BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBanka özelleştirmelerine dikkat!----

Banka özelleştirmelerine dikkat!

Banka özelleştirmelerine dikkat!
03 Kasım 2014 - 11:17 www.finansgundem.com

Sabah yazarı Berat Albayrak banka özelleştirmeleri konusunda dikkat edilmesi gereken hususlara değindi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak bugün Sabah gazetesindeki köşesinde ülkemizde gerçekleştirilen özelleştirmeleri kaleme aldı.

Albayrak yazısında son 12 yılda gerçekleştirilen özelleştirmelerin başarılarını ve ülkeye katkılarını yazdı. Ama Albayrak'ın ayrı tuttuğu bir konu vardı. O da bankaların özelleştirmeleri. Bankalar konusunda daha hassas davranılmalı yoksa sonucu büyük sıkıntılara neden olabilir.

İşte Albayrak'ın o haberi;

Türkiye, son 12 yılda önemli ve stratejik özelleştirmelere imza attı. Gerek zamanlaması, gerekse değerlemesi noktasında doğru bir yol izledi. Ve bunların birçoğunda gayet başarılı oldu. Bu konuda belki son dönemin dünyada en başarılı ülkesi oldu.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan özelleştirme paketine bakınca, durumun biraz daha farklı ele alınması gerektiğini düşündük. Günümüz itibariyle Türkiye ekonomisinin sağlam ve güçlü bir finansal pozisyonu var. Ancak mali politikalara bağlı motivasyonu tam anlaşılamayan bazı orta vadeli plan hedeflerini bahane ederek yeni özelleştirme paketini hızlı bir takvim içinde aceleyle neticelendirme isteğini tam olarak anlayabilmiş değiliz.

Nitekim ortada ne kamu maliyesi alarm veren bir ülke ne de pakette açıklarıyla ülke ekonomisine büyük zararlar veren şirketler var. Tam tersine bu varlıkların çoğu ciddi gelirler elde etmektedir. Enerji, telekom, gıda (şeker), havacılık sektörlerindeki varlıklara daha derinlikli bir bakış açısıyla yaklaşmak gerekmektedir.

Ayrıca içinde bazı stratejik varlıkları da barındıran bu son paket, kesinlikle birtakım endişeleri de beraberinde doğurmaktadır. Özellikle bankacılık sektörü belki de hepsinden daha fazla önem ifade ettiğinden, dünyada ve bölge özelinde yakın dönemde yaşanması muhtemel finansal ve ekonomik krizler arefesinde endişemizi daha fazla artırmaktadır.
1994 Meksika, 2008 İzlanda ve sayısını artırabileceğimiz daha birçok örnek krizlerde yaşanan acı bir gerçek var ki, o da stratejik varlık ve sektörlerin kamu tarafından çok daha dikkatli takip edilmesi ve yönetilmesi gerektiğidir. Aksi takdirde bedelleri toplumlar tarafından çok ağır ödenmektedir.

Tabii ki eski devletçi ve statükocu bakış açısıyla özelleştirmelere bakmak doğru değil. Ancak şahsi kanaatimiz, bankacılık başta olmak üzere bazı stratejik varlıklarla ilgili daha detaylı bir çalışma ve akıl oluşturup, o çizgide hareket etmenin daha doğru olacağıdır. Yoksa ileride yaşanabilecek büyük sıkıntılara davetiye çıkarılmış olur.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)