BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana Sayfaİlginç Bankacı HikayeleriBankacılığı bıraktı fal bakıyor----

Bankacılığı bıraktı fal bakıyor

Bankacılığı  bıraktı fal bakıyor
12 Şubat 2012 - 09:18 www.finansgundem.com

Yatırım danışmanı, eczacı, sosyolog, bankacı, eğitimci ve ekonomist bir araya geldi. Sanal âlemde dünyanın profesyonel falcıları oldular.

Türk kahvesi içilir de fal bakılmadan olur mu? Aşk, para, iş, sağlık için kapatılır fincanlar...
“Fala inanma falsız da kalma” sözü herkesin aklının bir köşesinde olsa da fincandan çıkanlar can kulağıyla dinlenir. Falı fal yapan ise iyi bir falcıdır.
İşte bu kültür yeni bir iş kapısı da doğurdu. Haftanın 7 günü 24 saati sadece bir ‘tık’la kahve falı bakılır hale geldi.
Dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinden biri olan Ernest&Young’da yönetici pozisyonunda çalışan 30 yaşındaki Sertaç Taşdelen, 37 yıllık eczacı olan annesinin isabetli fallarından ve bu konudaki ününden ilham alarak kurduğu www.binnazabla.com internet sitesi ile dünyada bir ilke imza attı. Yıllardır analizler yaparak adeta şirketlerin ‘yatırımların falına’ bakan Taşdelen, Türk kahvesi falında online dönemi başlatarak uluslararası bir üne kavuştu.
Taşdelen ve annesinin kurduğu binnazabla.com her yönüyle bir ilk. Falcıları bile yabancı dil bilen, üniversite mezunu... Kimi bankacı, kimi sosyolog, kimi psikolog, kimi ekonomist, kimi ise müzik ve yabancı dil öğretmeni.
Peşini bırakmadılar
Sertaç Taşdelen, renkli bir kişilik... Mesleği yatırım danışmanı. Yatırımcılara atacakları adımlarla ilgili yol gösteriyor, stratejiler çiziyor. Aynı zamanda profesyonel bir fotoğraf sanatçısı... Dünya çapında sergiler açıyor.
Ernest&Young’ın yurtdışı operasyonlarında görev yapan Taşdelen, geçen yıl Dubai’den Singapur’a transfer oluyor. Bilkent mezunu Taşdelen’in, binnazabla.com macerası da tam bu noktada başlıyor. Dubai’ye oğlunu ziyarete giden Binnaz Hanım, oğlunun uluslararası çaptaki arkadaşlarıyla keyifli sohbetlerini Türk kahvesi ve falıyla renklendirir.
Binnaz Hanım’ın falları artık vazgeçilmezdir. Taşdelen’in Singapur’a transferi geride kalanları üzer ama Binnaz Hanım’ın peşini bırakmazlar. “Fincanların fotoğrafını çekip gönderelim. Falımıza bak” teklifleri üzerine Taşdelen ve annesinin aklında ampul yanar.
“Bu niye bir iş modeli olmasın” diyen Taşdelen, hemen işe koyulur. İlk önce amatör bir site hazırlanır. Binnaz Hanım, yakın çevreden gelen resimlere bakarak yorumlarını yapar ve gönderir.
Aylık kazanç 2 bin TL
İş kısa sürede kulaktan kulağa yayılır. Binnaz Hanım, talebe yetişemez. Bunun üzerine de anne oğul işi büyütmeye karar verir. İlk olarak internet sitesi ABD’deki yazılımcılarla profesyonel bir hale getirilir. Ödeme sistemleri oluşturulur. En önemlisi Binnaz Hanım’ı aratmayacak yorumcular bulunur.
O dönemde siteyi duyan fal bakmaya meraklı kişilerden de mail’ler yağıyordur. Gelen teklifler üzerine birtakım değerlendirmelerden ve elemelerden sonra yorumcular işe alınır.
Yaptıkları işi bir sosyalleşme platformu olarak gören anne-oğul, oldukça titiz davranıyor. Yorumcu seçiminde katı bir prosedürleri olduğunu belirten Sertaç Taşdelen, “Kehanette bulunmak için değil, pozitif enerjiyi toplum geneline yaymak için yola çıktık. Bunun için de çalıştığımız kişilerin çok düzgün ve güvenilir olması gerekiyor. Önce yorumcu adayları bir mülakattan geçiyor. Daha sonra deneme sürecini de başarıyla geçmeleri gerekiyor” diyor. Taşdelen, yorumcuların aylık gelirinin 2 bin TL’nin üzerinde olduğunu söylüyor.
Performansları şeffaf
İnternet sitesinde yorumcuların performansları fal baktıranların yaptığı puanlama ile tespit ediliyor. Ve yorumcuların profillerinde bugüne kadar kaç fal baktığı, gelen yorumlar ve aldığı puan görülebiliyor.
Test ettim
Tüm bu bilgilerle yetinmeyip bir Türk kahvesi tutkunu olarak falımı kapattım ve sıra siteyi test etmeye geldi. Sitede anlatıldığı üzere fincanın içini ve tabağını fotoğraflayarak sisteme yükledim. Yorumcumu seçtim ve ödemeyi yaptım. Yorumlar, yoğunluğa göre 4 ila 8 saat arasında ulaştırılıyor. Benim falım ise 2 saat içinde mailime düştü. Yorumu mu merak ediyorsunuz? O da bana kalsın...

