleri mobil bankacılık üzerinden gerçekleştirmek isteyen müşterilere, API bankacılığı yeni olanaklar tanıyor. API bankacılığı ürünlerin ve hizmetlerin, veri paylaşımı aracılığıyla birbiriyle ‘iletişim’ halinde olmasına imkan sağlıyor. Bu da daha hızlı ve daha etkin bir işleyiş anlamına geliyor.

4. Self-servis bankacılık

Banka şubeleri 2021 yılında kısmen de olsa normale dönse de, pandemi sürecinde dijital bankacılık hizmetlerini kullanmaya alışan müşteriler, hem sağlık hem de kullanım kolaylığı nedeniyle dijital hizmetleri kullanmaya devam ediyor. Banka şubeleri bankacılık sektörünün önemli bir bileşeni olmaya devam edecek olsa da, danışmanlık hizmetlerinde bir dönüşüm yaklaşıyor. Aynı zamanda mikro şube ya da bankaların şube paylaşımı gibi konular da popülerlik kazanacak.

Yeni teknolojiler ve dijital hizmetler banka müşterileri tarafından yaygın bir şekilde benimsendi ve normalleşti. Bu nedenle bankacılık sektörü bir daha asla eskisi gibi olmayacak.

Vodafone kullanıcılarının faturası kabaracak

 

İngiltere'nin banka şubesi krizine çözüm

 

Sigortacı AXA hızla küçülüyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)