BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankacılar sektörden ayrılmayı düşünüyor----

Bankacılar sektörden ayrılmayı düşünüyor

Bankacılar sektörden ayrılmayı düşünüyor
15 Şubat 2021 - 12:59 www.finansgundem.com

Brexit ve korona virüs krizi bankacılar için ‘çok daha uzun çalışma saatleri’ anlamına geldi. Finans profesyonelleri kariyer seçeneklerini yeniden değerlendirmek zorunda kaldı

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’nin başkenti Londra’da bankacılar toplu bir kariyer krizi yaşıyor. Korona virüs krizi ve Brexit’in bir araya gelmesiyle oluşan baskı, finans profesyonellerini sektörden ayrılmayı düşünmeye itiyor. Yakın zamanda Financial News’in yaptığı bir anket çalışmasında, Londra’nın üst düzey finans çalışanlarının %42’sinin sektörden ayrılmayı düşündüğü ortaya çıktı. Çalışanların yöneticileri de pandemi sürecinde piyasa koşulları değişirken, değişiklik ihtimalini değerlendiriyor.

Londra’nın Finans sektöründe yer alan bir kariyer danışmanı, “Brexit birçok üst düzey bankacının ekiplerinin yapısını yeniden değerlendirmesine neden oldu. Daha fazla kişinin İngiltere’den ayrılma ihtimali yüksek” dedi. Açıklamasının devamında, “pandemi ev hayatı ve iş arasındaki çizginin silikleşmesine neden oldu ve bunun sonucunda birçok kişi kariyerlerinin yönünü sorgulamaya başladı” ifadesini kullandı.

Brexit anlaşmasının istihdam güvenliği üzerindeki etkileri endişe yaratıyor. Ankete katılan 85 üst düzey finans çalışanının %26’sı, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının daha fazla istihdam kaybına neden olabileceğinden korktuğunu belirtti. Katılımcılardan biri, “istihdam güvenliğinden ve karantina sürecinde yaygınlaşan sanal toplantılardan endişeliyim. Bu insanların çok daha uzun saatler çalıştığı anlamına geliyor” dedi. Londra’nın yüksek maaşlı yatırım bankacılığı işi arayanlar için taşıdığı liderlik konumu, Brexit anlaşmasının ardından, Coalition’ın sektör verilerine göre sallantıda.

2017 yılında, Avrupa’da en büyük 12 yatırım bankasının üst düzey pozisyonlarının %77’si Londra’da yer alıyordu. Bu oran geçtiğimiz yılın sonunda %63’e düştü ve Colatilition’a göre 2021 yılı sonunda daha da düşüş göstererek %59’a gerileme ihtimali yüksek. Bunların arasında Londra’da önemli operasyonları bulunan dünyanın en büyük yatırım bankalarının sağladığı 17,500 kişilik istihdam da var.

Coalition’ın Araştırma Direktörü Youssef Intabli, “birçok banka şimdi satış personelini taşıdı ancak borsacılar 2020 sonunda ve 2021 boyunca İngiltere’yi terk etmeye devam edecek” dedi. Açıklamasında, “kaç kişinin daha taşınması gerektiği, düzenleyicilerin taleplerine bağlı olacak” ifadesini kullandı.

Frankfurt ve Paris, Londra’dan ayrılan bankacılık istihdamından en fazla fayda sağlayan iki şehir oldu. Coalition’a göre, Frankfurt ve Paris şimdi Avrupa’daki büyük yatırım bankalarındaki ön büro işlerinin %20’sini çekmiş durumda. 

Intabli, “bankalar şimdi ilk kez İngiltere ve Avrupa kolları için kar ve zarar bildirimlerini ayırmak zorunda kalıyor. Açıklamasının devamında, “gelirlerin düşüş gösterdiği bir alanda daha fazla kaynak harcamak mantıklı değil. Burada istihdam kaybı beklemeliyiz” ifadesini kullandı. Üst düzey finans çalışanları, şubat ayında Financial News’e yaptıkları açıklamada Brexit’in operasyonlarını yerel düzenleyicilerin gereksinimlerinin ötesinde düşünmeye zorladığını söyledi.

