BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBanka soymak neden demode oldu?----

Banka soymak neden demode oldu?

Banka soymak neden demode oldu?
05 Ocak 2023 - 16:56 www.finansgundem.com

Başta ABD olmak üzere birçok ülkede banka soygunu haberleri bir zamanlar manşetleri sık sık süslerdi. Ancak pandemiyle başlayan yeni süreç, banka soygunlarını giderek anlamsız hale getirdi.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir zamanların meşhur banka soygunu haberleri tarih oluyor. Sadece ABD’de değil tüm dünyada banka soymak giderek demode hale gelmeye başlıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Banka soymanın eskisi kadar popüler olmaması sebepsiz değil. Bir ilkin gerçekleştiği ve 2022 yılında tek bir banka soygununun bile olmadığı Danimarka’da yaşananlar, bu nedeni gözler önüne seriyor.

Nakit hizmetlerin azalması

Time’dan Armani Syed’ın haberine göre, istatistiklere göre Danimarka’da 2022 yılında tek bir banka soygunu bile yaşanmadığı bildiriliyor. Peki Danimarka banka soygunlarına son vermeyi nasıl başarıyor?

Veriler, geçen yıl Danimarka'da tek bir banka soygunu bile olmadığını gösteriyor. Bunda, çevrimiçi ve mobil işlemlerdeki artış nedeniyle nakit hizmetlerin azalmasının ve artırılan güvenliğin büyük etkisi olduğu düşünülüyor.

Danimarka Merkez Bankası Mart ayında nakit kullanımının 2017'den 2021'e kadar neredeyse yarı yarıya düştüğünü bildiriyor.

Danimarka Finans Federasyonu Finansforbundet Sözcüsü Steen Lund Olsen, 2022 yılının bir dönüm noktası olduğunu söylüyor ve ülkede hiç banka soygunu yaşanmamasını “Tek kelimeyle harika!” sözleriyle kutluyor. Olsen, banka soygunlarının çalışanlar üzerinde aşırı bir baskı oluşturduğunu söylüyor ve ekliyor: “Bunu deneyimlemeyenlerin, kişi üzerinde yarattığı duygusal tahribatı bilmesi imkansız.”

Danimarka Bankalar Birliği, şu anda yaklaşık 800 ulusal banka şubesinden yalnızca 20'sinin nakit sahibi olduğunu kaydediyor ve bu rakamın yıllar içinde istikrarlı bir şekilde düştüğünü belirtiyor. Buna göre, Danimarka’da 1991 yılında 219 banka soygunu gerçekleşirken, 2021 yılında bu sayı 56'ya düşüyor. Danimarka’da 2000 yılında 221, 2004 yılında 121 ve 2021 yılında sadece 1 banka soygunu gerçekleşmiş durumda. Uzmanlar, bu düşüşte, nakit dolaşımındaki düşüşün büyük etkisi olduğunu söylüyor.

Pandeminin etkisi

Danimarka Merkez Bankası Mart ayında nakit kullanımının 2017'den 2021'e kadar neredeyse yarı yarıya düştüğünü bildiriyor. Bu durum, nakit kullanılmayan operasyonları katalize eden ve hızlandıran Kovid-19 salgınının da olumlu bir yan etkisi olarak öne çıkıyor.

Özellikle son birkaç yıldır çevrimiçi işlemlere yönelik küresel bir geçiş gerçekleşirken, banka soygunlarının diğer ülkelerde de giderek düştüğü gözleniyor. Buna göre, ABD’de 2004 yılında 7.556 banka soygunu yaşanırken bu sayı 2021 yılında 1.724’e düşüyor.

Türkiye’nin ilk banka soyguncusu

 

New York'ta banka soymak yeniden popüler mi oluyor?

 

Banka soyguncusu albay çıktı!

 

Şişli'deki banka soygunun detayları

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)