Yorumcular
Bankacılığı  bıraktı fal bakıyor

Meral Saydam
Kişisel merakından dolayı yakın çevresinin Türk kahvesi fallarına bakan Meral Saydam, 32 yaşında ve evli. Binnazabla.com ile tanışana kadar bankacılık yapıyor.
Siteye yorumcu olarak kabul edildikten sonra bir süre daha bankacılık yapmaya devam eden Saydam, yeni işini daha çok seviyor ve bankacılığı bırakıyor.
6 ayda 1650 fal baktığını belirten Saydam, gelir olarak da bankacılık günlerini hiç aramadığını hatta daha da fazlasını kazandığını belirtiyor. 32 yaşındaki Saydam’ın fun club’ı bile oluşmuş durumda.

Sosyoloğun falı bir başka olur
Esra Karakuş
Esra Karakuş, 23 yaşında. Kıbrıs’ta yaşayan Karakuş, Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezunu. Şu anda basında sağlık haberleri üzerine yüksek lisans yapan Karakuş, yorumculuktan elde ettiği gelir sayesinde eğitim masraflarını karşıladığını ve ailesinden maddi bir destek almaya ihtiyacının kalmadığını belirtiyor. Günde ortalama 20 fal baktığını belirten Karakuş, sosyolog olduğu için bu işin aynı zamanda kendisi için farklı bir deneyim olduğunu kaydediyor. Karakuş, en çok aşk konusu için fal kapatıldığını ve ‘ne zaman arayacak’ sorusu sorulduğunu söylüyor.

Üniversite mezunu İngilizce biliyor
Elmas Sezer
Dokuz Eylül Üniversitesi’nden mezun olan Elmas Sezer, İzmirli... İngilizce biliyor. Şu ana kadar site üzerinden 800’e yakın kahve, 316 tane de tarot falı bakmış.

Faldan 15 tekerlekli sandalye çıktı
www.binnazabla.com internet sitesinde kahve ve tarot falı bakılıyor. Tarot falı 15, kahve falı ise 10 TL. Bakılan bir falın ücretinin yüzde 18’i KDV’ye gidiyor. Yüzde 3’ü Bedensel Engelliler Derneği’ne bağış olarak gönderiliyor. Geri kalanı da yüzde 50-50 yorumcu ve site arasında paylaşılıyor. Bugüne kadar bakılan fallardan 15’e yakın tekerlekli sandalye bağışı yapıldı.

Japonya’dan bile baktıran var
Binnazabla’nın müdavimleri sadece Türkler değil. Sitenin Japonya’dan ABD’ye, Avustralya’dan Dubai’ye, Kanada’dan İngiltere’ye yüzlerce yabancı takipçisi var. Bu yüzden de yabancı dil faktörü yorumcu seçiminde önemli bir rol oynuyor. Taşdelen, sıkı takipçilerinin ağırlıklı olarak banka müdürleri, doktorlar, işadamları, mühendisler gibi yüksek profilli kişiler olduğuna dikkat çekiyor.  SİBEL CİNGİ / Radikal

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)