BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBankacılar gece 10'a kadar borç yapılandırıyor----

Bankacılar gece 10'a kadar borç yapılandırıyor

Bankacılar gece 10'a kadar borç yapılandırıyor
10 Ekim 2018 - 00:05 www.finansgundem.com

Ekonomist Can Pamir, Bakan Albayrak'ın açıkladığı 'Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı'nı değerlendirdi. Belli mallara %10 indirim için karaborsa uyarısı yapan Pamir, bankacıların yeni kredi yerine eski borçları yapılandırdığını söyledi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı 'Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı', ekonomi çevrelerinde 'yılbaşına kadar soluk aldırıcı ve olumlu' olarak yorumlandı. Ama belli mallara, tepeden inme yüzde 10 indirim yapmanın uzun vadede narh etkisi yapması ve karaborsayı tetikleme ihtimali de bulunuyor.

RSFM'de Ahu Özyurt'un sorularını yanıtlayan ekonomist Can Pamir, fiyat artışı konusunda atılması gereken başka adımlar da olduğunu söyledi.

"Kurda gelinen noktayı artık fiyatlarda yaşıyoruz. Yani o ilk şoku geçtik. Yani belli ölçüde 6.20'leri kabul ediyoruz. Sayın Albayrak'ın sözüne katılıyorum, iş dünyasını beklediği kurda bir dengelenme olması ve nispeten onu bu günlerde yaşıyoruz" diyen Can Pamir, "yüzde 10'luk indirimi yapabilecek kadar kar eden şirketler varsa elbette yapsınlar, bundan sadece mutlu olunur ama ben o kadar yapabileceklerini sanmıyorum. Serbest piyasa ekonomisinde zaten yapabilecek olan yapar, tüketici tercihini gösterir ve arz-talep dengesi kurulur. Dışarıdan müdahale sürdürülebilir olmaz" dedi.

'KARABORSAYA DİKKAT'

Tavan fiyat uygulamasının kendi içinde riskler barındırdığına dikkat çeken Can Pamir, "Bir tavan fiyat koymanız durumunda o zaman piyasada bir azlık meydana gelir. İnsanlar mal bulamazlar. Arz kısılır, orta vadede karaborsa oluşur. Tabii bunu bu kadar iddialı söylemeyelim. İki aylık bir uygulama işi bu noktaya getirmez ama sorunu da çözmez" uyarısını yaptı.
Mustafa Varank'ın yüksek katma değerli üretim konusundaki açıklamalarını da cesaret verici bulduğunu belirten Can Pamir, nihai aşamada verilen kredi desteklerinin üretici ve teknoloji geliştiriciler için yeterli olmayabileceğini, başlangıçta sermaye desteği gerektiğini belirtti.

'YENİ KREDİ VEREMİYORLAR ÇÜNKÜ ESKİLER DÖNMÜYOR'

Alınan kararların ekonomiye motivasyon amaçlı olduğunu belirten Can Pamir, "Evet motivasyon önemlidir ama biz de futbol maçı yapmıyoruz. Bu iş sadece sticklerlarla, sloganlarla halledilebilecek bir noktada ve sadece psikolojik değil" diye konuştu.

Bankalar Birliği'nin aldığı borcu 24 takside kadar vadelendirme kararı ve Bakan Albayrak'ın "yüksek kredi faizlerinde yüzde 10'luk indirim yapacaklar" talimatını da yorumlayan Can Pamir şöyle dedi:

"Konuştuğum bankacılar ‘yeni kredi filan konuşamıyoruz, öğleden sonra giriyoruz toplantıya akşam 8, 9 10'a kadar yeniden yapılandırma için uğraşıyoruz. Bunu ödeyemiyor, ne zaman ödeyebilir, ne şartlarda ödeyebilir hep bunun için uğraşıyoruz' diyorlar. Reel sektör tarafında istismar var mı onu da kontrol etmek lazım. Ama ben bankacıların ciddi anlamda iyi niyetle yaklaştığını biliyorum. Eski krediler dönmediği için yeni kredi vermekte zorlanıyorlar. Onlar da sihirbaz değiller. Ellerinden geleni yapıyorlar"

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • turan10 Ekim 2018 15:00

    Hep hikaye hep hikaye hep öteleme hep öteleme...

  • finansmancı10 Ekim 2018 10:10

    bankaların iyiniyetli olduklarını düşünmüyorum... ağırlıklı ortlama mevduat maliyetleri % 26-27 iken (29-30 verdikleri var ama ortalama bakmak lazım) % 40 larda kredi faizi uyguluyorlarsa iyiniyet bunun neresindedir..

  • KILIÇ10 Ekim 2018 08:13

    İNSANLIK DUYGUSU İLE HAREKET EDİLMELİ ALICI VE SATICI KENDİNİ KARŞIDAKİNİN YERİNE KOYMALI SENDE PARA YİYECEK AGIZ YOK O PARANI ALIR BEN YERİM ANLAYIŞI İNSANLIKLA BAGDAŞMAZ.

  • Fadil danisman10 Ekim 2018 02:33

    IYI KI KRIZ YOK!

  • KARTALAĞABEYLİ10 Ekim 2018 01:36

    BU ÜLKEDE 2005 YILINDA EKONOMİK DARBE OLMUŞ..OLMADIĞINI YORUMLAYABİLECEKMİSİNİZ?BU BAĞLAMDA TÜM KONJEKTÖR HİÇ EDİLMİŞ İTHALAT BAŞ ROL OYNAMIŞ BU DEMEK OLUYORKİ ENFİLASYON VE TÜM GÖSTERGELER FİYATLAMA GEÇ KALMIŞ BI FİYATLAMA

  • KARTALAĞABEYLİ10 Ekim 2018 00:59

    BU ÜLKEDE GERCEKDE ENFİLASYONMU VAR YOKSA GEÇMİŞ BAZ ALINDIĞIDA GEÇ KALMIŞ BI FİYATLAMA MI? TÜM GÖSTERGELER BAZ ALINDIĞINDA