Daha önce Londra’da bulunan yatırım bankacıları ise, Avrupa’daki müşterileriyle iletişim kurma konusunda zorluk yaşıyor ve ilk kontağı Avrupalı meslektaşlarına bıraktı. Bunun sonucunda birçok banka uzun vadeli personel değişimlerini değerlendiriyor. Avrupa’da spesifik sektörlere eğilen, daha önce Londra’da yer alan bankacıların şimdi Avrupa’da güçlendirilmiş operasyonlarda yer alma ihtimali yüksek. Goldman Sachs, JPMorgan, Citigroup ve BNP Paribas da Frankfurt ve Paris’te işe alım yapan bankaların arasında.

Bankacılık alanında işe alım danışmanlığı yapan Dartmouth Partners’ın CEO’su Logan Naidu, Paris ve Frankfurt’taki pozisyonlarda son haftalarda artış görüldüğünü söyledi. 

Naidu, “İngiltere’yi terk ederek Avrupa’ya yerleşmeye çalışanların izdihamı yok ancak kademeli bir düşüş olduğu takdirde ortaya çıkabilir” dedi. Açıklamasında, “genç bankacılar taşınmaya daha ılımlı yaklaşırken, üst düzey yöneticiler doğru fırsata yönelecektir” ifadesini kullandı.

Bankalar uzun süre önce Avrupa’ya yeterli sayıda çalışan göndermedikleri konusunda uyarı almışlardı. 28 Ocak’ta Avrupa Bankacılık Otoritesi Başkanı Andrea Enria bazı bankaların, Brexit’le ilişkili çalışan transferlerini tamamlamadığını söylemişti.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, ocak ayında yaptığı açıklamada Brexit nedeniyle Londra’da 7,000 bankacılık işinin kaybedildiğini tahmin ettiğini söylemiş, bunun yalnızca ilk dalga olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu. Bu rakam, 2016’da gerçekleşen referandumun ardından bazı uzmanların tahminlerinde öne çıkan 40,000 istihdam kaybı beklentilerinin oldukça altında. Ancak bankalar, 3,500 bankacılık pozisyonunun daha önümüzdeki üç ila beş yılda Frankfurt’a taşınabileceğini söylüyor.

İngiltere hükümeti ise 24 Aralık tarihinde imzalanan Brexit anlaşmasının Londra’yı nasıl etkileyeceği konusundaki belirsizlik nedeniyle eleştiri oklarını üzerine çekiyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, anlaşmanın imzalanmasının hemen ardından “istediğimiz kadar ileriye” gitmiyor diyerek itirafta bulundu. Odak noktalarından biri ise, İngiltere ve Avrupa Birliği arasındaki ayrılığın ardından bankaların Avrupa’daki müşterilerine erişim sağlayabilmesine imkan tanıyacak olan denklik kavramı.

Aquis Exchange’in CEO’su Alasdair Haynes, yatırım işlemlerinin Londra’ya geri döneceğini düşünenlerin “hayal dünyasında yaşadığını” söylerken, Barclays’in eski CEO’su Bob Diamond ise bunun “siyasi bir başarısızlık” olduğunu dile getirdi. Amsterdam şimdiden, Avrupa’nın en büyük hisse işlemleri merkezi olarak Londra’nın yerini aldı. Johnson’ın sözcüsü, 11 Şubat günü Avrupa Birliği’ni eleştirerek, denklik konusunda herhangi bir gelişme olmadığını söyledi. Başbakanlık Sözcüsü, “gerekli tüm evrakları teslim etmiş olmamıza ve dünyanın en önde gelen finansal merkezlerinden biri olmamıza rağmen, Avrupa Birliği halen tam denklik sağlamadı” dedi.

Sompo Sigorta'nın kârında büyük düşüş

 

Sterlin 3 yıl sonra dolar karşısında kritik seviyede

 

Yatırımcılar Avrupa hisselerindeki fırsatları yakalamalı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)