BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBanka krizi için FED ve FDIC devrede----

Banka krizi için FED ve FDIC devrede

Banka krizi için FED ve FDIC devrede
12 Mart 2023 - 11:18 www.finansgundem.com

Silicon Valley Bank’ın çöküşü sonrası birçok banka için oluşan endişelerin artması üzerine FDIC ve Fed’in sorun yaşayan bankalara daha fazla mevduat desteğine imkân sağlayacak bir fon yaratılması üzerinde çalışıyor

Federal Mevduat Sigorta Şirketi (FDIC) ve Fed, düzenleyicilerin Silicon Valley Bank’ın (SVB) iflasının ardından sorun yaşayan bankalarda daha fazla mevduat desteğine olanak sağlayacak bir fon yaratmayı değerlendiriyor.

Bloomberg’in haberine göre düzenleyici kurumlar banka yöneticileriyle yaptıkları görüşmelerde yeni özel aracı ele aldı. Bu uygulamayla mevduat sahiplerine güven aşılanması ve herhangi bir paniğin kontrol altına alınmasına yardımcı olacağı umuluyor.

Üzerinden çalışılan araç risk sermayesi ve start-up’lara odaklanan daha küçük bankaların sağlığıyla ilgili endişelerin yayılması nedeniyle ajansın acil durum planlamasının bir parçası olduğu değerlendiriliyor.

Öte yandan FDIC Cumartesi günü aralarında First Republic Bank’ın da olduğu çok sayıda küçük ve orta ölçekli kredi kuruluşundan yetkilileri mali durumları hakkında incelemeye aldı.

BANKALAR İNCELEME ALTINDA, HİSSELER ÇAKILDI

Fed ve FDIC konu ile ilgili yorum yapmaktan kaçınırken iflasların yayılacağına ilişkin endişeler de büyümeye başladı. Öte yandan FDIC dün aralarında First Republic Bank'ın da olduğu çok sayıda küçük ve orta ölçekli bankayı mali durumları hakkında incelemeye aldı.

Gelen haberlerin ardından First Republic’in hisseleri cuma günü yüzde 15 düşerek haftalık düşüşünü yüzde 34’e çıkardı. Firma yaptığı açıklamada yatırımcılara likiditesinin güçlü kaldığını ve mevduat tabanının çok çeşitli olduğunu söyledi.

Phoenix merkezli Western Alliance Bancorp da hisselerinin cuma günü Kasım 2020’den bu yana en düşük seviyesine düşmesinin ardından güçlü mevduatlarına ve güçlü likiditesine işaret etti.

Aynı gün, PacWest Bancorp hisseleri yüzde 38 düştü. Bankanın CEO’su Paul Taylor, firmanın “iyi performans gösteren, iyi çeşitlendirilmiş” bir ticari banka olduğunu savundu.

SVB NASIL BATTI?

SVB, ABD’deki pek çok girişime ve teknoloji şirketine bankacılık hizmeti sağlamıştı. Banka bu girişimcilerin ve yatırımcıların kişisel finans yönetiminde çok büyük bir rol oynadı.

2021’de, özel teknoloji şirketleri yatırım patlamasının zirvesindeyken, SVB’ye adeta para akışı oldu. Girişim fonlarından her zamankinden daha büyük yatırımlar alan şirketlerin para akışı sonrası toplam mevduatlar 102 milyar dolardan 189 milyar dolara çıktı. Bu giriş bankayı “fazla likidite” içinde bıraktı.

FDIC'nin açıklamasında, 31 Aralık 2022 itibarıyla SVB'nin toplam varlıklarının yaklaşık 209 milyar dolar ve toplam mevduatının yaklaşık 175,4 milyar dolar olduğu aktarıldı.

Aşırı düşük faiz oranlarının olduğu dönemde Banka yatırımcıların beklentisine yanıt verebilmek adına devlet tahvillerine yatırım yaptı. Ancak sonrasında faizlerin yükselmesi işleri değiştirdi.

O dönemde bu tahvillerin faizi yüzde 1 civarındaydı. Fed'in faiz artışı sonucunda bugün bu tür tahvillerin faizi yüzde 4'e yaklaştı ve eski tahvillere olan talep gitgide azaldı. Bu nedenle müşteriler paralarını geri almak isteyince SVB de ellerindeki tahvilleri zararına satmak zorunda kaldı.

SVB'nin 21 milyar dolarlık tahvil pozisyonunu yaklaşık 1,8 milyar dolar zararla kapatması ve 2 milyar doların üzerinde sermaye artırımına gideceğini duyurması sonrası hisse fiyatı önceki gün yüzde 60’ın üzerinde değer kaybetmişti.

SVB cuma sabahı banka iflas ederken müşteriler, bankanın toplam mevduatının dörtte biri olan 42 milyar doları tek bir günde çekmeye çalıştı ve banka talepleri karşılayamadı. 250 bin dolara kadar olan mevduatı garanti eden ABD’nin düzenleyici kurumu Federal Deposit Insurance Corporation, bankanın Santa Clara, California’daki genel merkezine taşındı ve bankanın iflas ettiğini ilan ederek kontrolü ele aldı.

Moody's iflas eden SVB'nin kredi notunu düşürdü

 

SVB'nin iflası, ABD borsalarını da vurdu

 

Yellen, SVB'nin iflası sonrası finansal sistemi düzenleyici kurumlarla görüştü

 

Silikon Vadisi Bankası iflas etti

 

İsrailli teknoloji şirketlerine 'SBV' önlemi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)