BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBanka ve fintek işbirliği yükselişte----

Banka ve fintek işbirliği yükselişte

Banka ve fintek işbirliği yükselişte
26 Şubat 2021 - 16:09 www.finansgundem.com

Korona virüs pandemisi nedeniyle dijitalleşmenin hızlanması ve banka şubelerinin sosyal mesafe önlemleri kapsamında kapatılmasıyla birlikte banka ve fintek şirketleri arasındaki işbirlikleri yükselişte

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tüketiciler artık mobil telefonları üzerinden bir banka hesabı açabiliyor, başka bir ülkeye para gönderebiliyor ya da bir arkadaşının doğum günü hediyesi için ödeme yapabiliyor. Bundan önce bu işlemleri yapabilmek için banka şubelerine gitmek gerekiyordu, ancak dijitalleşmeyle bankacılık işlemlerini bilgisayarlarımızdan ve cep telefonlarımızdan yapabiliyoruz.

Bankalar ise dijitalleşmenin getirdiği yeni döneme adapte olmak için dev yatırımlar yapıyor. Bu yatırımların bir kısmı ise fintek şirketlerine yöneliyor.

Bundan beş yıl önce geleneksel devlerle yarışmaya çalışan küçük şirketler olarak görülen fintekler, şimdi süreçleri sadeleştirmek, sinerji yaratmak ve yeni özellikler üretmek için bir işbirliği fırsatı olarak görülüyor.

İspanya’nın fintek ve sigorta teknolojisi birliği Finnovating’in Başkanı ve Kurucusu Rodrigo de la Cruz, bu start up şirketlerinin İspanya’da ortaya çıktığı dönemde, bankalar tarafından rakip olarak görüldüklerine dikkat çekti. De la Cruz, Business Insider’a yaptığı açıklamada, “pazarda çok fazla ses vardı ve zemin kazanmak için daha agresif mesajlar veriliyordu” dedi. Açıklamasının devamında, “fintek oldukça önemli bir evrim geçirdi” ifadesini kullandı.

İlk başta şirket finansmanının teşvik edilmesi için 2015’te kabul edilen yasanın ardından kitlesel kredi şirketlerinin ortaya çıkması hukuki zemini hazırladı. Daha sonra şirketler bir çok alana yayıldı. Bu alanlar arasında, şirketlere yeni müşteri kabulünü kolaylaştırmak için teknoloji hizmetleri sunma ve blockchain de yer aldı.

Sektördeki bu dönüşüm aynı zamanda, bankaların tutumunu da değiştirdi. Fintek şirketlerini rakip olarak görmektense, finans sektörüne giriş yapan büyük teknoloji şirketlerine karşı müttefik olarak görmeye başladılar. Asufin’in Başkanı Patricia Suárez, yaptığı açıklamada, “ilk önce bankalar tarafından bir tehdit olarak görüldüler ve şimdi değişimi hızlandırmak için bir fırsat olarak görülüyorlar” dedi.

Büyük bankalar fintek şirketlerine yatırım yapmak için fonlar oluşturdu. Aynı zamanda bilgi edinmek için inovatif ekosistemi oluşturmak için de start-up şirketlerine teşvikler sağladı. Bu bağlamda, yeni hizmetlerin denenmesine ve test edilmesine imkan tanıyan yenilik havuzları, şimdiden bankalar ve fintekler arasında oluşan işbirliğini gösterdi.

Bankia, fintek şirketi Finweg ile işbirliği içinde hazırladığı bir dijital ödeme projesini açıkladı. Proje blockchain teknolojisini kullanarak para transferi üzerine odaklanan bir dijital ödeme platformu olarak tasarlandı. Büyük bankaların geri kalanı ise halen projeleri analiz ediyor ancak neredeyse tüm bankalar bu alana girmeye istekli. Hiç kimse dijitalleşme trenini kaçırmak istemiyor.

Bitcoin rallisinden alınması gereken 3 önemli mesaj

 

Dolarda yükseliş kalıcı değil

 

Facebook yaklaşmakta olan akıllı gözlükler için yüz tanıma teknolojisini değerlendiriyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)